Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Ενας ισχυρός και πραγματικός φίλος της Ελλάδας

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ / Πηγή: Eurokinissi

Έναν από τους σταθερότερους και ισχυρότερους πυλώνες των ελληνοαμερικανικών σχέσεων φιλοξένησε χθες η Ελλάδα. Πρόκειται για τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, προνομιακό συνομιλητή του προέδρου Τζο Μπάιντεν και με κομβικό ρόλο στη Γερουσία λόγω της οριακής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τέθηκαν οι σημαντικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν τον φιλέλληνα γερουσιαστή κεντρικό πρόσωπο της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μπομπ Μενέντεζ είναι «ένας άνθρωπος που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ανυπομονούμε πραγματικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία - ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».

Σημαντική ώθηση στη βελτίωση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο νόμος αυτός αποτελεί συνέχεια της εμβληματικής προσπάθειας του Μενέντεζ για την υπογραφή του East Med Act, και προωθήθηκε προς ψήφιση από την τετράδα Ρόμπερτ Μενέντεζ, Τεντ Ντόιτς (Δημοκρατικοί), Μάρκο Ρούμπιο και Γκας Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανοί). Εγκαθιδρύει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με τη στήριξη της υπερατλαντικής μας συμμάχου.

Στηρίζει το σχήμα 3+1 (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και ΗΠΑ) και προβλέπει την επέκταση της εφαρμογής του και σε άλλους τομείς πλην του αμυντικού. Προβλέπει την ένταξη της Ελλάδας στο European Recapitalization Incentive Program, στο οποίο περιλαμβάνεται ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επίσης προωθεί την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 τα οποία αρχικά προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά δεν θα δοθούν σε αυτήν λόγω της εγκατάστασης από την Άγκυρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στα εδάφη της. Τέλος, προβλέπει τη δανειοδότηση της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης στη συνάντησή του με τον κ. Μενέντεζ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Υπήρξατε πάντοτε ένας άνθρωπος με αρχές, προσηλωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους. Και πάλι, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να σας συναντώ και να συζητώ μαζί σας».

Ο ρόλος του Ρ. Μενέντεζ κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού

Η αναφορά Μητσοτάκη σχετίζεται με την πολυεπίπεδη δραστηριότητα του Μπομπ Μενέντεζ στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της επίλυσης των διμερών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, πράγμα που τον φέρνει τελείως αντίθετο με τις αναθεωρητικές κινήσεις της Τουρκίας, την ηγεσία της οποίας εκθέτει στα ενδότερα της αμερικανικής πολιτικής ισχύος και εξουσίας.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να προκαλέσει τη διεθνή κοινότητα, ανοίγοντας μέρος των Βαρωσίων κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μενέντεζ, Ρούμπιο και Βαν Χόλεν ζήτησαν με κοινή επιστολή τους στον Τζο Μπάιντεν την ανάληψη άμεσης δράσης ώστε οι ΗΠΑ να στείλουν ένα αποτρεπτικό μήνυμα, το οποίο θα έχει την απαραίτητη ισχύ για να αποθαρρύνει τον πρόεδρο Ερντογάν να προχωρήσει στην απόφασή του. Ειδικότερα, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα ανατροπής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο, κίνηση που οδήγησε στην έκφραση της αμερικανικής αντίθεσης στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο κ. Μενέντεζ δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για την Τουρκία, λέγοντας ότι «σήμερα δεν είναι μια δημοκρατική χώρα» ενώ, μετέχοντας νωρίτερα φέτος στ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απάντησε σε ερώτηση του Έντι Ζεμενίδη Εκτελεστικού Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, για το τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία σχετικά με τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό: «Ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί» είπε ο κ Μενέντεζ, «ούτε η διεθνής κοινότητα» για να προσθέσει ότι τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος, κάτι που όπως είπε καθίσταται ευκολότερο αν εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών.

Αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως είπε χθες ο Αμερικανός γερουσιαστής στον Έλληνα πρωθυπουργό, «είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του. Είμαστε ευγνώμονες απέναντί σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας. Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η Κλιματική Αλλαγή και η σκέψη μου είναι με τους Έλληνες που έχασαν περιουσίες.
Εκτιμώ τον ηγετικό σας ρόλο και το πώς ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι πως, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό. Επομένως, θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τον ηγετικό ρόλο που επιδείξατε στο ζήτημα αυτό. Προφανώς η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ελλάδα».

Συμπερασματικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της συνεχούς βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, μια πολιτική προσωπικότητα που έχει σημαντικό εκτόπισμα στα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ και στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των παρασκηνίων της Ουάσιγκτον και που δεν διστάζει να κινήσει πολιτικές πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας και των στρατηγικών της επιδιώξεων στην ευρύτερη περιφέρεια και εναντίον της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας και των μονομερών της ενεργειών. Γι' αυτό και οι χθεσινές συναντήσεις ήταν εγκάρδιες. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ