Νέα
  • ΓΔ: 894.33 +0.25%
  • Τζίρος: 76,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα 7 μέτωπα που άνοιξαν μετά τη ΔΕΘ - Το τέλος της συναίνεσης, η μάχη της νεολαίας και η κάλπη

Η παράδοση λέει ότι κυρίως οι ειδήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ κάθε χρόνο είναι οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο πάντοτε βγαίνουν και κάποια πολιτικά «λαβράκια». Φέτος, όμως, ο πρωθυπουργός φρόντισε να θέσει μια σειρά νέων παραμέτρων για τις πολιτικές εξελίξεις, που πραγματικά δημιουργούν νέα δεδομένα στην εξέλιξη του διαγκωνισμού των πολιτικών κομμάτων στην πορεία της χώρας προς τις εκλογές, που πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να διεξαχθούν το 2023.

1. Συναίνεση τέλος!

Το πρώτο νέο πολιτικό δεδομένο είναι ότι τελείωσε η περίοδος που οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονταν συναινετικοί, έστω σε μερικά ζητήματα, έστω για τα μάτια του κόσμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τόσο στην προχθεσινή του ομιλία, όσο και στη χθεσινή του συνέντευξη ότι η περίοδος της συναίνεσης έλαβε τέλος μετά την έκβαση της προσπάθειας για υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

«Έχω εξαντλήσει τις δυνατότητές μου να είμαι συναινετικός με πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν καμία διάθεση συναίνεσης. Επιδιώκω συναίνεση με τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό και το ναυάγιο της εισόδου Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε την συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι «κατά κανόνα, οι γαλοπούλες δεν θέλουν να έλθουν στα Χριστούγεννα».

Σε αυτή την αναφορά του πρωθυπουργού απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «απύθμενη αλαζονεία»: «Αποτυχημένος, φοβισμένος, αδιόρθωτος και σε αποδρομή ο κ. Μητσοτάκης, περιορίστηκε σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και υποσχέσεις για εκρηκτική ανάπτυξη, την ώρα που οι πολίτες οδηγούνται σε καθημερινή φτωχοποίηση…» αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία καταλήγει ως εξής: «Τελικά το μόνο που έχει αποφασίσει να εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι η τετραετία αλλά η υπομονή και οι αντοχές των πολιτών. Να είναι σίγουρος ότι σύντομα που θα επιχειρήσει να δραπετεύσει για να γλιτώσει τη ραγδαία φθορά του, θα του δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην απύθμενη αλαζονεία του».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική του ΚΙΝΑΛ, που επίσης μίλησε για αλαζονεία: «Με ρεσιτάλ αλαζονικού και διχαστικού λόγου, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε και σήμερα το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς. Αγνοεί ότι η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι, του γυρίζουν ήδη την πλάτη. Κατά τα λοιπά  επανέλαβε τα προσωρινά, με ημερομηνία λήξης και προεκλογικά μέτρα του. Η πολιτική του δεν αλλάζει. Οδηγεί στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα μέτρα του, κυρίως στηρίζουν λίγους και ισχυρούς, όπως τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μεγαλοκληρονόμους».

2. Πορεία Μητσοτάκη προς τη νέα γενιά της Ελλάδας

Μετά το πακέτο προσφορών προς τους νέους που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι αρχίζει διάλογο με τους νέους, δηλαδή με εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού στο οποίο η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει, όπως είπε, σε όλη την Ελλάδα και θα διοργανώσει συζητήσεις με τη νέα γενιά, σε μια προσπάθεια να τους κερδίσει με την απευθείας επαφή μαζί τους. Έτσι, σχεδιάζει να «εισβάλει» σε αυτή την κατηγορία πληθυσμού με προφανείς εκλογικές επιδιώξεις.

Για αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Είναι φοβισμένος. Αφού δύο χρόνια τσάκισε τους νέους σε πλατείες, τους καταδίκασε σε ανεργία και μισθούς αναξιοπρέπειας, τους στοχοποιεί για την πανδημία και τους πέταξε εκτός ΑΕΙ, τώρα αναγκάζεται άρον άρον να αποσύρει την «μεγάλη μεταρρύθμιση» της πανεπιστημιακής αστυνομίας, γιατί δεν τους βλέπει δημοσκοπικά ούτε με το κιάλι…».

3. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων αξίας άνω των 3 δισεκ. ευρώ, και όμως δεν πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν τουλάχιστον πιστέψουμε μια ακόμα, την πολλοστή, ρητή διαβεβαίωσή του ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την συνταγματική του θητεία. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δίνει χρόνο σε αυτές τις παροχές να αποδώσουν, δηλαδή να δείξουν την χειροπιαστή, όπως ελπίζει ο πρωθυπουργός, βελτίωση στη ζωή και την τσέπη των Ελλήνων πολιτών.

Και σε αυτό το κομμάτι ο ΣΥΡΙΖΑ του επετέθη: «Έχει χωρίσει τους Έλληνες σε δύο κατηγοριών πολίτες. Και ότι επιδιώκει την μείωση των ανισοτήτων, μάλλον με τον νέο πτωχευτικό, τη θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, την έξωση 40.000 μαθητών από τα ΑΕΙ και την μόνιμη εξυπηρέτηση των ολιγαρχικών συμφερόντων και χορηγών του».

4. Αυτοδυναμία, ή νέες εκλογές

Ο πρωθυπουργός «έκαψε» εντελώς το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή μιας διακυβέρνησης ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές. «Θα διεκδικήσω αυτοδυναμία» είπε απερίφραστα «κι αν δεν την επιτύχω, θα πάμε σε νέες εκλογές» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι «αποκλείω κατηγορηματικά οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση». Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενώ ο ίδιος έχει καθαρή επιδίωξη την αυτοδυναμία, ωστόσο δεν είναι σαφές τι προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Μήπως προτείνει συγκυβέρνηση Τσίπρα- Βαρουφάκη; Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να ξαναζήσουν ένα νέο 2015».

Πώς απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ; «Αποτυχημένος: Αυτοσυγχαίρεται πως «διαχειρίστηκε με επιτυχία τις κρίσεις», αλλά έδιωξε τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν την πανδημία που πάλι είναι εκτός ελέγχου και τις πυρκαγιές». 

5. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη συμμαχία της λογικής

Σε μια απάντηση χθες ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι κεντρική πολιτική του επιλογή η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας έως την κεντροαριστερά, ωστόσο όταν περιέγραψε αναλυτικά τη φυσιογνωμία που δίνει στο κυβερνών κόμμα, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του ορθολογισμού κι εκφράζει τη συμμαχία της λογικής, χωρίς προσδιορισμούς που εμπεριέχουν τους όρους δεξιά κι αριστερά.

6. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών

Ενώ η ερώτηση στη χθεσινή συνέντευξη αφορούσε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, που όπως είπε θα γίνουν στα τέλη της τετραετίας: «Θα κριθεί το έργο και η αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με το έργο και την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης».

7. Σχεδιασμός δεκαετίας

Το σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα δεκαετίας, που φυσικά θα κληθεί να το εφαρμόσει ο ίδιος και το κόμμα στο οποίο είναι πρόεδρος. Το είπε δυο φορές στην προχθεσινή του ομιλία και πάνω από τρεις φορές στη χθεσινή του συνέντευξη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ