Νέα
  • ΓΔ: 894.33 +0.25%
  • Τζίρος: 76,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερχεται η ώρα των απαντήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Eurokinissi

Η αλλαγή του πολιτικού τοπίου αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου υποχρεώνει την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήματα, που ως τώρα παρέμεναν επίτηδες αναπάντητα.

Από το «μήπως δεν αρέσουμε, κύριε πρόεδρε;» του ευρωβουλευτή του κόμματος Στέλιου Κούλογλου, έως το αν χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής προκειμένου να ανατραπεί η παγιωμένη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ή, αντίθετα, η σημερινή πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρει την κυβέρνηση σε βαθμό που να δίνει ελπίδες εκλογικής επικράτησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές, τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και οι απαντήσεις να ορίσουν τις νέες συντεταγμένες της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του από τον Σεπτέμβριο.

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα

Την εβδομάδα που τελειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε σε μια ακόμα αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο, στο «γήπεδο» της Παιδείας, κατά τη συζήτηση το σχετικού νομοσχεδίου. Εκεί ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει, μέσα από την κριτική του στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα ιδεολογικά στοιχεία που χωρίζουν το κόμμα του από την κυβερνητική παράταξη, σε σχέση με τη δυνατότητα των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία και τη γνώση.

Τέτοιες ιδεολογικές διαφορές είχαν παρουσιαστεί και στη συζήτηση -μέσα κι έξω από τη Βουλή- για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία τέτοιες ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, «κτίζοντας» την εικόνα του φιλολαϊκού κόμματος, που η πρώτη κυβερνητική του θητεία συνέβη να συμπέσει με το τρίτο μνημόνιο, οπότε δημιουργήθηκε ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να εφαρμόσουν την πολιτική που θα ήθελαν υπέρ των πολλών.

Ωστόσο, το ιδεολογικό δεν θα είναι το μόνο -ούτε ίσως το κυριότερο- πεδίο διαφοροποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι καταλήγει πως πρέπει να χτυπήσει την κυβέρνηση στο «δικό της γήπεδο» στο πεδίο δηλαδή της διαχείρισης. Ήδη αυτό έγινε φανερό τις προηγούμενες ημέρες με την κριτική της Κουμουνδούρου για τις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε αρκετές κοινωνικές ομάδες, π.χ. τους εκπαιδευτικούς.

Κριτική και για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ένα ακόμα μέτωπο που «δουλεύουν» στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των  μαχών το φθινοπώρου είναι τα θέματα στα οποία η κυβερνητική παράταξη παρουσιάζει προφανείς δυσκολίες στη διαχείρισή τους. Κορυφαίο στη λίστα είναι το ζήτημα της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας, ωστόσο έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες διότι -υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ- το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε να αναπτυχθεί ένας δημόσιος διάλογος που θα γίνει τοξικός για το θέμα, όπως επίσης αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη στάση στη Βουλή των δύο πρώην πρωθυπουργών, ιδιαιτέρως του Κώστα Καραμανλή που παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη βάση της Κεντροδεξιάς.

Στην ίδια λίστα υπάρχει το Κυπριακό με τις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη χλιαρή αντίδραση της Αθήνας, κι άλλα θέματα που ευνοούν την ανάδειξη από την αξιωματική αντιπολίτευση της απόστασης ανάμεσα στην πολιτική Μητσοτάκη και τη λαϊκή βάση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, το νέο περιβάλλον στις επικουρικές συντάξεις, η πιο πρόσφατη περίοδος της διαχείρισης της πανδημίας κ.λπ.

Η νέα πολιτική φυσιογνωμία

Αυτό που μένει ακόμα να υλοποιηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετατροπή αυτής της νέας πολιτικής φυσιογνωμίας που σιγά-σιγά προσπαθεί να διαμορφώσει, σε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εκεί οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και ότι η «συνταγή «δεν έχει βρεθεί».

Το ίδιο, άλλωστε, δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν άμβλυνση της αρνητικής εικόνας για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και αντίστοιχη θετική προσέγγιση πολιτών που τον είχαν ψηφίσει στο παρελθόν κι έχουν πάρει τις αποστάσεις του. Όλα αυτά θα ξανατεθούν στο τραπέζι μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενόψει της ανόδου του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μία εβδομάδα μετά τον πρωθυπουργό. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ