Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη ημέρα με ομιλίες στελεχών

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ / Πηγή: Intimenews

Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ολομέλεια διεξάγεται ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία, ενώ νωρίτερα, από τις 10:00 έως τις 16:00, πραγματοποιήθηκαν θεματικά στρογγυλά τραπέζια (Οικονομία, Περιβάλλον, Εργασία, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτισμός, Kράτος-θεσμοί-δημοκρατία).

Ν. Παππάς: Στόχος η πρωτιά στις εκλογές

Στόχος πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής, ανέφερε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε ότι με την Εθνική Συνδιάσκεψη γίνεται ένα ποιοτικό άλμα στη λειτουργία του κόμματος που αξιοποιεί και τις ψηφιακές δυνατότητες. Όσον αφορά την κομματική και πολιτική λειτουργία σημείωσε ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές η στόχευση είναι επίκαιρη: ανασυγκρότηση στο κόμμα που θα γίνει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης. Σημείωσε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι αυτόματος και θα πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας αλλά και οι εγγενείς αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι κόμμα έχει ανάγκη η κοινωνία και αυτό να φτιάξουμε; Επίσης να διατυπώσουμε πρόγραμμα που θα είναι τομή σε σχέση με όσα μας επιτράπηκε να κάνουμε όταν κυβερνούσαμε σε συνθήκες μνημονίων. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, θα είναι λάθος να κάνουμε ότι είμαστε μία δύναμη που δεν έχει περάσει από κυβερνητικές θέσεις, και ίσως έχουμε κάνει και λάθη».

Κοτσακάς: Διαμόρφωση ενός αντινεοφιλελεύθερου μετώπου

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Κοτσακάς. Ο κ. Κοτσακάς επισήμανε κατ' αρχάς ως έλλειμμα στην εν γένει συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, την περιορισμένη αναφορά στα εθνικά θέματα. Είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα δεν είναι στο Βέλγιο, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην υποβαθμιστούν τα εθνικά θέματα. Προτείνω να διοργανωθεί ένα φόρουμ σε εύθετο χρόνο για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική». Ακολούθως ανέφερε: «Ποια είναι τα στρώματα και οι τάξεις με τα οποία επιχειρούμε να διαμορφώσουμε μία προνομιακή σχέση; Είναι το λεγόμενο πρεκαριάτο, οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν μεν μόρφωση και εξειδίκευση αλλά είναι σε αδιέξοδο. Μπορεί να είναι το στρώμα της κοινωνικής ανατροπής. Η προσπάθειά μας πρέπει να υπακούει σε μία στρατηγική: τη διαμόρφωση ενός αντινεοφιλελεύθερου μετώπου». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προτείνονται δύο στρατηγικές για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η μία να αγκαλιαστούμε με τα κινήματα όπως το 2012. Βέβαια οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η άλλη είναι ο εναγκαλισμός με τον μεσαίο χώρο. Ο μεσαίος χώρος όμως είναι φλατ και προσδιορίζεται από στοιχεία του εποικοδομήματος. Ωστόσο, το μεγάλο κομμάτι είναι τα μεσαία στρώματα και αυτά είναι ο προνομιακός μας χώρος. 'Αρα το ερώτημα με τα κινήματα ή με τον μεσαίο χώρο δεν είναι διάζευξη είναι σύνθεση. Επιπλέον κάποιοι προτείνουν πολιτικές συμμαχίες και κάποιοι κοινωνικές συμμαχίες. Η δική μου πρόταση είναι οικοδόμηση ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας σε αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση». Ο κ. Κοτσακάς αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών: «Το πότε και αν θα γίνουν εκλογές δεν θα το αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης αλλά η οικονομική εξουσία και το βαθύ κράτος. Και δεν θα αποφασίσουν εκλογές πριν κατανεμηθούν τα 72 δισ. του Ταμείου Ανασυγκρότησης και των ευρωπαϊκών πόρων. Το σχέδιο του συστήματος και όχι του κ. Μητσοτάκη είναι να περιορίσει τις διαρροές, να μην ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γι' αυτό θα δημιουργήσουν δύο παράπλευρα σχήματα που θα απορροφήσουν τις διαρροές. Το ένα θα είναι στον χώρο του πολιτικού κέντρου και έναν άλλο στην άκρα δεξιά. Έτσι ευελπιστούν ότι θα διαμορφώσουν κυβερνητική πλειοψηφία».

Χριστοδουλοπούλου: Χρειάζεται συλλογικός αναστοχασμός

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε σε αυτή τη φάση «να δοθεί το μέγιστο ενδιαφέρον στο κόμμα μας για να υπάρχει μια συλλογική διάσκεψη, απόφαση και δράση». «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν η ΝΔ αυτήν τη στιγμή που με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα, τι σχέδια έχει, για να προλάβουμε να οργανωθούμε, να αναστοχαστούμε και να προχωρήσουμε τις προτάσεις μας», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει εξαιρετική δουλειά αυτό το διάστημα», «το κόμμα ξαναβρέθηκε σε μια κατάσταση δράσης, χωρίς να αγνοούμε ότι υπάρχουν προβλήματα συσπείρωσης και ενθουσιασμού που αποτελούν τη μεγάλη αποθήκη συναισθημάτων για να νικήσεις στις εκλογές». Είπε ότι «χρειάζεται συλλογικός αναστοχασμός», ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει συσπειρώσει αρκετές μερίδες από τις εκάστοτε εξουσίες της Ελλάδας και προσπαθεί να υλοποιήσει πιστά τον νεοφιλελευθερισμό και τις κυρίαρχες τάσεις». Μίλησε για κόμμα αριστερό, συμμετοχικό, που θα μπορεί να εντάσσει όλα τα μέλη, να διεκδικεί. Να είναι κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του, να υπάρχει εκπροσώπηση, ριζοσπαστισμός, όχι μέσα από τα μάτια του κράτους, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις του Ελληνικού και της Fraport.

Σβίγκου: Αποδείχθηκαν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού

Στο διεθνές και ειδικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον αναφέρθηκε η Ράνια Σβίγκου, συμφωνώντας με τον τρόπο που προσεγγίζονται τα θέματα αυτά στις προγραμματικές θέσεις. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις απέναντι σε ένα συλλογικό δεινό και σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλες ασφαλείς. Αποδείχθηκαν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού», είπε. Σημείωσε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη έχει μάθει από τα όσα δίδαξε η πανδημία, αν εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία ή θα επιστρέψουμε στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα γίνει αυτό, παραπέμποντας στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας με τους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, μίλησε για συντηρητική αναδίπλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσπάθεια συντηρητικών δυνάμεων να κυριαρχήσουν και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. «Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο ενός κοινού πανευρωπαϊκού μετώπου των προοδευτικών δυνάμενων, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη ενάντια στις πολιτικές ανισότητας και φτώχειας, εθνικισμό, σεξισμό ρατσισμό και την κλιματική κρίση». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες όπως η προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο κ.α. «Είναι καιρός να συσπειρωθούμε στη βάση μιας εναλλακτικής πλατφόρμας όπως για: κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θεσμοθέτηση Ταμείου Ανάκαμψης, Πράσινη Συμφωνία», τόνισε.

Σαντορινιός: Δύο χρόνια εξαπάτηση του ελληνικού λαού

«Δύο χρόνια ΝΔ, δύο χρόνια εξαπάτηση του ελληνικού λαού, οι καταστροφικές πολιτικές έχουν αγγίξει το σύνολο της κοινωνίας, με επίθεση στα εργασιακά, στους μικρομεσαίους, στο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται, υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας», είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. «Δύο χρόνια κυρίαρχο δεν είναι η ουσία αλλά η επικοινωνία, κυρίαρχο για το καθεστώς Μητσοτάκη είναι τα ντηλς», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες παρακολουθούν μουδιασμένοι, όμως αγανακτούν και αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής». Οι μικρομεσαίοι αισθάνονται εξαπατημένοι, είπε, και «οι πολίτες αγωνιούν να ακούσουν από εμάς μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση και ένα σήμερα ότι είμαστε εδώ». «Έχουμε δικαίωμα να εγκλωβιστούμε σε εσωτερικές άγονες αντιπαραθέσεις, χωρίς την επαφή με την κοινωνία;», ρώτησε ρητορικά, υπογραμμίζοντας ότι καθήκον μας είναι να δηλώνουμε την ετοιμότητα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε, συνέχισε, κόμμα που θα συνδεθεί με την κοινωνία, ένα κόμμα των μελών, σύγχρονο, της προοδευτικής αριστεράς. Να υπάρξει, υπογράμμισε, «προοδευτική διακυβέρνηση που θα ανατρέψει τις συντηρητικές πολιτικές που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Εσωκομματικές αιχμές από Κουρουμπλή

Την ανάγκη δημιουργίας του νέου ΕΣΥ και να διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης που θα περιλαμβάνει και τον ρόλο του ασθενή, υπογράμμισε στη δική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Τέλος, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει πρόταση και ακόμη και συνεργασία με την κυβέρνηση για την διάσωση της πρώτης κατοικίας μέχρι 150 τ.μ. Άφησε εσωκομματική αιχμή λέγοντας ότι τα Ιμαλάια του χώρου να απαλλαγούν από το σύνδρομο του εσωτερικού εχθρού. Ο Στέφανος Τζουμάκας εξέφρασε τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολιτικό κόμμα σε κάθε τόπο ανά την Ελλάδα, όχι οργάνωση, εξηγώντας ότι οι Νομαρχιακές πρέπει να συνέρχονται για τα προβλήματα των νομών, την οικονομία τους. Χρειαζόμαστε πολιτική τοπικά, περιφερειακά και εθνικά», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ