Νέα
 • ΓΔ: 1217.5 +1.43%
 • Τζίρος: 31,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

LIVE: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ

Μητσοτάκης
Πηγή: Intime

Μία σειρά παρεμβάσεων και ένα συνολικό πλαίσιο για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις και τον νέο κύκλο ανάπτυξης ο οποίος ανοίγεται μπροστά, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ακρίβειας, ευεργετικές διατάξεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, αλλά και μέτρα-έκπληξη που «κλείδωσαν» την τελευταία στιγμή.

Η έμφαση που θα δοθεί στους νέους ώστε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, αποτυπώνεται σημειολογικά και στο σκηνικό στο Βελλίδειο, καθώς στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι, ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

«Νέες και νέοι. Φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί ακριβώς είστε προτεραιότητα για την πατρίδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο άνοιγμα της ομιλίας του.

«Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να ενώσω και να δώσω προοπτική. Να περιγράψω το σχέδιό μας για την Ελλάδα που αλλάζει και για να παρουσιάσω τα ακόμη περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί μέσα στο 2022», ανέφερε.

«Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Η Ελλάδα δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην ιστορία της. Τα σύνορά μας φυλάσσονται ως ευρωπαϊκά. Ενισχύθηκαν η άμυνα και οι συμμαχίες μας. Διαθέτουμε Σχέδιο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16.4%. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνουμε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Ανάπτυξη για όλες και όλους. Σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».

«Πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσα την αγορά των 18 Rafale, που θα γίνουν 24 και τα πρώτα θα πετούν πριν το τέλος του έτους» τόνισε.

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα 35 δισ. ευρώ αύξησης των καταθέσεων, με σχεδόν 20 δισ. ευρώ να αποτελούν αποταμιεύσεις νοικοκυριών. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας, τόνισε πως θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία σε βάθος χρόνου πάνω από 2 δις, ενώ στο τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως πλέον θα γίνονται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Τα μέτρα για τους νέους

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους νέους εξήγγειλε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία που περιλαμβάνει:

- «Το πρώτο ένσημο»: Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. τα 600 ευρώ θα πάνε στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) θα πηγαίνουν απευθείας στους νέους για να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν 

- Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000 ευρώ

- Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ (1000 ευρώ ετησίως όσο διαρκούν οι σπουδές τους)

- Από 1/1/2022 μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data

- Για τους έφηβους από 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 Giga δωρεάν data στο κινητό τους

Παράλληλα, από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ.

Φορολογικά μέτρα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

 • Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φόρου εισοδήματος «πέφτει» από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση.
 • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
 • Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
 • Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ο φόρος εισοδήματος θα είναι 15,5%
 • Μειωμένος ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2022 στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια, στον τουρισμό, στα σινεμά και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού
 • Μειώνεται μέχρι και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών 
 • Επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες η επιδότηση δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όπως και το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ
 • Συνεχίζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το εισόδημα των εργαζομένων έχει αυξηθεί πάνω από 4,5% μέσα στην πανδημία. 

Μέτρα για την Ακρίβεια

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συγκροτεί Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές. Το Ταμείο θα επιχορηγηθεί με 150 εκατ. ευρώ για να απομειώσει ή να μηδενίσει τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Το μηναίο κόστος ενός μέσου νοικοκυριού από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα αυξηθεί πάνω από 2 ευρώ το μήνα, με τα μέτρα αυτά. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, οι καταναλωτές θα χρεώνονταν με επιπλέον 20 έως 40 ευρώ.

Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης. Θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης που θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο.

Στο τέλος του χρόνου, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Στο μεταξύ, επιταχύνεται η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σχεδόν 2 δις διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και κτίρια.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μόνιμο μέτρο για τον πρωτογενή τομέα, που αφορά την μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή στο 6%

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού στο παρακάτω βίντεο. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ