Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μητσοτάκης - Κόρμαν: Ο πλούτος στις χώρες που παράγεται - Τι σηματοδοτεί ο διεθνής φόρος 15%

«Η παγκόσμια ανάκαμψη οφείλει να συνδυαστεί με τον περιορισμό της ανισότητας και την αύξηση της διεθνούς αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό, αλλά και την τόνωση της εργασίας σε όλες τις χώρες, όπως βέβαια και με την αντιμετώπιση της τεράστιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής» είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον νέο Γ.Γ του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, «τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ασφαλώς και η συμφωνία για μια νέα Αρχιτεκτονική στη διεθνή φορολόγηση, που επιτεύχθηκε μόλις χθες, με βάση τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα τις υποστήριξε εξαρχής, όχι μόνο ως ένα θέμα Αρχής, αλλά και ως μια ανάγκη της συγκυρίας. Προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών, είναι μέρος του πλούτου να παραμένει στις χώρες που παράγεται, ώστε η πρόοδος να μην αφορά μόνο στους πολυεθνικούς κολοσσούς αλλά σε όλους τους λαούς».
 
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «η συμφωνία αυτή υπήρξε μια τεράστια νίκη της οικονομικής διπλωματίας καθώς ενέπλεξε περισσότερα από 130 κράτη» και συμπλήρωσε ότι «υπήρξε και νίκη της αντίληψης για πιο ισόρροπη ανάπτυξη, διότι η μεν φορολόγηση των επιχειρήσεων στις περιοχές δράσης τους κι όχι στις δηλωμένες έδρες, θα αποφέρει θα αποφέρει ετησίως σχεδόν 100 δισ. ευρώ. Ο δε φόρος 15% εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ακόμα 150 δισ. δολάρια ετησίως σε πρόσθετα έσοδα για τις κυβερνήσεις».
 
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «οι προκλήσεις για έναν Οργανισμό όπως ο ΟΟΣΑ είναι μεγαλύτερες από ποτέ, κι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό του νέου Γ.Γ» ενώ έκανε ειδική αναφορά στην υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου και στην προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Global Strategy Group του ΟΟΣΑ. 

Πως ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για τη συμφωνία 

Η «ιστορική» συμφωνία, την οποία ψήφισαν 130 χώρες, όχι όμως και η Ιρλανδία, που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου.

«Έπειτα από χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο μέτρων θα εγγυηθεί ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα καταβάλλουν το δίκαιο μέρος των φόρων που τους αναλογεί σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Ματίας Κόρμαν, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του.

Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στις προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη.

Το κείμενο αυτό, που βασίζεται στη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει στις αρχές Ιουνίου οι χώρες της G7, προβλέπει επίσης τη «δικαιότερη κατανομή» των κερδών μεταξύ των χωρών όπου έχουν την έδρα τους οι εταιρείες και εκείνων στις οποίες επικεντρώνεται η δραστηριότητά τους, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία. Ο όρος αυτός στοχεύει κυρίως στους κολοσσούς του διαδικτύου.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για «μια ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία», ενώ ο Γερμανός ομόλογός της Όλαφ Σολτς σχολίασε ότι πρόκειται για «ένα κολοσσιαίο βήμα προς τη δικαιότερη φορολόγηση» που «θα αλλάξει τα πάντα». Όπως υποστήριξε, η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να διασφαλίσουν ότι θα έχουν περισσότερους πόρους για να καλύψουν τις «σημαντικές προτεραιότητες», όπως είναι οι υποδομές και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Σολτς, οι 130 χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 (οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου) θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι αυτή η «Λύση των δύο πυλώνων για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που εγείρονται από την ψηφιοποίηση της οικονομίας», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, είναι «η σημαντικότερη διεθνής φορολογική συμφωνία που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν αιώνα».

«Αυτό το σχέδιο των δύο πυλώνων θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για τις χώρες που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τα φορολογικά έσοδά τους για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς και τα δημόσια οικονομικά τους, επενδύοντας ταυτόχρονα στις αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, τις υποδομές και τα μέτρα που απαιτούνται ώστε η ανάκαμψη μετά την Covid-19 να είναι ισχυρή και βιώσιμη», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του.

Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν διορία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο ώστε «να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες» και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας μέχρι το 2023.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ