Νέα
 • ΓΔ: 798.41 +0.71%
 • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα 7 μηνύματα της ομιλίας Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2021
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Παρά το ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κράτησε περίπου ένα τέταρτο, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επτά σημαντικά ζητήματα που η Ελλάδα θεωρεί ότι έπρεπε να θέσει ενώπιον των αντιπροσώπων των κρατών-μελών του ΟΗΕ στη σημερινή συγκυρία.

Τα επτά αυτά θέματα ήταν:

 1. Τα μαθήματα που πήρε η ανθρωπότητα από την περιπέτεια του Covid-19.
 2. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε με την κλιματική κρίση.
 3. Τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
 4. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό.
 5. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη στον σημερινό κόσμο.
 6. Η ανάγκη ολοκλήρωσης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και
 7. Η 200ή επέτειος της έναρξης του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία και ο ρόλος της Ελλάδας στον σημερινό κόσμο.

Μητσοτάκης σε ΓΣ ΟΗΕ: Πιθανώς να πετύχουμε την απολιγνιτοποίηση το 2025

►Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου: «Λήξαν το θέμα»

Ειδικότερα για κάθε ένα από αυτά τα θέματα ο κ. Μητσοτάκης είπε:

1. Ο Covid-19 μας έμαθε ότι η ελπίδα γεννιέται από τη συνεργασία

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ολόκληρος ο πλανήτης συνεργάστηκε και πέτυχε το θαύμα να ανακόψει την πορεία της πανδημίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ενωμένη Ευρώπη έδωσε τα δικά της δείγματα γραφής με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού: «Ο πλανήτης μας ένωσε τα χέρια και έκανε πράξη ένα συλλογικό επιστημονικό θαύμα. Την ανακάλυψη, την ανάπτυξη και την παραγωγή όχι μόνο ενός, αλλά διαφόρων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι που απαιτούσε δεκαετίες στο παρελθόν, τώρα επιτεύχθηκε σε διάστημα μηνών.

Και η Ευρώπη πρωτοστάτησε σε πολλά μέτωπα. Ήμασταν πρωτεργάτες στην προμήθεια εμβολίων. Τα εμβόλια αγοράστηκαν από την ΕΕ και διανεμήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη, με βάση τον πληθυσμό τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την οικονομική τους ισχύ. Μια πραγματική πράξη αλληλεγγύης. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε στις δωρεές εμβολίων σε χώρες εκτός της ΕΕ. Η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει δώσει μέχρι στιγμής 1,3 εκατομμύρια δόσεις, ενώ αναμένεται να δοθούν ακόμη 4 εκατομμύρια δόσεις σε διάφορες χώρες, από το Ιράκ έως τη Ρουάντα, και από τη Λιβύη έως την Ιορδανία. Προσφέρουμε επίσης 510.000 δόσεις μέσω του COVAX. Συμφωνήσαμε, ως Ευρωπαίοι, τον περασμένο Ιούλιο σε ένα πακέτο για την υποστήριξη της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το Next Generation EU, το οποίο προάγει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη σε όλη την ήπειρο. Και συμφωνήσαμε και στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Μια καινοτόμα ιδέα που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, η εφαρμογή της οποίας ήταν απολύτως καθοριστική για την αποκατάσταση των ελευθεριών, τη στήριξη του τουρισμού και την τόνωση των οικονομιών μας».

2. Η Ελλάδα πλήρωσε βαριά φέτος την κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού με την κλιματική κρίση και εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη στις 23 χώρες που απέστειλαν βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασύμμετρη απειλή. «Πρωτόγνωρες πυρκαγιές σάρωσαν την χώρα μου. Και όμως, η βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών ήλθε από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Είμαι πραγματικά ευγνώμων προς τις 23 χώρες που μας έστειλαν την αρωγή τους και μας βοήθησαν να τιθασεύσουμε αυτό το φυσικό φαινόμενο που είχε τεράστια ένταση».

Έκανε ειδική αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των 9 Μεσογειακών Χωρών στην ελληνική πρωτεύουσα και πρόσθεσε ότι η «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπέγραψαν και οι 9 αυτές χώρες, είναι σημαντικό βήμα στην από κοινού προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος: «Η Διακήρυξη της Αθήνας, την οποία υιοθέτησαν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ελλάδα, εστιάζει σε βασικούς τομείς της κλιματικής κρίσης, τομείς που σχετίζονται ιδιαίτερα με τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης των δασών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας, της πρόληψης και της  ετοιμότητας».

Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχει τεθεί ως στόχος η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028, ενώ είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί νωρίτερα, ενώ επίσης αναφέρθηκε και στην πράσινη ενέργεια, ενημερώνοντας για το παράδειγμα της Αστυπάλαιας: «Εργαζόμαστε για να πετύχουμε την απολιγνιτοποίηση νωρίτερα, πιθανόν το 2025. Επενδύουμε 24 δισεκατομμύρια, ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, με στόχο να ενισχύσουμε την πράσινη μετάβαση. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της μόλυνσης από τα πλαστικά στη ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Σκοπεύουμε να προστατεύσουμε ουσιαστικά το θαλάσσιο περιβάλλον απαγορεύοντας την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Επίσης, θέτουμε σε εφαρμογή φιλόδοξα σχέδια, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να επιταχύνουμε τη χρήση της πράσινης ενέργειας στα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματά μας. Για παράδειγμα, στην Αστυπάλαια της Δωδεκανήσου, ξεκινήσαμε ένα μακρόπνοο σχέδιο από κοινού με την Volkswagen με στόχο να δημιουργήσουμε το πρώτο πλήρως πράσινο νησί της Ευρώπης. Και η Ελλάδα ηγείται της παγκόσμιας πρωτοβουλίας που έχει στόχο την επιτάχυνση της δράσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής».

3. Το όραμα Μητσοτάκη για την Ανατολική Μεσόγειο και η πολιτική της Τουρκίας

Σε αυτό το κεφάλαιο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έκανε μια πολιτικά ευφυή προσέγγιση, δηλαδή από τη μια ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους η Τουρκία αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή, με κυρίαρχο αυτόν του casus belli, αλλά από την άλλη μίλησε για το δικό το όραμα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία συνεργασία η Τουρκία έχει θέση και ρόλο να παίξει. Με άλλα λόγια «φόρτωσε» στην Τουρκία την αστάθεια στην περιοχή αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως πράγματι συμβαίνει, παράλληλα όμως έστειλε και το μήνυμα πως εάν η Άγκυρα σταματήσει την πολιτική δημιουργίας προβλημάτων, έχει θέση στην περιφερειακή συνεργασία, σύμφωνα με το «όραμα Μητσοτάκη.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αποκλίνουσες αντιλήψεις μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής μας Τουρκίας, η Ελλάδα ήταν πάντα προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και παραμένει ισχυρός υπέρμαχος της άποψης πως όλες οι διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο, πάντα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καταρχάς να επισημάνω ότι είναι ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Ωστόσο, από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli. 

Επίσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που γεωγραφικά περιβρέχεται από θάλασσα, αποτελείται από χιλιάδες νησιά και μια ακτογραμμή που εκτείνεται πέραν των 14 χιλιάδων χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη της Μεσογείου, αλλά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσφάτως υπογράψαμε, ύστερα από πολλά χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, και συμφωνήσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αυτή θεωρώ πως είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι διαφωνίες σχετικά με τις οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανεξαρτήτως του πόσο περίπλοκες και μακροχρόνιες είναι, μπορούν να επιλυθούν, εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το μόνο διαθέσιμο πλαίσιο είναι αυτό του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτή η στάση ορίζει και την προσέγγισή μας όσον αφορά στην Τουρκία. Πάντα υποστηρίζαμε την ανάγκη για ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και για συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας που γειτονεύουν. Αυτό που συνέβη πέρυσι, όταν η Άγκυρα δημιούργησε κλίμα έντασης, αχρείαστα και δίχως να προκληθεί, απειλώντας με σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί».

Αφού περιέγραψε την κατάσταση, στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το όραμά του: «Έχω ένα όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο: Αντί να συνεχίσουμε τις διαμάχες του προηγούμενου αιώνα για τους υδρογονάνθρακες -ένα αγαθό που χάνει την αξία του- θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ενάντια στους νέους κοινούς εχθρούς. Την κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει εξίσου τις δύο χώρες μας. Αλλά και την απειλή της παράνομης μετανάστευσης, όπου η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει συνεργαζόμενη με εμάς προκειμένου να εξαλείψουμε τα παράνομα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση ευάλωτων ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά που οι δυο χώρες μας μπορούν να κάνουν από κοινού. Είμαστε προορισμένοι από την ιστορία και τη γεωγραφία να συνυπάρχουμε. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να το κάνουμε με τρόπο ειρηνικό και με στόχο την ευημερία».

4. Κυπριακό: Λύση μόνο εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ

Στο Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του, αλλά ταυτόχρονα περιέγραψε χωρίς περιθώρια παρερμηνειών τα όρια, εντός των οποίων μπορεί αν επιλυθεί το εθνικό θέμα: «Είναι, πράγματι, θλιβερό ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ αυτών τα ψηφίσματα 541 και 550, και επιμένει στη στρατιωτικοποίηση του νησιού. Συνεχίζει την παραβίαση των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου και παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων -το συντομότερο δυνατό- που θα αποσκοπούν στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό. Η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μιλούν για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απολύτως απαράδεκτη».

5. Δυτικά Βαλκάνια: Περιμένουν 18 χρόνια να μπουν στην Ενωμένη Ευρώπη, κι αυτό γεννά κούραση και απογοήτευση

Επικριτικός προς τις Βρυξέλλες για την καθυστέρηση προώθησης της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπήρξε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. Ο λόγος είναι προφανής: Η Ελλάδα εμφανίζεται και είναι η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα της περιοχής, παλαιό μέλος της ΕΕ και επιθυμεί για πολλούς λόγους η βαλκανική Χερσόνησος να γίνει ευρωπαϊκό έδαφος όπου διεκδικεί de facto ηγετικό ρόλο. Αυτή η εξέλιξη επίσης θα απομακρύνει εκ των πραγμάτων την όποια επιρροή της Τουρκίας σε κάποιες από αυτές τις χώρες: «Η Ελλάδα ήταν πάντα ενεργός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ως ένα όχημα για μεγαλύτερη ευημερία και ένα σταθερό και δημοκρατικό μέλλον για την περιοχή. Από την υιοθέτηση της “Ατζέντας της Θεσσαλονίκης” το 2003, αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική έγινε η κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις, εκδημοκρατισμό και αλλαγή. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει επίσης κόπωση και απογοήτευση. Δεκαοχτώ χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη Σύνοδο αυτή για να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός. Είναι καιρός η ΕΕ να το πράξει».

6. Αίτημα των καιρών είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

«Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των διατλαντικών δεσμών μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, αναφερθείς στη συμμαχία ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας που εξόργισε τη Γαλλία και άφησε εκτός νυμφώνος ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς να διαρρηγνύονται οι δεσμοί της Δύσης («των διατλαντικών δεσμών» όπως είπε ο πρωθυπουργός), η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στη στρατηγική της αυτονομία, ενώ, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ίσως αυτό μπορεί να γίνει και με επίσπευση από μερικές χώρες, αν όλες δεν είναι έτοιμες: «Αν η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο μια οικονομική, αλλά και μια γεωπολιτική υπερδύναμη, είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση. Και οι χώρες που είναι περισσότερο διατεθειμένες να προχωρήσουν μπορούν να το κάνουν με ταχύτερο ρυθμό».

7. Η Ελλάδα των 6.000 ετών πολιτισμού και των 200 ετών ανεξαρτησίας πορεύεται με τη δύναμη της λογικής και της επιστήμης

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με αδρές γραμμές τη διάθεση της χώρας μας να λειτουργήσει συνεργατικά για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον πλανήτη: «Nωρίτερα αυτή τη χρονιά, στις 25 Μαρτίου, η Ελλάδα γιόρτασε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για ελευθερία,  αξιοπρέπεια και τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Και νίκησαν, παρότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους, γιατί έκαναν το σωστό για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι εξίσου σημαντικές: 6.000 χρόνια πολιτισμού και το μέλλον όλων των γενεών που θα έρθουν ακουμπά στις δικές μας πλάτες. Με όπλα μας τη δύναμη της λογικής και της επιστήμης, και με την αποφασιστικότητα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, είμαι πεπεισμένος ότι και εμείς θα κάνουμε το σωστό. Για εμάς, για τα παιδιά μας και για το μέλλον αυτού του εύθραυστου αλλά όμορφου μπλε πλανήτη που η ανθρωπότητα αποκαλεί σπίτι της».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ