Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Μαύρες τρύπες» εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πολιτική με φόντο τις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισήλθε σε μια νέα φάση, κατά την οποία σκοπεύει να αναπτύξει όλα τα πολιτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, με τελικό σκοπό τη νίκη «έστω και με μια ψήφο» στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ανάμεσα σε αυτά τα πολιτικά εργαλεία, περιλαμβάνεται η συνεχιζόμενη πίεση προς το ΚΙΝΑΛ για τη συμπόρευση προς μια «Προοδευτική Διακυβέρνηση», καθώς η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι όσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αρνείται αυτή τη συμπόρευση, τόσο το αριστερό τμήμα της πολιτικής του βάσης μπορεί δυνητικά να μετατοπιστεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα άλλο πολιτικό εργαλείο είναι η «ακτινογραφία» της κυβερνητικής πολιτικής και κυρίως των αποτελεσμάτων της, όχι τόσο ως προς την καθημερινή αντιπαράθεση, όσο ως προς τις δυνατότητες στρατηγικής αποτυχίας τμημάτων της κυβερνητικής πολιτικής, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμα όπλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη γίνεται αντικείμενο αναλύσεων από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με έμφαση στις πολιτικές πρωτοβουλίες Μητσοτάκη που η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι «δεν θα του βγουν» και συνεπώς θα του δημιουργήσουν πρόβλημα αξιοπιστίας στο εκλογικό σώμα το οποίο θέλει να εκμεταλλευθεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Διάψευση της κυβερνητικής φιλολογίας περί «επενδύσεων»

Ειδικότερα, το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβερνητική φιλολογία περί «επενδύσεων» θα διαψευσθεί από την πραγματικότητα. «Η επένδυση της Microsoft έχει περιορισμένη εμβέλεια μερικών δεκάδων προσλήψεων. Η Volkswagen στην Αστυπάλαια δεν είναι επένδυση, με τα οφέλη που ο όρος υπονοεί. Ως τώρα είδαμε την Πίτσος να φεύγει και να έρχονται μόνο λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» λέει στην «Η» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολείται με το θέμα.

Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το Ελληνικό θα έχει προβλήματα και στο μέλλον, με αποτέλεσμα τα σχέδια της κυβέρνησης για τα νότια προάστια της Αθήνας να μην έχουν δείξει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν αυτές διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Καταστροφικές οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Αντίστροφα, οι αλλαγές που επιφέρει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό θεωρούνται από την Κουμουνδούρου «καταστροφικές», ωστόσο στον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριλαμβάνεται η παράμετρος ότι έως τις επόμενες εκλογές δεν θα έχει γίνει ορατό το αδιέξοδο της κυβερνητικής επιλογής.

Συγκεκριμένα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο να «καθίσει» την κυβέρνηση στο σκαμνί, ζητώντας της να εξηγήσει επαρκώς στους πολίτες πού θα επενδύσει τα χρήματά τους, ώστε μετά από 35 χρόνια να έχει τις αποδόσεις που σήμερα υπόσχεται.

«Σε μια περίοδο μηδενικών έως αρνητικών επιτοκίων, πρέπει μια σοβαρή κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες που, πώς και γιατί επενδύει τα χρήματά τους, ώστε να μπορεί κατά μέσο όρο να πετυχαίνει 4% απόδοση επί τρεισήμισι δεκαετίες αδιαλείπτως» λέει στην «Η» πανεπιστημιακός που κινείται περί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαύρη τρύπα το νέο σχολείο

Το «νέο σχολείο» αποτελεί μια ακόμα «μαύρη τρύπα» σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, καθώς αναμένουν η πραγματικότητα να διαψεύσει τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, αφού ούτε οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ούτε το στελεχιακό δυναμικό για να κάνει την όποια διαφορά, ορατή στα μάτια των μαθητών και των οικογενειών τους έως τις επόμενες εκλογές.

Ήδη το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα συλλέγει κι άλλες «μαύρες τρύπες» δηλαδή κυβερνητικές πρωτοβουλίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα διαψευσθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα κι ετοιμάζεται να τις εντάξει στη δική του αντιπολιτευτική πλατφόρμα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ