Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας: Διπλή διπλωματική νίκη για την Ελλάδα

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας
Ο Κ. Μητσοτάκης με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας / Πηγή: Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Ένας επιπλέον ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα των διεθνών και περιφερειακών συμμαχιών που συνάπτει τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, ενδυναμώθηκε χθες με την τρίτη συνάντηση κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας.

Οι συνομιλίες των τριών ηγετών, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα μπιν Αλ Χουσεΐν, αποτυπώθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο αποκαλύπτει το εύρος της συνεργασίας των τριών χωρών, αλλά και τον βαθμό της κοινής αντίληψης των πραγμάτων σε περιφερειακό επίπεδο:

«… Συναντηθήκαμε στην Αθήνα για να ενισχύσουμε την αποτελεσματική εταιρική σχέση στο πλαίσιο του τριμερούς συντονιστικού μηχανισμού ανάμεσα στις τρεις χώρες, να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία και να προωθήσουμε τον συντονισμό στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον τομέα ασφάλειας, καθώς και σε άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος σε μία εύθραυστη, μετά Covid εποχή…». Επίσης οι τρεις ηγέτες «υπογράμμισαν τη σημασία της μόνιμης γραμματείας που συνεστήθη στη Λευκωσία και του κομβικού ρόλου της στη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες».

Σύμπτωση θέσεων σε Κυπριακό και Μεσανατολικό

Χαρακτηριστικό και αυτής της τριμερούς συμμαχικής σχέσης είναι η αλληλοϋποστήριξη. Έτσι, «Ελλάδα και Κύπρος επανέλαβαν την έκκληση της Α.Μ. Βασιλιά Abdullah II ibn Al Hussein για ‘εκ νέου παγκοσμιοποίηση’, για τη συγκέντρωση παγκόσμιων δεξιοτήτων, πόρων και πρωτοβουλιών σε μια αναθεωρημένη, συμπεριληπτική, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη προοπτική» από τη μια, κι από την άλλη «τόνισαν τη στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Τόνισαν ότι όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν. Οι Ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP)».

Μεγάλης σημασίας, πάντως, είναι και η σύμπτωση των θέσεων των τριών χωρών στο ακανθώδες πρόβλημα του Μεσανατολικού, «για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης βάσει της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, που διασφαλίζουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, ζώντας ειρηνικά δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ, εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον σημαντικό ρόλο της Α.Μ. Βασιλέως Abdullah II ibn Al Hussein, Θεματοφύλακα των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, στη διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων και τη διατήρηση του νομικού και ιστορικού status-quo σε αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίσθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε η Ιορδανία στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στη διακοπή των παραβιάσεων στην Ιερουσαλήμ και στα υπόλοιπα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».

Η επίπτωση στον οικονομικό τομέα

Αξιοσημείωτα θετική είναι και η επίπτωση της Τριμερούς Συνεργασίας στον οικονομικό τομέα με στόχο τη «βελτίωση της συνεργασίας σε καίριους τομείς προτεραιότητας, που περιλαμβάνουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, το εμπόριο, την επισιτιστική ασφάλεια, τον τουρισμό, την ενέργεια, τη γεωργία, το νερό, το περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη, τις επενδύσεις και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών.

Συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τομεακές συναντήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σχεδίων, προσφέροντας στα έθνη τους άφθονες ευκαιρίες να επιτύχουν τριμερείς στόχους αξιοποιώντας τη στρατηγική εταιρική σχέση μας».

Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία συμφώνησαν ακόμα στον τρόπο αντιμετώπισης του συνόλου, σχεδόν, των περιφερειακών προβλημάτων: Για τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την τρομοκρατία, αλλά και την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων ΕΕ- Ιορδανίας στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και της διαδικασίας της Βαρκελώνης, οι θέσεις των κ.κ. Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Αμπντάλα ήταν ταυτόσημες και, προφανώς, εντελώς αντίθετες με τις θέσεις και τις πράξεις της Τουρκίας.

Ξεχωριστές συναντήσεις

Πέραν της Τριμερούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να έχει και επιμέρους διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Κύπριο πρόεδρο, όσο και με τον Ιορδανό μονάρχη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον βασιλιά Αμπντάλα για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Η Ελλάδα, μάλιστα, θα αποστείλει το επόμενο διάστημα με τη μορφή δωρεάς 150.000 δόσεις εμβολίου για τους Ιορδανούς πολίτες.

Οι διμερείς συναντήσεις Μητσοτάκη τόσο με τον Κύπριο πρόεδρο όσο και (κυρίως, αφού η ευκαιρία δίνεται σπανιότερα) με τον Ιορδανό βασιλέα έδωσαν την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό όχι μόνο να διερευνήσει τις προοπτικές πολυεπίπεδων συνεργασιών, αλλά και να τεστάρει την προθυμία του εκάστοτε συνομιλητή του στην αντίθεση με τις αναθεωρητικές πρακτικές της Άγκυρας. Κι αν αυτό το τελευταίο είναι απολύτως δεδομένο στην περίπτωση Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι έχει πραγματικό κέρδος από την επίσης ισχυρή ανταπόκριση του βασιλιά Αμπντάλα.

Γιατί είναι σημαντική η ευρωπαϊκή καταδίκη της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Παράλληλα, χθες η Αθήνα δικαίως πανηγύρισε για τη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν πρόκειται για προσωπική δήλωση Μπορέλ, αλλά για δήλωση που έγινε στο όνομα των 27 κρατών- μελών (πολλά εκ των οποίων, ως γνωστόν, διατηρούν προνομιακούς δεσμούς με την Τουρκία οι οποίοι υπερβαίνουν αρκετές φορές την κατά τα άλλα «δεδομένη αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών). Αυτό σημαίνει ότι προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συμφωνήσουν και οι 27 στο περιεχόμενο της δήλωσης Μπορέλ, στις οποίες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, ευθύς μόλις υιοθετήθηκε η σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι σχετικές συζητήσεις συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκαν σε τέλμα λόγω διαφορών όσον αφορά την διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Αασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέλαβε τότε μεσολαβητική προσπάθεια, η οποία ουσιαστικά γεφύρωσε τις διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και επέτρεψε την γρήγορη υιοθέτηση του τελικού κειμένου της δήλωσης υ καταδικάζει τις τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ