Νέα
  • ΓΔ: 913.79 +0.38%
  • Τζίρος: 28,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πόλεμος κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με φόντο το efood

Σκηνικό «πολέμου» μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με «πυρά» κατά του πρόσφατου εργασιακού νόμου στήθηκε με αφορμή την απόφαση της efood να αποστείλει μήνυμα σε διανομείς της, με το οποίο τους ενημερώνει πως πρέπει να αλλάξουν την σχέση εργασίας τους και να συμμετάσχουν σε σχήμα συνεργασίας freelancing.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν σωματεία από τον χώρο της εστίασης αλλά και πελάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας, δηλώνοντας στα social media ότι θα διαγράψουν την εφαρμογή από το κινητό τους.

Στο επίμαχο θέμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζοντας την κίνηση της εταιρείας διανομής φαγητού για την αλλαγή του καθεστώτος εργασίας.

«Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”. Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτήν την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν για λίγους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ) η οποία ανέφερε πως ο νόμος Χατζηδάκη οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς.

«Την ώρα που ο κ.Μητσοτάκης επιχείρησε στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μία εικονική κοινωνική πραγματικότητα με επικοινωνιακά τεχνάσματα ισχυριζόμενος ότι στηρίζει την εργασία και τους νέους για να βρουν δουλειά, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/21) σε πλήρη εφαρμογή οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς αλλαγής των συνθηκών εργασίας υπό την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων και της απόλυσης» τόνισε η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ.Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τον «εργασιακό νόμο» ισχυριζόταν ότι προστατεύει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ «προστασία» είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα» τονίζει.

«Συγνώμη λάθος» για το… λανθασμένο «εκβιαστικό» μήνυμα από την efood – Αλλάζει ριζικά το εργασιακό τοπίο και στη χώρα μας

Υπ. Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες

Απαντώντας στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021»

«Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν, όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!», προσθέτει. 

Αντίθετα, όπως επισημαίνει, «ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες, καθώς εισάγει το συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα και οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις, όπου χρειάζεται».

«Η εκμετάλλευση, όμως, μιας αρνητικής πρακτικής, προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

> Efood: Σάλος με το «τελεσίγραφο» σε διανομείς της - Μόνο ως freelancer η ανανέωση συνεργασίας

ΚΙΝΑΛ: Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή

Αντίδραση υπήρξε και από το Κίνημα Αλλαγής που σε ανακοίνωση αναφέρει: «Με βάση την καταγγελία των ίδιων των εργαζομένων, η εταιρεία τούς κάλεσε και τους ζήτησε να αλλάξει η Σύμβαση (εξαρτημένης) Εργασίας και από μισθωτοί που λαμβάνουν εντολές πού και πώς θα εργαστούν, να γίνουν freelancer. Διαφορετικά, απολύονται!

Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και τη νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάστημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί «ανεξάρτητες υπηρεσίες». Ή, ακόμη-ακόμη, «να ασκεί ανεξάρτητο έργο». Οποία υποκρισία! Κύριοι της κυβέρνησης, με αυτόν το τρόπο, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους, με αμοιβές κάτω του ορίου της φτώχειας, με μισθωτούς εκτεθειμένους σε ποικίλους κινδύνους  «σε δύο ρόδες μέσα στην κίνηση», με την ακρίβεια να κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, θα έρθει η ανάπτυξη;

ΚΚΕ: Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα "e-food", που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε "συνεργάτες-freelancer", τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα "e-food"» και υπογραμμίζει καταλήγοντας:

«Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ' τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

Καρούζος στη «Η»: Δύναται αλλά δεν δικαιολογείται η efood να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση

Ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στην «Η» για την απόφαση αυτή της efood τόνισε τα εξής:

«Ο νέος εργασιακός νόμος χαρακτηρίζει τις συμβάσεις των εργαζομένων που συνδέονται με τις πλατφόρμες, συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Αυτό δεν είναι απόλυτο, διότι ο ίδιος ο νόμος στο άρθρο 69 περιλαμβάνει περιπτώσεις που αν συντρέχουν, η εργασία αυτή θα είναι ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου.

Το καθεστώς των riders στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, ρυθμίζεται αντιφατικά από τις νομοθεσίες αλλά και από αποφάσεις των δικαστηρίων των εθνικών χωρών ή ακόμα και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Kατά το πλείστον όμως γίνεται δεκτό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα πρέπει να αμείβονται με μισθούς κατώτερους του κατώτατου μισθού και θα πρέπει να ασφαλίζονται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η efood αν και έχει πλέον από το νόμο 4808/2021(νέο εργασιακό) το δικαίωμα να απασχολεί riders με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, δεν δικαιολογείται κατά την άποψή μου η εφαρμογή της δυνατότητας αυτής στους εργαζόμενους που ήδη απασχολούσε ως μισθωτούς.

Δεν υπάρχει από ότι διαφαίνεται, καμία διαφοροποίηση στους πραγματικούς όρους εργασίας τους που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μεγάλη αναστάτωση δημιούργησε στην αγορά του delivery το μήνυμα που έστειλε χθες (Τετάρτη) η efood σε διανομείς της, σύμφωνα με το οποίο τους πρότεινε συνεργασία freelancing προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται για την εταιρεία, διαφορετικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.

«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer – ανέφερε το μήνυμα -Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω , προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα».

Αρκετοί εργαζόμενοι που συνεργάζονται με την κορυφαία πλατφόρμα delivery στη χώρα μας εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους για την κίνηση αυτή, ενώ στα social media πελάτες του e-food προχώρησαν (ή δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν) σε κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα.

Η efood, με ανακοίνωσή της, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τον σάλο που δημιούργησε το μήνυμα προς τους διανομείς, αποδίδοντάς το σε... «λανθασμένη επικοινωνία που δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας».

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται πως η efood «αποδοκιμάζει τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία, καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές».

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς (η efood) παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Μάλιστα η εταιρεία αναφέρει πως αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα, και σχεδιάζει τη δημιουργία ακόμη 7.500 θέσεων εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 θα είναι διανομείς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ