Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλακιωτάκης: Πάνω από 150 εκατ. σε λιμενικές υποδομές νησιωτικών περιοχών

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε λιμενικές υποδομές νησιωτικών περιοχών επενδύει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη.

Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2021, ο υπουργός ανέφερε ότι, για πρώτη φορά διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το εθνικό και διαπεριφερειακό δίκτυο της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αναφερόμενος στην πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη σύνδεση των θαλασσίων μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας ο κ. Πλακιωτάκης παρέθεσε τους 5 άξονες:

  1. Στο πλαίσιο της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, προχωράμε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση και ανάδειξη του πολλαπλού ρόλου κρίσιμων εμπορικών λιμένων της χώρας και κυρίως του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών
  2. Επικαιροποιήσαμε τις κατευθύνσεις μας στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, ώστε να αποτυπωθεί με σαφήνεια η προτεραιοποίηση των λιμένων και των αναγκαίων συνοδών υποδομών για την καλύτερη σύνδεση με λοιπά χερσαία οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα
  3. Στο πλαίσιο της εποπτείας και παρακολούθησης υλοποίησης των masterplan ΟΛΠ ΟΛΠ-1,53% και ΟΛΘ, ΟΛΘ-1,12% προωθούνται τα αναγκαία έργα για την ολοκλήρωση αναγκαίων υποδομών και λειτουργιών σύνδεσης
  4. Προχωρήσαμε σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης σε απαλλοτριώσεις από την πλευρά του Υπουργείου μας με σκοπό τη δημιουργία σιδηροδρομικών προσβάσεων, ώστε να επιτευχθεί ο διαμετακομιστικός εμπορικός κόμβος στην Αλεξανδρούπολη
  5. Νομοθετήσαμε και σύντομα θα έχουμε σε ΚΥΑ το πλαίσιο για την Εθνική Πλατφόρμα PortCommunitySystem, σε συνεργασία με το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουμε συντονισμένα και με την επιτελική ευθύνη του κράτους σε ψηφιακές διευκολύνσεις στη σύγχρονη λειτουργία των λιμένων, επιτυγχάνοντας σύγχρονη εξυπηρέτηση, οικονομίες κλίμακας και το στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού κρίσιμων λειτουργιών. Εδώ η στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς είναι κρίσιμη και αρωγοί σε αυτό θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι όπως το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το ΕΒΕΠ, οι πράκτορες, η Διεθνής Ναυτική Ένωση, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλοι. Η χρηματοδότηση του έργου έχει διασφαλιστεί μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε και στη νέα προσέγγιση στο ζήτημα των μεταφορών και των υποδομών:

«Για πρώτη φορά», τόνισε, «στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 καταφέραμε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσουμε το αυτονόητο των θαλασσίων μεταφορών με τις υποδομές, ακόμη και εκτός διευρωπαϊκού δικτύου, προωθώντας αυτό που γνωρίζουμε ως θαλάσσιοι διάδρομοι.

Επενδύονται πάνω από 145 εκ ευρώ σε λιμενικές υποδομές νησιωτικών περιοχών και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά διασφαλίζεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το εθνικό και διαπεριφερειακό δίκτυο της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας με πάνω από 150 εκ ευρώ για τα πρώτα 2 χρόνια του ΕΣΠΑ 2021-2027».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ