Νέα
  • ΓΔ: 833.32 +0.75%
  • Τζίρος: 23,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης για να ανατάξει την οικονομία

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Καθώς το εμβόλιο αποτελεί για την κυβέρνηση τον καταλυτικό παράγοντα για έξοδο από την πανδημία και έναρξη της επιστροφής στην κανονικότητα, ένα κομμάτι της κυβερνητικής δραστηριότητας στρέφεται προς την τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης των ανυπολόγιστων ζημιών στην εθνική οικονομία από τα lockdown και τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα που εξ ανάγκης λήφθηκαν, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πολύτιμη βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια, όπως άλλωστε θα συμβεί με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσει το Ταμείο ανάκαμψης στο πλαίσιο του οποίου -μαζί με τα ευρωπαϊκά ταμεία- θα εισρεύσουν στη χώρα περί τα 72 δισ. ευρώ. Με το τέλος του 2020 ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος προετοιμασίας, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που βασίζεται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η προετοιμασία αφορά 4 βασικούς άξονες που είναι οι εξής:

  1. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κυβερνητικά κλιμάκια έχουν πραγματοποιήσει ως τώρα 45 συναντήσεις με αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για την προετοιμασία του Σχεδίου και για την εξειδίκευση των έργων και προγραμμάτων που αφορούν στους τομείς της  ενέργειας και του περιβάλλοντος, του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, της υγείας, της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, της εργασίας με τη στήριξη της απασχόλησης, της βελτίωσης των υποδομών, της έρευνας και ανάπτυξης, της πολιτικής προστασίας, της άρδευσης και βελτίωσης των αγροτικών υποδομών κλπ. Με την είσοδο της νέας χρονιάς θα προχωρήσουν οι πολιτικές συναντήσεις στους υπόλοιπους τομείς δράσεις του Ταμείου, με συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών από ελληνικής πλευράς, ώστε να οριστικοποιηθούν οι ως τώρα συμφωνίες.
  2. Έργα και προγράμματα προς προχρηματοδότηση: Με τη νέα χρονιά, πολλά επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκκινούν την υλοποίησή τους, πριν καν έλθει στην Αθήνα η τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέτοια έργα είναι το νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα φτάσει σε προχωρημένο στάδιο εντός της Άνοιξης του 2021, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, πολλά προγράμματα αναδάσωσης, αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού κ.ά. Αυτά τα προχρηματοδοτούμενα έργα ξεκινούν από τις αρχές της νέας χρονιάς και πριν την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου. Η πρακτική αυτή δεν παραβιάζει τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς σε αυτό προβλέπεται να μπορούν να ενταχθούν έργα προγράμματα και επενδύσεις που αποφασίστηκαν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.
  3. Προχωρεί η Διαβούλευση για το Σχέδιο: Η πρώτη φάση της ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Μέσω του opengov.gr ή κατόπιν πρόσκλησης, κατατέθηκαν 47 σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις από 37 φυσικά και νομικά πρόσωπα και φορείς. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντάξει τις επόμενες εβδομάδες σχετική έκθεση για τη διαβούλευση που θα αξιοποιηθεί και στην σύνταξη του τελικού σχεδίου. Η πολιτική αποτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει κατατεθεί μια ολοκληρωμένη αντιπρόταση (δίνουν έμφαση στο χαρακτηρισμό «ολοκληρωμένη») ώστε να υπάρχει πολιτικό διακύβευμα επί του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Αυτά όμως διαμορφώνονται στην πράξη της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων…
  4. Τεχνική προετοιμασία για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης: Μετά τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου προχωρούν η στελέχωση της Υπηρεσίας, οι διαδικασίες για την πρόσληψη του ανεξάρτητου Συμβούλου που θα αξιολογήσει το εύλογο κόστος των έργων και προγραμμάτων και της συμβουλευτικής εταιρείας που θα παράσχει τις τεχνικές γνώσεις στην προετοιμασία του τελικού Σχεδίου. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία της Αθήνας με την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ