Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πανδημία: Για πρώτη φορά σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Μέγαρο Μαξίμου-Σύσκεψη
Πηγή: Γραφείο Πρωθυπουργού

Μετά τον σεμνό, αλλά έντονο εορτασμό για το κλείσιμο των πρώτων δύο ετών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα, για τη λύση του οποίου δεν έχει βρει ακόμα το μείγμα πολιτικής που απαιτείται.

Η πραγματικότητα που προκαλεί αμηχανία

Ενώ ως τώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις αλλεπάλληλες επελάσεις της πανδημίας, πολλές φορές την ίδια περίοδο που έπρεπε να ασκήσει μια ψύχραιμη και αποτελεσματική πολιτική απέναντι στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, ξαφνικά βρίσκεται ενώπιον μιας πραγματικότητας που προκαλεί αμηχανία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ακόμα βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης μιας «χρυσής» ισορροπίας μεταξύ της παροχής κινήτρων για αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων και της επιβολής περιορισμών σε όσους επιμένουν να μην κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η επαμφοτερίζουσα κατάσταση, με μια κυβέρνηση να αμφιρρέπει και τη μια να κάνει διαρροές ότι εξετάζει τον εμβολιασμό άλλων ομάδων πλην των υγειονομικών, «φωτογραφίζοντας» τους εκπαιδευτικούς, και λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το αποκλείει από το βήμα της Βουλής, έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για την πορεία της εμβολιαστικής προσπάθειας, όσο και για την ίδια την εικόνα της κυβέρνησης.

Οι υπερβολές υπουργών και οι αντιεμβολιαστές

Στους κόλπους της ηγεσίας της κυβέρνησης αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι ορισμένες υπερβολές υπουργών που έκαναν λόγο για περιορισμούς, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών ή και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εάν αυτοί δεν εμβολιαστούν, είναι η κύρια αιτία για τη δυναμική εμφάνιση των αντιεμβολιαστικών μειοψηφιών στους δρόμους της Αθήνας κι άλλων πόλεων. Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όσο και ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος επαναλαμβάνουν εμφατικά τις τελευταίες ημέρες ότι η κυβέρνηση δεν συζητά απολύσεις ανεμβολίαστων.

Σε αυτές τις επιφυλάξεις προστίθεται η παράμετρος της χρονικής συγκυρίας, καθώς βρισκόμαστε στις παραμονές του «μήνα των διακοπών», αφού κάθε χρόνο (πολλώ δε μάλλον φέτος, μετά από μια χρονιά εγκλεισμού και περιορισμών) οι Έλληνες εκδράμουν τον Αύγουστο προς αγαπημένες παραλίες, πράγμα που σημαίνει μαζικές μετακινήσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και αύξηση εισόδου τουριστών στη χώρα. Με αυτά ως δεδομένα, το κτίσιμο του τείχους ανοσίας με ποσοστά εμβολιασμένων άνω του 70% δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπογραμμίζεται ότι η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στην πανδημία όσο και αλλού έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται -αρνητικά για τη Νέα Δημοκρατία- στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου φαίνεται πως στο εκλογικό σώμα «κάτι κινείται». Μπορεί σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης η πρόθεση ψήφου και η καταλληλότητα Μητσοτάκη να παραμένουν αδιαμφισβήτητες, ωστόσο αυξάνεται -όπως συνέβη στην τελευταία μέτρηση της ALCO- το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την πολιτική που ασκείται (56%).

Επίσης, στην ίδια μέτρηση οι επιδόσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία βρίσκονται, πλέον, κοντά στις αντίστοιχες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν και τομείς, όπως τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρείται καλύτερη.

Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι διάσπαρτα μέσα στα ερωτήματα μιας δημοσκόπησης, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνουν ότι έχει τελειώσει η «περίοδος χάριτος» που οι πολίτες έδιναν στην κυβέρνηση, και πλέον αξιολογούν με πιο αυστηρά κριτήρια την κυβερνητική πολιτική. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από εδώ και μπρος θα εμφανίζεται καθοδική στις δημοσκοπήσεις, αν όχι αμέσως σε όλα, πάντως από μήνα σε μήνα οι πολίτες θα παίρνουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική» έλεγε χθες στέλεχος της κεντρικής διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ