Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 4 στοιχήματα του Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ - Οι νέοι, οι εκλογές και οι φόροι

Μέσα στον ορυμαγδό των μηνυμάτων και των εξαγγελιών, η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο -που είχε ως κεντρικό τίτλο: «Η Ελλάδα που αλλάζει, Βαδίζει μπροστά, Κοιτάζει ψηλά» - αποτύπωνε τα νέα πολιτικά διακυβεύματα που θέτει στη δημόσια ζωή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια επιθετική στρατηγική όχι απλής ανάκτησης, αλλά εμπέδωσης της πολιτικής του ηγεμονίας μέσα από μια σειρά «επιχειρήσεων γοητείας» προς συγκεκριμένα τμήματα του ελληνικού εκλογικού σώματος και υποσχέσεων που ξεπερνούν κατά πολύ την τωρινή του θητεία.

Ανεξαρτήτως του αν επιτύχει, σε ποιο βαθμό και σε πόσες από τις πολιτικές του επιδιώξεις, το βέβαιο είναι ότι η ομιλία Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ αναμορφώνει τον πολιτικό διάλογο στη χώρα και θέτει τα θεμέλια για αλλαγές στην πολιτική ζωή της.

Η πολιτική αποκρυπτογράφηση της ομιλίας του πρωθυπουργού δείχνει ότι στοχεύει σε 4 μείζονες πολιτικές αλλαγές:

1. Δίκαιη διανομή του πλούτου

Έχοντας ως δεδομένο πως η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αντιληφθεί ότι η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταθέτει τη συζήτηση εκεί που επιχειρεί να τον πλήξει η αντιπολίτευση: Στην «δίκαιη διανομή του πλούτου». Εκεί επικέντρωσε εξαρχής τις οικονομικές του αναφορές ο πρωθυπουργός, αφού αρχικά θύμισε ότι και ως τώρα, αυτή την πολιτική εφαρμόζει:

Όπως είπε, «οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού… η πολιτεία στη διάρκεια της κρίσης ανέλαβε τη στήριξη όλων των εργαζομένων, που δεν ήταν δυνατό να εργαστούν… μειώθηκε η ανεργία, όπως επίσης και τα κόκκινα δάνεια, ανοδικά κινούνται οι κατασκευές και η μεταποίηση, κυρίως όμως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που σήμερα είναι ο υψηλότερος της τελευταίας 20ετίας… χαρακτηριστική είναι η άνοδος κατά 16,2% της ανάπτυξης κατά το 2ο τρίμηνο του έτους… όλα αυτά μου επιτρέπουν να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2022 από 3,6% σε 5,9%».

Κι αφού περιέγραψε το πώς δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος, φρόντισε αμέσως να δείξει ότι αυτός κατανέμεται σε ολόκληρη την κοινωνία κατά τρόπο δίκαιο, ώστε να προλάβει τυχόν κριτική από την αντιπολίτευση.

Ενδεικτικά μέτρα που εξήγγειλε και τα οποία δείχνουν την τάση για δίκαιη διανομή του πλούτου είναι:

 1. Απαλλαγή από ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλο τον ιδιωτικό τομέα και το 2022
 2. Μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για όλο τον ιδιωτικό τομέα και το 2022
 3. Μείωση ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών
 4. Επέκταση της εφαρμογής το μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, τουρισμό και κινηματογράφους.
 5. Μείωση ΦΠΑ σε γυμναστήρια και σχολές χορού
 6. Επέκταση αναστολής πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
 7. Επέκταση επιδότησης δόσεων δανείων από το πρόγραμμα «Γέφυρα»
 8. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών- δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού
 9. «Πρώτο ένσημο» για νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών με πλήρη απασχόληση
 10. Μείωση τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας
 11. Επέκταση στεγαστικού επιδόματος σε σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ
 12. Μείωση συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ
 13. Επιδότηση της ενέργειας για όλους
 14. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα για όλους
 15. Το πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους νέους έως 29 ετών

2. Προεκλογικός αγώνας διετίας με «πορεία στο λαό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα ευρύ πακέτο παροχών στους νέους και το συνόδευσε με τη διαβεβαίωση ότι «θα το συζητήσω μαζί τους σε κάθε περιφέρεια της χώρας» αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει σειρά περιοδειών και ειδικών επαφών με τη νέα γενιά. Ο πρωθυπουργός -όπως επανειλημμένως έχει σημειώσει η «Η»- θεωρεί τις πολιτικές «ήπιας ισχύος» (όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και πολιτικές που συγκινούν όσους έχουν χαλαρή ή καθόλου σχέση με το πολιτικό σύστημα) και οι νέοι κατεξοχήν έχουν αυτή τη χαλαρή ή καθόλου σχέση με τα κόμματα και τους πολιτικούς. Αυτή τη δεξαμενή, στην οποία η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υστερεί, αφού καταγράφει μονοψήφια ποσοστά, θέλει να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ποσοστό των νέων που θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές» λέει στην «Η» σημαίνον στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, «δεν θα είναι απλώς το υψηλότερο από κάθε προηγούμενη εκλογική μάχη. Θα είναι μια από τις εκπλήξεις των επόμενων εκλογών». Ο πρωθυπουργός θα οργανώνει και την επικοινωνιακή κάλυψη των συζητήσεών του με εκπροσώπους της νεολαίας ανά περιοχή, ώστε αυτή η στενή επικοινωνία του να φτάνει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής νέας γενιάς.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε τον «Εθνικό Διάλογο για την Κλιματική Αλλαγή», που θα του επιτρέψει να απευθυνθεί και να συζητάει με τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους της ελληνικής κοινωνίας (που κατά πλειοψηφία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία ή δεν έχουν στενή σχέση με την πολιτική) στο πλαίσιο αυτού του εθνικού διαλόγου. Η επικοινωνιακή κάλυψη και αυτής της «πορείας προς το λαό» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι τέτοια που θα φτάνει το μήνυμά του στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας που κάθε φορά ο πρωθυπουργός θα επισκέπτεται ώστε να διαλέγεται.

Είναι φανερή η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να υπάρξει στενή επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τμήματα της ελληνικής κοινωνίας όπως οι νέοι κι οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, που θεωρούνται must για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων στο σημερινό κυβερνών κόμμα, τους οποίους ποτέ δεν είχε παρά μόνο μειοψηφικά.

3. Επιχείρηση γοητείας των νέων

Αυτή η πρόθεση είχε εκφραστεί και σε αρκετές άλλες ευκαιρίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο δεν υπήρχε -ίσως και λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων- ένα συνεκτικό και, κατά το δυνατόν, πλήρες σχέδιο ως βάση για αυτή την επίθεση φιλίας προς τη νέα γενιά. Χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στις δυο πρώτες σειρές στο Βελλίδειο νέα παιδιά, κι άφησε εν ενεργεία υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά και πρώην πρωθυπουργούς στα μετόπισθεν. Κατά τη διάρκεια του τμήματος της ομιλίας του πρωθυπουργού, που αφορούσε στο πακέτο στήριξης των νέων, η διοίκηση της ΔΕΘ πρόβαλε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη νέους να τον κοιτάζουν χαμογελαστοί για τα όσα εκείνος εξήγγειλε.

«Η Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές κι αυτοί είστε εσείς» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενους σε όσες και όσους κάθονταν στις πρώτες σειρές. Στις επαφές του κ. Μητσοτάκη με τους νέους ανά την Ελλάδα, που προγραμματίζει το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός προτίθεται να εξηγήσει το πακέτο παροχών προς αυτούς και να ακούσει τις δικές τους αντιδράσεις. Θα τους μιλήσει για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νεολαία και την επιδότηση με 1.200 ευρώ μηνιαίως του πρώτου εξαμήνου κάθε πρόσληψης νέου έως 29 ετών με πλήρη απασχόληση, από τα οποία τα 600 θα πηγαίνουν στην επιχείρηση για μείωση εργοδοτικών εισφορών και τα άλλα 600 απευθείας στην τσέπη του νέου.

Θα τους πει για επιδότηση 150.000 νέων θέσεων εργασίας (από 100.000 που ήταν φέτος), για το στεγαστικό- φοιτητικό επίδομα που θα δοθεί και στους περίπου 28.000 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, τα 1.000 ετησίως για όποιον φοιτητή σπουδάζει μακριά από το σπίτι του, τον μηδενισμό του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data για τους νέους έως 29 ετών, τα 50 G δώρο στους νέους 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί και για τη μονιμοποίηση της ψηφιακής κάρτας νέου για όλους όσους είναι κάτω των 29 ετών. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι έως τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο εξάμηνο της τετραετίας, οι νέοι θα έχουν δει στις τσέπες τους το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτές τις εξαγγελίες και, συνεπώς, η στήριξή τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κάλπη, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από όση ήταν ως τώρα.

4. Πολιτικός σχεδιασμός 10ετίας

Ο πρωθυπουργός το είπε καθαρά στην έναρξη της ομιλίας του: «Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γίνεται κομβικός σταθμός επανεκκίνησης για την επόμενη διετία, αλλά και για μια ολόκληρη δεκαετία». Κι αν κάποιοι δεν το άκουσαν καλά, ή ίσως δεν το συγκράτησαν, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να το επαναλάβει και στο τέλος της ομιλίας του: «Γνωρίζω καλά ότι η Ελλάδα που αλλάζει δεν κτίζεται μόνο με σχέδιο, αλλά και με σκληρή δουλειά. Κι επίσης, χρειάζεται και χρόνο… Εξήγησα τι κάναμε, τι θα κάνουμε το 2022 αλλά και τα χρόνια που έρχονται…

Το νέο ελληνικό κράτος έκανε περίπου μια δεκαετία να δημιουργηθεί, από το 1821 έως το 1830… Από σήμερα ξεκινά μια νέα συναρπαστική διαδρομή…» κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. «Ο Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σήμερα (σ.σ. χθες) έβαλε τα θεμέλια για να κερδίσει και τις μεθεπόμενες» μας λέει στενός συνεργάτης του και συνομιλητής μας. «Η υλοποίηση το πολιτικού του σχεδίου απλώνεται σε μια δεκαετία και κάθε χρόνο θα εξηγεί τι από όσα δεσμεύτηκε, πραγματοποίησε, και τι μένει να πραγματοποιηθεί. Έτσι θα κρατά κοντά του όσους τον εμπιστεύονται σήμερα, ή τουλάχιστον τη μεγάλη τους πλειοψηφία», προσθέτει.

Από τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτά που παραπέμπουν σε υλοποίηση δεκαετίας είναι, ενδεικτικά, οι ακόλουθες επτά κατηγορίες:

 1. Μείωση φόρου επιχειρήσεων από 24% σε 22% (μόνιμο μέτρο)
 2. Φορολογικές εκπτώσεις 30% σε εταιρείες που συγχωνεύονται (μέτρο 3ετίας)
 3. Κατάργηση φόρου γονικών δωρεών- παροχών για συγγενείς πρώτου βαθμού (μόνιμο μέτρο)
 4. Μείωση τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας- κατάργηση για τους νέους (μόνιμο)
 5. Στεγαστικό επίδομα στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
 6. Μέτρα στον τομέα της Υγείας που ξεπερνούν κατά πολύ τη διετία έως τις επόμενες εκλογές: Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων και δημιουργία νέων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας, Συνεργασία Ιδιωτικού- Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) για κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών, γενναία εξάπλωση των γενοσήμων, διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, του μαστού, παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
 7. Νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη: Διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στην περιοχή Χαριλάου, νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική Θεσσαλονίκη, χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το Καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα, μελέτη επέκτασης του μετρό και στη δυτική Θεσσαλονίκη, εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ