Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συναινετική» αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις πυρκαγιές

Mitsotakis

Καλή είναι η πολιτική συναίνεση, όταν διαρκεί λίγο. Αυτό φαίνεται ότι πρεσβεύουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καθώς χθες, μέσα σε συναινετικό κλίμα, αντάλλαξαν εκατέρωθεν βολές προσπαθώντας να πετύχουν ο καθένας τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς.

Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες, έχοντας καθαρές στο μυαλό του τις πολιτικές του επιδιώξεις: Πρώτον, να επενδύσει στη θετική υποδοχή από τους πολίτες της «συγνώμης» που ζήτησε στο τηλεοπτικό του μήνυμα για τις όποιες αστοχίες του κρατικού μηχανισμού στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, παρά το ότι τις «όποιες αστοχίες» δεν τις έχει ακόμα προσδιορίσει.

Δεύτερον, να εξηγήσει για ποιους λόγους είπε πως ο κρατικός μηχανισμός «έκανε ό,τι ήταν δυνατό», αλλά παράλληλα να διευκρινίσει πού υπήρξαν δυσκολίες. Σε αυτό το πλαίσιο λ.χ. παραδέχθηκε ότι η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη δημιούργησε πολλές δυσκολίες, γιατί στέρησε μέσα πυρόσβεσης από τις φωτιές στην Ηλεία και την Εύβοια. Στη στρατηγική Μητσοτάκη, η παραδοχή ορισμένων προβλημάτων κάνει πιο αξιόπιστη την ομάδα επιχειρημάτων που συνηγορούν υπέρ της αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος από τις υπηρεσίες της Πολιτείας.

Στο βάθος το... Μάτι

Τρίτον, να επιμείνει στο ότι δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών από πολίτες -με την εξαίρεση τον Βασίλη Φιλώτα, που όμως μετριέται στην πλευρά των μαχητών- παραπέμποντας εμμέσως τους ακροατές του να κάνουν συνειρμούς με τις απώλειες που υπήρξαν στο Μάτι. «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την κριτική σε μια πολιτική που θέτει πρώτιστο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής», ήταν η διατύπωση που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός.

Τέταρτον, να δείξει για μια ακόμα φορά ότι και αυτή την κρίση τη μετατρέπει σε ευκαιρία. Ετσι έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Αιγίς» που αφορά στην ουσιαστική ενίσχυση δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας, διευκρίνισε τους λόγους της επιλογής του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας και υπογράμμισε ότι θα θέσει το θέμα της διακρατικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην προσεχή σύνοδο του MED9 (των εννέα μεσογειακών κρατών) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Απάντηση σε συγκεκριμένες μομφές 

Πέμπτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες που του απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση, επιλέγοντας τις δυο δημοφιλέστερες: Υπογράμμισε ότι ο αρχηγός της ΕΛΑΣ «είχε γίνει υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι ότι εάν ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή», ενώ σχετικά με τις προτάσεις της «Επιτροπής Γκολντάμερ», τόνισε ότι διαφωνεί με την κριτική της αντιπολίτευσης πως δήθεν δεν υλοποιεί η κυβέρνηση το πόρισμα της επιτροπής. «Καλό είναι αυτοί που επικαλούνται την έκθεση Γκολντάμερ να την έχουν διαβάσει πρώτα», ήταν η απάντησή του.

Η ρελάνς Τσίπρα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευε στα καμένα της Ηλείας. Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε αρχικά ότι πριν από δυο ημέρες είχε ζητήσει «να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα», τονώνοντας έτσι την πολιτική πλατφόρμα που έχει υιοθετήσει για χαμηλούς τόνους και υπεύθυνη στάση μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή. Ωστόσο, πρόσθεσε, η έκκλησή του έπεσε στο κενό, θέλοντας έτσι να δείξει ότι για την κριτική που στη συνέχεια άσκησε, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Η κριτική Τσίπρα βασίστηκε σε πέντε επιχειρήματα: Πρώτον, ότι ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος «δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς, δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του. Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή. Οχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια».

Μικρότερη χρηματοδότηση

Δεύτερον, ότι ενώ οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι χειρότερες, ωστόσο «γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί μία εικόνα μεγαλύτερης επούλωσης των πληγών, μεγαλύτερης χρηματοδότησης, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα από ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες».

Τρίτον, ότι δεν είναι καθόλου δευτερεύον ζήτημα η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς οι άνθρωποι δεν έχασαν, μεν, τη ζωή τους, αλλά «το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους.  Στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί. Πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολεία, με τι δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν».

Τέταρτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί την κριτική του, ωστόσο, παραμένει μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που πάντοτε συνοδεύει την κριτική με προτάσεις: «Η πρόταση των επτά σημείων που καταθέσαμε, πιστεύω ότι είναι μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η αγωνία των κατοίκων στις περιοχές που επισκέπτομαι είναι προφανής. Απευθύνω για άλλη μία φορά, έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Και θα ήταν καλύτερα αυτές τις ώρες, αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας θα έλεγε κανείς, δηλαδή να εξαίρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, να έρθει εδώ. Να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί».

Ευχαριστίες στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής

Και πέμπτον, ότι το κόμμα του και ο ίδιος παραμένουν βαθιά ευγνώμονες σε όλους όσοι έδωσαν τη μάχη απέναντι τις φλόγες: «Για άλλη μία φορά να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου, σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Και κυρίως στους εθελοντές, σε αυτούς που αγνόησαν τις εντολές να απομακρυνθούν, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους, για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί, για να σώσουν περιουσίες, ανθρώπινες ζωές, ζώα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κίνημα του εθελοντισμού των δασοπυροσβεστών, αλλά και στο κύμα εθελοντισμού από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, που αυτή τη στιγμή δίνει ελπίδα και κουράγιο μέσα στην μαυρίλα του φυσικού περιβάλλοντος».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ