Νέα
  • ΓΔ: 1422.03 +0.31%
  • Τζίρος: 347,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΣΥΡΙΖΑ - Βουλή / Πηγή: Intime
ΣΥΡΙΖΑ - Βουλή / Πηγή: Intime

«Η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας μας, μετατρέποντας το Ταμείο Ανάπτυξης σε εργαλείο ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών» ανέφερε ο εισηγητής και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η αντιπολίτευση είχε καταγγείλλει και την απουσία του παραρτήματος που έπρεπε να συνοδεύει το κείμενο του σχεδίου νόμου με τις συμβάσεις για τους πόρους Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συζήτηση - εξπρές των δύο συμβάσεων, ήρθε να προστεθεί και η διαμαρτυρία ότι τα κόμματα δεν πήραν παράρτημα με τους πίνακες που συνδέουν τις εκταμιεύσεις με συγκεκριμένα ορόσημα και στόχους, για την Ελλάδα, και το οποίο θα έπρεπε να έχει δοθεί στα κόμματα μαζί με το σχέδιο νόμου.

«Πληροφορούμαι και το βλέπω και στο site της Bουλής, ότι κατατέθηκε μόλις τώρα, εν μέσω της συνεδρίασής μας, το παράρτημα για την έγκριση της αξιολόγησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. «Είναι δυνατόν; Είναι θεσμική διαδικασία αυτή; Έπρεπε να γίνει όλη αυτή η ιστορία στην αρχή της συνεδρίασης, για να κατατεθεί μέρος της σύμβασης, ουσιαστικά, της δανειακής σύμβασης, να κατατεθεί τώρα, στο μέσο της συνεδρίασης; Είναι αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία;», δήλωσε ο Α. Χαρίτσης.

Στη συνέχεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνηση η οποία «παρουσίασε το Ελλάδα 2.0, μια λίστα έργων που δεν συνιστούν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ενώ σε όλη την Ευρώπη επανέρχεται η αξία του δημόσιου σχεδιασμού, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι 'το κράτος δεν ξέρει και δεν πρέπει να επιλέγει επενδύσεις', καταδικάζοντας την χώρα σε απαρχαιωμένα νεοφιλελεύθερα δόγματα».

«Προχωρήσατε στη σύνταξη του σχεδίου σας χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις της χώρας, νομοθετώντας αποκλειστικά και μόνο με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να αξιοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την σχεδιασμένη χρηματοδότηση των πιο παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως επιλέγουν να κάνουν χώρες σαν την Πορτογαλία, εφαρμόζει τραπεζικά κριτήρια στη δανειοδότηση, αποκλείοντας την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ανακυκλώνετε ένα αποτυχημένο και παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται στη μεταβίβαση δημόσιων πόρων σε ιδιωτικά συμφέροντα και αντιμετωπίζετε τη χώρα μας ως παθητικό εισαγωγέα προϊόντων και υπηρεσιών» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είστε η μόνη κυβέρνηση στην ΕΕ που συνέδεσε το Ταμείο Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, όπως στα εργασιακά».

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία, όπως τόνισε, εκπονήθηκε σε συνεργασία με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών εταίρων και δήλωσε ότι το κόμμα του καταθέτει πρόταση για την δημιουργία διακομματικής, κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου τα κονδύλια να πάνε εκεί που πρέπει. «Λέμε ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέμε όμως και ένα ηχηρό όχι στην επιστροφή στα παλιά, όχι στο παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο της διασπάθισης των κονδυλίων, όχι στην ανακύκλωση άδικων και αποτυχημένων πολιτικών» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα υπάρξει διάχυση των πόρων

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έπρεπε να σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσελκύει παραγωγικές και όχι μεταπρατικές επενδύσεις, να είναι μια πρόταση που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους, να είναι μια πρόταση που να έχει ως ωφελούμενους την Ελλάδα και τους Έλληνες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Και δυστυχώς, το μοντέλο που μας προτείνει η κυβέρνηση, ελάχιστα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους στόχους, δεν υπηρετεί κοινωνικές αξίες, ούτε εξασφαλίζει τις συνθήκες αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής που επισήμανε ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση έχει κυρίως μεταπρατικό αντί για αναπτυξιακό χαρακτήρα.

«Οι προτεραιότητες, ο σχεδιασμός της κατανομής και ο τρόπος εκταμίευσης των πόρων, δεν αποτυπώνουν την ελληνική πραγματικότητα, τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, τις κοινωνικές αξίες, ούτε και το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που ως Ελλάδα έχουμε ανάγκη», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Δεν θα υπάρξει διάχυση των πόρων. Θα ξοδευτούν όλα εντός ενός κλειστού οικονομικού και επιχειρηματικού κύκλου, που μέλη του έχει τους λίγους και καλούς, με τους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να συνομιλεί και να συνεργάζεται», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και, όπως τόνισε, «αδιάψευστη απόδειξη γι' αυτό είναι η αποδοχή από την κυβέρνηση της απαίτησης των τραπεζών, να ανατεθεί στις ίδιες η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και η εκταμίευση των δανείων, με την υπογραφή σχετικού πλαισίου συνεργασίας».

Η ανάπτυξη θα είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερφοδοφορίας των ευρω-ενωσιακών μονοπωλίων για να ανταπεξέλθουν στην καπιταλιστική κρίση, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, των δύο συμβάσεων για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι τα χρήματα του ταμείου θα εκταμιευθούν στα κράτη μέλη, εφόσον εκπληρωθούν μια σειρά από προαπαιτούμενα, «οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και στην αγορά εργασίας, όπως αυτές που περιελήφθησαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», «γιατί η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης είναι ο κύριος όρος θωράκισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά. Πάει μαζί με το πανευρωπαϊκό μνημόνιο», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα χρήματα του Ταμείου θα τα πληρώσουν οι λαοί της ΕΕ, και ο ελληνικός λαός, με την αύξηση της φορολογίας, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων στα φορολογικά έσοδα, με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Όπως δε προειδοποίησε, αυτή η «ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δεν θα έχει οφέλη για όλους, αλλά είναι φανερό ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι άδικη, θα είναι και αβέβαιη, θα είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ