Νέα
  • ΓΔ: 1431.88 +0.80%
  • Τζίρος: 14,07 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νεολαία στο επίκεντρο της νέας μετωπικής σύγκρουσης Μητσοτάκη - Τσίπρα

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες των ψηφοφόρων όπως και όσοι νέοι και νέες δεν ψηφίζουν ακόμα, αλλά θα μετέχουν στην εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά όταν γίνουν εκλογές, αποτελούν το νέο «μήλον της Εριδος» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όσους νέους και νέες 18-25 ετών εμβολιαστούν -έστω και με την πρώτη δόση- έγινε αιτία νέας έντονης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα, καθώς έκανε λόγο για «εξευτελιστική» ανακοίνωση.

Η ανάρτηση Τσίπρα ανέφερε: «Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται. Η αλληλεγγύη όμως είναι στάση ζωής-Δεν εξαργυρώνεται-FreedomPass».

Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική εξαγγελία: «Αφού εδώ και ενάμιση χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα. Να τσιμπήσουν, μήπως και ξεχάσουν τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες, τον πρωτοφανή αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων, την υποβάθμιση των πανεπιστημίων τους, την καταδίκη όσων βρουν δουλειά να εργάζονται 10ωρα με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, τη διαρκή στοχοποίησή τους πως ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας.

Εάν τον ενδιέφερε όντως η πορεία του εμβολιασμού και όχι το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει διαζύγιο από τη νέα γενιά, θα φρόντιζε να κάνει κάτι για τους άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και αν και έχουν πρόσβαση από τις Αρχές του έτους στο εμβόλιο, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό περίπου 35%», ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να κτιστεί το τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε.

Η αντίδραση της κυβέρνησης 

Η αντίδραση της κυβέρνησης, όμως, ήταν προσχεδιασμένη. Στον μεν κ. Τσίπρα ανέλαβε να απαντήσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο πρωθυπουργός, έχοντας ξεφύγει από αυτό τον οιονεί διάλογο, χθες το βράδυ μετείχε σε εκδήλωση για το «Νέο Αναβαθμισμένο Σχολείο», λίγο πριν ο κ. Τσίπρας παρουσιάσει τις θέσεις του για τα εργασιακά.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε σχεδιάσει μια έντονα ιδεολογική ομιλία, σε μια προσπάθεια να καταδείξει με σαφήνεια τις διαφορές της πρότασής του με εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ για να σπάσουμε στεγανά και αντιλήψεις που νομίζω ότι ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια», στη συνέχεια περιέγραψε το πώς εκείνος και η παράταξή του βλέπουν το σύγχρονο σχολείο: «Στον πυρήνα της δικής μας φιλοσοφίας για την εκπαίδευση είναι οι ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ασχέτως οικονομικών δυνατοτήτων, ασχέτως προέλευσης.

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο σχολείο και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη συνέχεια, να επιλέξουν για το τί θα κάνουν στη ζωή τους. Και μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία ακριβώς εντάσσεται και η πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό και χαίρομαι ιδιαίτερα που το μάθημα αυτό ξαναμπαίνει δυναμικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα».

Μητσοτάκης για αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: «Δεν μπορούμε να λέμε όχι στην ιδέα της αξιολόγησης σήμερα γιατί μόνο μέσα από την αξιολόγηση γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε να συζητήσουμε δημιουργικά -και θέλουμε να κάνουμε αυτό το διάλογο- για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση. Ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία, ποιος πρέπει να αξιολογεί.

Πάντα κάποιος αξιολογεί. Αυτό είναι δεδομένο σε κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Η αξιολόγηση δεν έχει μόνο το χαρακτήρα του να βελτιώσουμε κάποιον ή κάποια που δεν αποδίδει καλά. Έχει και έναν ακόμα χαρακτήρα που τον θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Έχει τον χαρακτήρα της επιβράβευσης. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής ο οποίος ξεφεύγει από τα τετριμμένα, ο οποίος κάνει το κάτι παραπάνω, πιστεύω ότι θέλει μια αναγνώριση ότι πράγματι δούλεψε πολύ σκληρά και προσέφερε κάτι περισσότερο…».

Η Νέα Δημοκρατία πασχίζει πολλά χρόνια να αυξήσει τα ποσοστά της στις μικρότερες ηλικίες των ψηφοφόρων, χωρίς ως τώρα σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό ίσως εξηγεί την ιδεολογικού τύπου αντιπαράθεση που δείχνει να επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της Παιδείας, και γενικότερα της νέας γενιάς. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ