Νέα
  • ΓΔ: 868.49 +1.00%
  • Τζίρος: 33,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Κουτσούμπας: Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να «γυρίσουμε τον ήλιο»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας / Πηγή: Eurokinissi

«Είμαστε όλοι εδώ! Παρόντες! Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ είναι εδώ! Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να «γυρίσουμε τον ήλιο». Να κάνουμε πράξη «το όνειρο όλων των πεινασμένων και των αδικημένων». Για «όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι!» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του απόψε στην πολιτική συγκέντρωση, που έγινε στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», στο Πάρκο Τρίτση.

Κάλεσε τους νέους «να τολμήσουν να πάνε σε μεγαλύτερο βάθος την αμφισβήτησή τους προς το κράτος, το σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν, να τολμήσουν να αναλογιστούν, πώς θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να ζούμε στον 21ο αιώνα και ποιος είναι ο ένοχος που αυτό δεν συμβαίνει. Να τολμήσουν να αφήσουν πίσω ενδοιασμούς, προκαταλήψεις και δισταγμούς. Να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στις γραμμές της ΚΝΕ, της οργάνωσης που πρεσβεύει και μάχεται για ό,τι πιο καινοτόμο, ό,τι πιο τολμηρό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη».

«Μηχανισμός καταπίεσης το κράτος»

Υπογράμμισε ότι «το σημερινό κράτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός καταπίεσης, καταστολής, εκμετάλλευσης, διαιώνισης της αδικίας. Είναι το κράτος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, που έχει κάνει σημαία του την ατομική ευθύνη, για να κρύψει τον εχθρικό - για τις λαϊκές ανάγκες - χαρακτήρα του».

«Με αυτό το κράτος, με αυτή την οικονομία, με αυτήν την κοινωνική οργάνωση πρέπει να αναμετρηθεί, να συγκρουστεί ο λαός, αν θέλει να σώσει τον ίδιον του τον εαυτό και τα παιδιά του» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, επικαλούμενος και την ιστορική πείρα από «τις μεγάλες στιγμές της λαϊκής πάλης στην Ελλάδα, από τις μεγάλες εφόδους στους ουρανούς, όπως της Παρισινής Κομμούνας, τις νίκες όπως του Οκτώβρη στη Ρωσία».

«Όποτε η εργατική τάξη, ο λαός, απαίτησε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, πίστεψε στη δύναμή του και πήρε την τύχη του στα χέρια του, μόνο τότε ο τροχός της Ιστορίας γύρισε μπροστά. Μόνο τότε ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν αποφασίσει να βαδίσει το δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας. Κι αυτό το συμπέρασμα έχει τη δική του αξία σήμερα» τόνισε.

Επισήμανε ότι «από τον φαύλο κύκλο, της εναλλαγής ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την κρίση, που τον πληρώνουν διαρκώς με νέες θυσίες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, από την πανδημία, με τις εκατόμβες νεκρών, με τα διαλυμένα συστήματα υγείας, με τις θεραπείες και εμβόλια, που γίνονται αντικείμενο ανταγωνισμού και κερδοφορίας, από την έλλειψη αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής κι αντισεισμικής προστασίας, γιατί οι προτεραιότητες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους κρίνουν ως περιττά τέτοια έργα, από όλα αυτά και άλλα πολλά, προκύπτει η σημερινή κοινωνία και οικονομία που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι αυτά που ακυρώνουν τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, και πάνω απ΄ όλα την αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού».

«Καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι»

Ανέφερε ότι «αυτά τα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει όλες οι εκδοχές κυβερνήσεων που ζήσαμε την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία» και πρόσθεσε ότι «από κάθε κυβερνητική θητεία, η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία έβγαινε με λιγότερα δικαιώματα και με περισσότερα βάρη στις πλάτες της. Γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος αποφασίζει και καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι».

Είπε ότι «σήμερα, όλοι αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα υπόσχονται ξανά καλύτερες ημέρες, προσπαθώντας να εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά» και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο και για νέες αυταπάτες».

Όπως εξήγησε, «το κυβερνητικό πρόγραμμα τόσο της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και των προηγούμενων, αλλά και το πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων, είναι ήδη γραμμένο, με βάση τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το νέο υπερμνημόνιο της ΕΕ σε βάρος των λαών και με βάση το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, που σηματοδοτεί την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και τους ανταγωνισμούς».

Μίλησε για κοινή στρατηγική «παρά τις επιμέρους διαφορές», μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Ο λαός πρέπει να τους πετάξει στα μούτρα αυτά τα ψεύτικα διλήμματα. Και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» της ΝΔ και το δίλημμα «προοδευτική διακυβέρνηση ή Μητσοτάκης» του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι καμία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να βγει έξω από τις ράγες που καθορίζει η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας, η στρατηγική της ΕΕ κι η εξουσία του κεφαλαίου. Ο δε μύθος της δήθεν «προοδευτικής διακυβέρνησης» έχει χρεοκοπήσει σ' όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα».

«Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά»

Στη συνέχεια της ομιλίας του είπε ότι «το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, για να καθορίζουν οι εργαζόμενοι τις εξελίξεις προς όφελος τους» και τόνισε ότι απέναντι στον κατακερματισμό, την λογική «ο καθένας για τον εαυτό του» πρέπει να αντιπαρατεθούν τα κοινά αιτήματα, ενότητα και πάλη όλου του εργαζόμενου λαού, για «εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων κάθε είδους, κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για να μείνουν στα χαρτιά και ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι άλλοι αντεργατικοί νόμοι που διαμορφώνουν τη σημερινή ζούγκλα, για να πληρώσουν οι λίγοι και μεγάλοι και όχι τα μόνιμα υποζύγια, ο λαός».

«Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, το κύμα πλειστηριασμών, οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις, η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, η διεκδίκηση ουσιαστικής ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, είναι στην προμετωπίδα των λαϊκών διεκδικήσεων» πρόσθεσε, αναφέροντας στη συνέχεια:

«Απεμπλοκή και απεξάρτηση της χώρας απ' τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς με το λαό στην εξουσία. Το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στα σχέδια αλλαγής διεθνών συνθηκών και συνόρων, στα παζάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπό "ευρωΝΑΤΟϊκή εποπτεία"».

«Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα που φωτίζει αυτή τη διέξοδο, τις δυνατότητες του σοσιαλισμού, τις δυνατότητες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

«Όταν πριν 30 χρόνια, λυσσομανούσαν όλοι - δεξιοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, μετανοημένοι αριστεροί - πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» πέρα από το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, το ΚΚΕ κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία!» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «κρατήθηκε όρθιο, γιατί έμεινε πιστό στα «μεγάλα μεγέθη», που μας υπενθύμισε ο μεγάλος Μίκης στην τελευταία του επιστολή. Και αυτά τα μεγάλα μεγέθη, της ιστορικής μας διαδρομής, αλλά κι όσα μεγάλα κατακτήσαμε αυτά τα 30 χρόνια, είναι που κρατάνε ζωντανή την ελπίδα και εμπνέουν την καθημερινή πάλη σήμερα».

Τόνισε ότι είναι οι εργαζόμενοι που κρατούν όρθιες και ζωντανές τις κοινωνίες επιβεβαιώνοντας την αλήθεια του συνθήματος «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!».

«Αυτά είναι τα Μεγάλα Μεγέθη, και πέρα από λεπτομέρειες, πέρα από επιμέρους διαφορές και προβληματισμούς, που μπορούν να λυθούν μέσα στη ζωή και τον αγώνα, να κρατήσουμε τα Μεγάλα και Σημαντικά. Και να πάρουμε την απόφαση: Να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ, να κάνουμε πράξη το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ