Νέα
  • ΓΔ: 859.17 -0.13%
  • Τζίρος: 26,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κτηματολόγιο και νέες ψηφιακές υπηρεσίες: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

πιερρακάκης
Πηγή: Eurokinissi

Με τις ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

«Υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκαν, επί της αρχής και στο σύνολο, οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το Κίνημα Αλλαγής που δήλωσε «παρών».

«Γεφύρι της Άρτας»

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στις διατάξεις για το Κτηματολόγιο είπε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της εκκρεμότητας. «Η λογική τού όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο, είναι μια λογική η οποία έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και προσέθεσε ότι στην περίπτωση του Κτηματολογίου ο εγκλωβισμός στη μικρή εκκρεμότητα αδικεί κάθε δυνατότητα προόδου και το κατέστησε «γεφύρι της Άρτας». Για την υπέρβαση αυτής της πρόκλησης, είπε ο υπουργός, η στρατηγική είναι η επιτάχυνση, η διευκόλυνση και η διαφάνεια. Προσέθεσε δε ότι βασικός στόχος είναι το ολοκληρωμένο σκέλος και αυτό ενώ το Κτηματολόγιο θα είναι ολοένα και περισσότερο διαθέσιμο και αποδοτικά χρήσιμο για πολίτες, επιχειρήσεις, οικονομία.

Ο υπουργός επισήμανε εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο:

- Διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη», να διορθώσουν την εσφαλμένη εγγραφή με τη μετατροπή της ρητής συναίνεσης του δημοσίου σε τεκμαρτή, με την άπρακτη παρέλευση 60 ημερών, από την κοινοποίηση. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ένα μήνυμα ότι η σχέση κράτους-πολίτη, σταδιακά, αλλάζει και αλλάζει προς το συμφέρον του πολίτη», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

- Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, με ρητή διάταξη γι αυτές και με διάταξη που υποχρεώνει τα κτηματολογικά γραφεία να δέχονται τις σχετικές πράξεις. Εισάγεται επίσης υποχρεωτική πρώτη συνεδρία διαμεσολάβησης ώστε να δοθεί ευκαιρία φιλικής επίλυσης.

 - Αναδιαρθρώνεται η δομή του Κτηματολογίου ώστε να είναι περισσότερο λειτουργική.

- Εισάγεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που θα επιτρέπει στον συμβολαιογράφο, κατ΄ εξουσιοδότηση του πολίτη, να αντλεί πληροφορίες από τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων του δημοσίου αυτόματα, και να μην υπάρχει ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις.

«Η δική μας προσέγγιση στο Κτηματολόγιο δίνει έμφαση στο δικαίωμα και στην καταγραφή του», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εργαλεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών, για την ενημέρωση των πολιτών, την επίλυση, με άμεσο και δίκαιο τρόπο, των αντιδικιών, για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Εκτίμησε είναι ότι με το νέο νόμο, τον επόμενο χρόνο η κτηματογράφηση θα είναι από το 35% στο 55% και σε ένα χρόνο θα προσεγγίσει το 90%. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία νομοθέτησης του Κτηματολογίου ταυτίζεται χρονικά, με το σύνολο των νομοθετικών διαδικασιών που αφορούν το ελληνικό κράτος», είπε ο κ. Πιερρακάκης και προσέθεσε αυτή τη στιγμή, το Κτηματολόγιο, συνιστά τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα και είναι καιρός η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Θέτοντας το Κτηματολόγιο σε λειτουργία, κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα. Εν τέλει στόχος είναι να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και μάλιστα σε διαρκή κίνηση», είπε ο κ. Πιερρακάκης και κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Βολές από την αντιπολίτευση

«Με το νομοσχέδιο τινάζεται στον αέρα ένα σημαντικό έργο που είχε μπει σε ράγες και βρισκόταν σε φάση λίγο προτού ολοκληρωθεί», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης και ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε την κτηματογράφηση σε χαμηλό επίπεδο αλλά μέσα σε 2 χρόνια έδωσε εργαλεία στο κτηματολόγιο που το έφτασε σε ποσοστό 60%. «Μας λέτε ότι η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Αν είναι δυνατόν! Με άλλα λόγια, επί της ουσίας, το κτηματολόγιο δεν ολοκληρώνεται ποτέ!», ανέφερε ο Μάριος Κάτσης και πρόσθεσε: «Το Κτηματολόγιο το θέλουμε, για να μην έχουμε εκκρεμότητες ως προς τα γεωχωρικά δεδομένα και τα εμπράγματα δικαιώματα, να ξέρουμε δηλαδή ποιο χωράφι ή οικόπεδο ή σπίτι ανήκει σε ποιον και πού είναι ακριβώς στο χάρτη. Κτηματολόγιο και εκκρεμότητες δεν πάνε μαζί! Δεν πάνε μαζί!».

«Φτιάχνετε κτηματολόγιο-όμηρο, αυτών των εκκρεμοτήτων. Όπως- όπως, πρόχειρα και στο γόνατο φέρνετε αλλαγές, δυστυχώς παραλαμβάνετε εκκρεμότητες του χθες και θα γίνουν εκκρεμότητες του αύριο», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και προειδοποίησε ότι ουδείς θα αγοράζει ακίνητο που έχει εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο.

«Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των ενστάσεων με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια κενά με ιδιωτικοποίηση πτυχών του κτηματολογίου», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και προειδοποίησε ότι διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να αξιοποιηθούν από καταπατητές δασικών εκτάσεων. 

«Είναι λάθος να παρακάμπτονται διαδικασίες. Πώς θεωρείτε περαιωμένη την κτηματογράφηση χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι ενστάσεις; Πώς θα αγοράσει κανείς ακίνητο με εκκρεμότητες; Με αυτά που νομοθετείτε δεν πρόκειται να προσελκύσετε επενδυτές. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να νομοθετεί για να συμμορφωθεί στους δανειστές αλλά να νομοθετεί με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της χώρας», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβληματικές διατάξεις, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και προσέθεσε ότι για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης απαιτείται ιεράρχηση προβλημάτων και διαθέσιμων λύσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ