Νέα
  • ΓΔ: 871.34 +1.42%
  • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Πλουσιότερη Ελλάδα, θα σημαίνει και πλουσιότεροι Έλληνες». Με την πρόταση αυτή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μετά από δυόμιση ώρες και 46 ερωτήσεις.

Ο πρωθυπουργός έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πάει σε δεύτερο γύρο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα. 

Τόνισε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει λόγω πανδημίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει τρίτη δόση εμβολίου για όσους έκαναν νωρίς την πρώτη.

«Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργεί πλούτο και να μοιράζει δίκαια το μέρισμα σε όλους τους πολίτες» επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας  το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, με έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των νέων.

Σημείωσε ότι ο η χώρα κέρδισε το στοίχημα στον τουρισμό, μίλησε για περαιτέω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπεραμύνθηκε «ποτέ δεν έχουμε πει για κατάργησή του».

Αναλυτικά όλα όσα είπε

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ακμάζουσα, με δυναμική. Προάγει την έρευνα, την καινοτομία και την παιδεία. Εχει ένα λαμπρό μέλλον» επισήμανε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε πως «αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 5,9%», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown είπε πως «δεν θα ξανακλείσει η χώρα. Δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας».

Επίσης τόνισε πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά υπογράμμισε ότι οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.

Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.

Σχετικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόνισε «Δεν είναι στις προθέσεις μου αυτή τη στιγμή να επεκτείνω και σε άλλες κατηγορίες την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου».

Για το εμβόλιο ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μας απασχολεί πολύ επιστημονικά. Βλέπουμε τα δεδομένα του Ισραήλ, που είναι δύο μήνες μπροστά. Η τρίτη δόση για όλους μας απασχολεί πολύ. Θεωρώ πως τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση σε όλους όσοι έκαναν τα εμβόλια πολύ νωρίς».

Δημοσιονομικά

Θεωρώ βέβαιο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει .

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. 

Θεωρώ βέβαιο ότι από το 2023 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δηλαδή θα πρέπει να πετυχαίνουμε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωστόσο όσο αναπτύσσεται η οικονομία αυτό θα είναι εφικτό. 

Η Γερμανία δεν θα είναι πια τόσο αυστηρή. 

Τρίτη δόση εμβολίου

Μας απασχολεί πολύ επιστημονκά. Βλέπουμε τα δεδομένα του Ισραήλ, που είνια δύο μήνες μπροστά. Τα δεδομένα τείνουν να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση, θεωρώ άμεσα στους ανοσοκατασταλμένους και στους άνω του 60%. Θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσους έκαναν τα εμβόλια πολύ νωρίς, 80- μήνες πριν για να ενισχύσουμε την άμυνά μας.

Για ανασχηματισμό

Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά και γίνονται αναλύσεις. Οι επιλογές των υπουργών είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο βασικός πυρήνας δεν άλλαξε γιατί καταφέραμε πολλά και είμαι ικανοποιημένος. Έχουν γίνει πολλά Για τον Αποστολάκη έκανα μία κίνηση γιατί δεν χωρά ιδεολογικό πρόσημο Θεώρησα ότι θα είναι μία ευκαιρία, ήθελα να συμβολίσω την ενότητα σε αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Σχολεία

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο και να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά. Εγιναν για πρώτη φορά 11.000 μόνιμες προσλήψεις. Στα σχολεία πρόθεση μας ειναι να παραμεινουν ανοικτά. Προφανώς δεν ειμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρεπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμων στα παιδι'α. Πρεπει οι γονείς να μιλησουν με τους παιδιατρους τους. Αν σε ένα τμήμα πάνω από το 50% είναι κρούσματα, θα κλείσει και θα υπαρξει τηλεκπαίδευση. Ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί μας έδειξαν μεγαλη ωριμότητα και εμβολιάστηκαν. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα για να συνομιλήσω με τους νέους. Κρατώ ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί χωρίς να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Δημοσκοπήσεις

Εγώ ζήτησα συγγνώμη για τις δασικές πυρκαγιές. Παρότι προσπαθήσαμε πολύ δεν καταφέραμε να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον. Οι εικόνες που είδαμε ήταν πολύ σκληρές. Η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.

Για τις δημοσκοπήσεις μου αρέσει να βλέπω την μεγάλη εικόνα και αυτό που φαίνεται είναι μία διψήφια διαφορά. Κάθε δυσκολία είναι έναυσμα για να γίνουμε καλύτεροι.
Για τον ανασχηματισμό δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα ή αριστερόμετρα. Αν δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησης έχουν προστεθεί στο κυβερνητικό σχήμα άνθρωποι από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Η ΝΔ εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα. Οταν κάνω επιλογές για υπουργεία, με ενδιαφέρει αν το πρόσωπο μπορεί να υπηρετήσει την πολιτική. Πχ στο Υγείας η πολιτική δεν αλλάζει.

Νέοι

Οι ευκαιριες που δίνουμε στους νέους ειναι λιγότερες απο ότι τους αξιζουν. Τα μετρα που εξαγγειλαμε ηταν πολυ στοχευμενα. Καποιες αποφασεις που πηραμε οπως η ελαχιστη βαση εισαγωγης μπορει να ηταν δύσκολες αλλα ειμαι πεπεισμενος πως ηταν σωστές.

Δίνουμε κίνητρο στους νέους με το προγραμμα Το πρωτο ένσημο. Καταργησαμε το τέλος κινητής τηλεφωνιας που είχε ξεκινήσει κατα τη διαρκεια της κρισης, για τους νέους και το μειώσαμε για τους μεγαλύτερους.

Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ειναι πρώτα και πανω απο όλα για τη νέα γενιά.

Για πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές και γι' αυτό σχεδιάζω σε πορεία δεκαετίας. Θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Θα ηθελα να διαβεβαιωσω πως δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Έχω μπερδευτεί με τον κ.Τσίπρα... Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα. Ο κ Τσίπρας λέει πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει

Τι θα είχα να κερδίσω από πρόωρες εκλογές έχοντας μια αυτοδυναμία ισχυρή και απολαμβάνοντας της εμπιστοσυνης της ελληνικής κοινωνίας, παρά τις όποιες αναταράξεις. Όταν θα φτασουμε στο τέλος της θητείας, οι συνθήκες θα ειναι κατάλληλες.

Θα συγκριθεί πάλι η επιλογή μια παράταξης που λέει ότι ζητώ αυτοδυναμία, με μιας αλλης παράταξης που δεν έχω καταλαβει τι θέλει. Θα κυβερνήσει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη;

Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η ώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Αποκλείω κατηγορηματικά τη συνεννόηση με το δεύτερο κόμμα. Με τον κ. Τσίπρα μας χωρίζει χάος.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ερντογάν»

Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν.

Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. 2020. Στην τελευταία συνομιλία μου με τον Ερντογάν είπαμε για το μεταναστευτικό. Να υποστηρίξουμε πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους.

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει»

Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει. 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές.

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Οι πολιτικές δεν αλλάζουν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας.

Εάν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας, το 2021 ήταν καλύτερο του 2020. Θα εξακολουθούμε να υπηρετούμε αυτήν την πολιτική. Θέλουμε μία αστυνομία φιλική στους πολίτες και συμμαχό τους. Έχουμε πει πως τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι. Θα χρειαστούμε χρόνο και τη βοήθεια των πρυτάνεων, όπως η ελεγχόμενη είσοδος. Εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία θα το κάνει.

«Ποτέ δεν έχουμε πει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ»

Σε πρώτη φάση η επδότηση ενέργειας είναι για ένα τρίμηνο, αλλά θα εξετάσουμε την πορεία της αγοράς και εφόσον κριθεί απαραίτητο δεν θα διστάσουμε να το παρατείνουμε. Αφορα όλα τα νοικοκυρια, όχι μόνο τα ευαλωτα. Καλύπτει ένα κομμάτι της αύξησης και η ΔΕΗ καλύπτει ένα άλλο κομμάτι της αύξησης σε καταναλώσεις μέχρι τις 600 κιλοβατώρες - με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να είναι απειροελάχιστες. Αύριο ο κ.Σκρέκας θα παρουσιάσει αναλυτικά τι θα ισχύσει.

Πότε δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Είναι σε εξέλιξη η άσκηση για τον νέο ΕΝΦΙΑ με τον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών. Ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών μας επιτρέπει να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ . Υπάρχουν περιοχές που θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή την στιγμή λεπτομέρειες για τον ΕΝΦΙΑ . Οι εξαγγελίες με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Μεσαία τάξη

Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη. Δεσμευτηκα προεκλογικά να επιστρέψω στη μεσαία τάξη, αυτα που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας διέλυσε την μεσαία τάξη με ιδεολογική εμμονή.

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι μεσαία τάξη. Ο κ. Τσίπρας καλύτερα να μην μιλάει για τη μεσαία τάξη.

Για Βόρεια Εύβοια

Αναφέρεστε πρωτίστως στους ριτινοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ' αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται.

Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr.

Ταχύτητα προχώρησε η διαδικασία όπως και η διαδικασία των αντιπλημμυρικών. Είναι σπουδαίο το έργο του κ. Μπένου και τον ευχαριστώ δημόσια, καθώς και το ότι μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση, μία προσέγγιση που θέτει ως προϋπόθεση ότι όλα τα έργα που θα γίνουν, θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ώστε η περιοχή, να ζήσει να αναγεννηθεί και να κρατηθεί ο κόσμος εκεί.

Σημασία έχει να αντληθούν μαθήματα από την καταστροφή που έγινε, και να υλοποιηθούν τα πολύ φιλόδοξα σχέδια για την πρόληψη, που έχουν εκπονηθεί.

Απολιγνιτοποίηση

Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων.

Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν.

Θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε στη συνέχεια να δώσει απαντήσεις σχετικά με το ότι το τελικό κόστος του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, με την επισήμανση ότι το θέμα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου επί δεκαετίες απασχολεί την Κρήτη καθώς και το από πού θα εξασφαλιστούν πόροι.

«Θα έχει διόδια ο ΒΟΑΚ»

Δεν έχω τα λεπτομερή στοιχεία στη διάθεσή μου, αλλά σας θυμίζω έγινε αναλυτική παρουσίαση στα Χανιά, για τη σύμβαση παραχώρησης, τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για το κομμάτι που θα κατασκευαστεί πρώτα αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης.

Προφανώς το κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης θα περιλαμβάνει διόδια και θα είναι στο ίδιο ύψος των διοδίων που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για τη χρήση των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων σε όλη την Ελλάδα.

Δεν θα θεωρούσα λογικό, η Κρήτη να εξαιρεθεί και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα ανέβαινε πάρα πολύ το χρηματοδοτικό κόστος.

Βεβαίως και η Κρήτη δεν έπρεπε να περιμένει πενήντα χρόνια αλλά δεν κυβερνώ πενήντα χρόνια, αλλά δύο.

Υγεία 

Ίσως κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ' όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργειες για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας

Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού»

Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Τον Αύγουστο πήγαμε καλύτερα από ό,τι το 2019. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών.

Αλλά επειδή υπάρχουν προορισμοί που λειτουργούν πια στα όριά τους και πάνω από τα όριά τους δεν θα διστάσουμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα . Για παράδειγμα να αυξήσουμε το κόστος πρόσβασης στην κρουαζιέρα για προορισμούς που δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν 5 κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα

Πρέπει να προστατεύσουμε την καρδιά του τουριστικού μας προϊόντος.  

Πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τον χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό που συνδέεται αμιγώς με επισκέψεις πολιτιστικές και να εκμεταλλευθούμε την ομορφιά της χώρας δώδεκα μήνες τον χρόνο. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα.

«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»

Προφανώς και δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό, αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει δημόσιος. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο.

Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις.      

Εκκρεμείς συντάξεις 

Ο υπουργός Εργασίας  από τότε που ανέλαβε είχε πρώτη πολιτική προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων.

Έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απόδοσής τους και συνεχώς θα αυξάνεται. Απονέμονταν 10.000 συντάξεις το μήνα κι απονέμουμε 20.000.  Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά.

Για την αγορά Καναντέρ

Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 - 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6.

Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σ;iγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί. 

«Έχουμε αντιστροφή του brain drain»

Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης.

Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια.

Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Μιλώντας με τον κ. Μπουρλά της Pfizer, μου είπε ότι έχει πολλές αιτήσεις για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης από Έλληνες του εξωτερικού. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο.

«Το μέρισμα της ανάπτυξης θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο»

Όσο η οικονομία αναπτύσσεται το μέρισμα θα πρέπει να το καρπώνονται όλοι οι Έλληνες και ειδικά οι πο αδύναμοι.

Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε.

Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο.

Θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή, η κυβέρνηση πορεύεται βήμα-βήμα και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες μας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διανείμουμε το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες με τρόπο δίκαιο και χωρίς να διαταράξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτή είναι η προεκλογική μας δέσμευση

Πλουσιότερη Ελλάδα θα σημαίνει και πλουσιότεροι Έλληνες.

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ