Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα σε Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά η συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN

Μόνο κέρδη αποκόμισε η Ελλάδα -αλλά και η κυβέρνησή της- από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι CNN και τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια. Η ερωτήσεις ήταν υποβοηθητικές, ώστε ο πρωθυπουργός να εξηγήσει πώς διαχειρίστηκε τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς νεκρούς (με την εξαίρεση του Βασίλη Φιλώρα), ενώ τα κολακευτικά σχόλια του δημοσιογράφου κατά τη διατύπωση των ερωτήσεων, δεν άφηναν αμφιβολίες για το όλο πνεύμα της συζήτησης.

Ετσι το διεθνές κοινό που παρακολουθεί CNN είχε την ευκαιρία να ακούσει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε περίπου 600 πυρκαγιές σε μια περιοχή που (για τα αμερικανικά δεδομένα) έχει έκταση περίπου ίση με την πολιτεία της Πενσυλβάνια, ότι «κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις “megafires” ταυτόχρονα», όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ότι «εκκενώσαμε περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, είχαμε μόνο μία απώλεια. Αρα, η Πολιτική Προστασία από αυτή την άποψη έκανε εξαιρετική δουλειά. Ασφαλώς, όμως, βρισκόμαστε ενώπιον μίας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, σημαντικός αριθμός δασών έχει καταστραφεί», πράγμα που -στα καθ’ ημάς, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα παραμονής των υπευθύνων για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά, στον «κανονικό», δομικού τύπου ανασχηματισμό που θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν στο προσεχές διάστημα.

Καινοτόμο σύστημα προειδοποίησης

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. μητσοτάκης ρωτήθηκε για το σύστημα «112» που επέτρεψε τις έγκαιρες εκκενώσεις πληγεισών περιοχών. Ο Φαρίντ Ζακάρια διατύπωσε την ερώτησή του με τον εξής τρόπο, ο οποίος δείχνει το όλο πνεύμα της συνέντευξης: «Ενας από τους λόγους που δεν είχατε, είναι πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακό, σχεδόν ούτε μία απώλεια, έναν πυροσβέστη, είναι διότι έχετε θεσπίσει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης. Εξηγήστε μας τι κάνατε».

Εδώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε ευθεία σύγκριση με το Μάτι: «Οπως πιθανότατα θυμάσαι, το 2018 βιώσαμε μία πραγματική καταστροφή. Μία πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα -δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη αλλά κινούνταν πολύ, πολύ γρήγορα- προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, επειδή τότε δεν υπήρχε η ικανότητα, δεν υπήρχε η τεχνολογική υποδομή, να απομακρυνθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Μία από τις προσωπικές μου δεσμεύσεις όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από δύο χρόνια, αφορούσε τη συγκρότηση ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης, το "112". Μπορεί να στέλνει μηνύματα SMS με ηχητική ειδοποίηση σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μία προκαθορισμένη περιοχή, με πολύ σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες. Ετσι μπορούμε να τους προειδοποιούμε, μπορούμε να τους δώσουμε οδηγίες εκκένωσης. Είναι πολύ διαπεραστικός ο ήχος που ακούς όταν καταλαβαίνεις ότι θα λάβεις μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, που πρέπει να του δώσεις μεγάλη προσοχή. Λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Καμπανάκι και γι' άλλες χώρες

Κι αφού έγινε σαφής η διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι φαινόμενα όπως αυτά που αντιμετώπισε η Ελλάδα, πρέπει να περιμένουν κι άλλες χώρες: «Φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα που περιοχές όπως η Μεσόγειος θα αντιμετωπίζουν εφεξής. Δεν πρόκειται απλώς για ένα Ελληνικό πρόβλημα. Αναφέρθηκες στις πυρκαγιές στη Σικελία, την Αλγερία, την Τουρκία. Η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα. Και πραγματικά έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου όλοι μας να σοβαρευτούμε απολύτως, όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό».

Εκανε μια αναφορά στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και το στόχο της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050, και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής… πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να "μιλήσουμε" με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια».

Τι περιμένει από τις ΗΠΑ

Διαχειριστική επάρκεια και περιβαλλοντική ευαισθησία ήταν τα μηνύματα Μητσοτάκη που πέρασαν εύκολα στη συνέντευξη στο CNN, κι έτσι ήλθε η ώρα η συζήτηση να στραφεί στο διεθνές περιβάλλον και στις κινήσεις του πρωθυπουργού σε αυτό το επίπεδο Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε τι περιμένει από τις ΗΠΑ στο κομμάτι του περιβάλλοντος κι απάντησε:

«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω εκτενώς με τον ειδικό προεδρικό εκπρόσωπο για το κλίμα Τζον Κέρι και με χαροποιεί ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική ατζέντα για την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. Αρα, πιστεύω ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα και πως η νυν διοίκηση αναγνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ηγηθούν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, όμως χρειαζόμαστε όλους τους μεγάλους παίκτες στο πλευρό μας, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία. Άπαντες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί».

Συμπερασματικά, ήταν μια χαλαρή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη με έναν δημοσιογράφο διεθνούς διαμετρήματος, ο οποίος δεν έκρυβε τη θετική του στάση στα επιτεύγματα της χώρας μας και προσπάθησε, με δεδομένο ότι η συνέντευξη είχε θέμα τις πυρκαγιές και συνακόλουθα την προστασία από την κλιματική κρίση, να αναδείξει διάφορα πλεονεκτήματα της χώρα υπό τη σημερινή της κυβέρνηση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ