Νέα
 • ΓΔ: 909.16 +0.56%
 • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θ. Φωτίου: Οι Βάσεις Εισαγωγής εξυπηρετούν συμφέροντα

Θεανώ Φωτίου / Πηγή: Intime
Θεανώ Φωτίου / Πηγή: Intime

«Το φετινό σύστημα των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής εξυπηρετεί συμφέροντα και ιδεοληψίες, κακοποιεί και στρεβλώνει το θεσμό των Πανελληνίων και είναι ό,τι πιο παρωχημένο και αντιδημοκρατικό εφαρμόστηκε ποτέ στην Παιδεία, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Αναφερόμενη στο μείζον θέμα του αποκλεισμού 30.000 παιδιών από τα πανεπιστήμια, τόνισε ότι «δεν έχει ξαναζήσει η χώρα τέτοια στρέβλωση και κακοποίηση του θεσμού των πανελληνίων εξετάσεων. 30.000 παιδιά, έμειναν εκτός, 20.000 θέσεις στα δημόσια ΑΕΙ παραμένουν κενές και αποκλείστηκαν οι άριστοι από την πρώτη και δεύτερη επιλογή τους«.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, «η κ. Κεραμέως δικαιολόγησε με ψέματα τις επιλογές της κυβέρνησης:

 • Είναι ψέμα ότι το ποσοστό αποφοίτησης είναι 9% και γι' αυτό φταίει το χαμηλό επίπεδο των εισακτέων. Το 43% των εισακτέων παίρνουν πτυχίο.
 • Είναι ψέμα ότι τα ιδρύματα έβαλαν τον κόφτη των ειδικών μαθημάτων. Τους τον επέβαλε με εγκύκλιο η υπουργός.
 • Είναι ψέμα ότι οι πιο αδύναμοι εισακτέοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Η φοιτητική πορεία των εισαγόμενων εξαρτάται από την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων. Αυτή καθορίζει τις επιδόσεις τους. Εσείς αυτή την αναλογία την μεγαλώνετε διότι με τροπολογία σήμερα το Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό το υποβαθμίζετε σε διοικητικούς εργαζόμενους, ενώ μέχρι σήμερα δίδασκε. Να πάρετε πίσω την τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

Και συνέχισε: «Διορίζετε αστυνομικούς αντί για διδάσκοντες και αυξάνετε τα παιδιά στις τάξεις του σχολείου αντί να τα μειώνετε. Όλες αυτές οι κυβερνητικές τακτικές έχουν στόχο:

 • να μειωθούν οι εισακτέοι στα δημόσια ΑΕΙ για να αυξηθεί η πελατεία των κολλεγίων όπου μόνο κριτήριο εισόδου είναι η τσέπη του γονιού,
 • να μειωθούν οι απόφοιτοι που κοστίζουν ακριβότερα στην αγορά εργασίας για να φτηνύνει η εργασία όπως επιτάσσει το Σχέδιο Πισσαρίδη».

Η βουλευτής επισήμανε, επίσης, ότι «με τα 40 χρόνια θητείας της ως καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ και σε άλλες πολύ σημαντικές σχολές του εξωτερικού, μπορεί να διαβεβαιώσει ότι:

 • Πουθενά δεν εφαρμόζεται το σύστημα Κεραμέως.
 • Σε καμία Αρχιτεκτονική Σχολή της Ελλάδας δεν μπήκαν ποτέ παιδιά με γενική βαθμολογία κάτω από τη βάση.
 • Η διάρκεια των σπουδών του κάθε φοιτητή δεν εξαρτάται από την επίδοσή τους στις εισαγωγικές αλλά από το εάν έχει ανάγκη να δουλέψει παράλληλα, εάν στοχεύει σε υψηλούς βαθμούς ως εφαλτήριο μελλοντικών μεταπτυχιακων σπουδών. Στη συνέχεια ρώτησε την Υπουργό εάν γνωρίζει ότι οι άριστοι των αρίστων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων της Αθήνας επιμηκύνουν το χρόνο σπουδών τους.
 • Οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων είναι περιζήτητοι σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια».

«Το 2021 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη δεκάδων χιλιάδων παιδιών και οικογενειών ως χρονιά ταυτισμένη με τον εφιάλτη της απόρριψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να ακυρώσει το σύστημα των ΕΒΕ και να επουλώσει τις πληγές των άδικα αποκλεισμένων μόλις κληθεί από το λαό να κυβερνήσει.

Τα παραμύθια της ευημερίας, της προόδου και της αξιοκρατίας τελείωσαν. Η σημερινή δεξιά, φέρνει στην Παιδεία ό,τι πιο παρωχημένο και αντιδημοκρατικό γνώρισε ο τόπος: Συντηρητισμό, αυταρχισμό, νεοφιλελευθερισμό, ιδεοληψίες, μνημονιακές επιταγές και εξυπηρέτηση συμφερόντων», κατέληξε η κ. Φωτίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ