Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Σάλεχ στην Αθήνα - Η ατζέντα της Ελλάδας και οι συσχετισμοί

Ο Νίκος Δένδιας με τον Αγκίλα Σάλεχ
Ο Νίκος Δένδιας με τον Αγκίλα Σάλεχ / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχείς είναι οι επαφές και οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς η Ελλάδα έχει αποφασίσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση μετάβασης της βορειοαφρικανικής χώρας στη Δημοκρατία, με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021.

«Να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη»

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα υποδέχθηκε χθες, Παρασκευή, τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του, Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο Αγκίλα Σάλεχ αποτελεί μια από τις προσωπικότητες της λιβυκής πολιτικής με το μεγαλύτερο κύρος και επιρροή εντός και εκτός της χώρας του.

Ο κ. Σάλεχ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τασούλα έγινε δεκτός στο υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό Νίκο Δένδια, ο οποίος, μετά τα καλωσορίσματα, περιέγραψε το πολιτικό πλαίσιο της επίσκεψης Σάλεχ στην Αθήνα:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη στάση την οποία τηρείτε, μία στάση που οδηγεί στην τέλεση αντικειμενικών και αδιάβλητων εκλογών στη Λιβύη. Και κυρίως τη σταθερή σας στάση υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό το οποίο χρειάζεται, και εσείς το εκπροσωπείτε με τον πιο καθαρό τρόπο, είναι να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές. Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ποια σημεία επιμένει η Ελλάδα

Η Ελλάδα, συνεπώς, επιμένει σε δύο σημεία:

  1. στη διεξαγωγή - και όχι στην αναβολή - των εκλογών την ημερομηνία που ορίστηκαν (24/12/2021) και,
  2. στην αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης.

Το πρώτο σημείο αναμένεται να δώσει στη Λιβύη μια κυβέρνηση με λαϊκή νομιμοποίηση και μια αντίστοιχη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει διά της ψήφου της ή να απορρίψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι εκτιμήσεις όλων των παραγόντων συγκλίνουν ότι η Βουλή που θα προέλθει από τη λαϊκή ψήφο δεν θα εγκρίνει ένα τέτοιο μνημόνιο, το οποίο πλέον θα καταστεί άκυρο.

Το δεύτερο σημείο αφορά επίσης κυρίως την Τουρκία, καθώς είναι αυτή - μαζί με τη Ρωσία - που διαθέτουν στρατιωτικά τμήματα στο λιβυκό έδαφος.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι τα δικά της στρατεύματα παραμένουν προκειμένου να «εξισορροπηθεί» η ρωσική παρουσία, ωστόσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη προκαλούν σημαντική ενόχληση και στη γειτονική Αίγυπτο, ο πρόεδρος της οποίας, Φατάχ αλ Σίσι, θα υποδεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι συσχετισμοί εκτός Λιβύης

Έξω από την επικράτεια της Λιβύης διαμορφώνονται και πάλι δύο ομάδες πίεσης:

  1. Από τη μια είναι η Ελλάδα που επανέκαμψε δυναμικά στην περιοχή με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη. Η Αθήνα συνεννοείται για το λιβυκό πρόβλημα με την Ιταλία, η οποία επίσης γειτονεύει με τη βορειοαφρικανική χώρα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλες αυτές οι χώρες ζητούν τα δύο πράγματα που διατύπωσε και στον Αγκίλα Σάλεχ η Αθήνα χθες: Εκλογές στην ώρα τους και άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος.
  2. Από την άλλη μεριά είναι η Γερμανία, η οποία ήδη διοργάνωσε δυο Διασκέψεις για το μέλλον της Λιβύης καλώντας χώρες όπως η Τουρκία, το Κονγκό κ.λπ., αλλά αφήνοντας έξω την Ελλάδα. Ωστόσο ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη Διάσκεψη οδήγησαν σε εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα όσα γίνονται στη Λιβύη: Οι δυσκολίες για τη διενέργεια των εκλογών παραμένουν και η αποστολή της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Νέα επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας

Αύριο, Κυριακή, ο Αγκίλα Σάλεχ θα υποδεχθεί στη Βεγγάζη μια ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Πέρα από τις συζητήσεις για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, οι δύο αντιπροσωπείες θα συζητήσουν τρόπους διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε τομείς που υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Λιβύη. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ