Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κρίστιαν Λίντνερ: Ενας «μικρός Σόιμπλε» στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας;

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στην Γερμανία, σε μια μάχη με έναν νικητή, μεταξύ του Ολαφ Σόλτς και του Αρμιν Λάσετ.

Ωστόσο όλοι αναμένουν με αγωνία το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), καθώς όπως όλα δείχνουν θα έχει το ρόλο του «ρυθμιστή» σε ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Με δεδομένο ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επιθυμεί κυβερνητική συνεργασία με το AfD, θα χρειαστεί συνασπισμός τριών κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση, κάτι που καθιστά το FDP καταλύτη για την επόμενη μέρα στη Γερμανία.   

Ο 42χρονος πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ θα θέσει ασφαλώς τους όρους του (καμία αύξηση φόρου και δέσμευση για το "φρένο χρέους") για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Για τη σημασία της παρουσίας ή όχι του FDP στην κυβέρνηση αξίζει να σημειωθεί πως οι Φιλελεύθεροι όχι μόνο διαφωνούν σε πολλά οικονομικά αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα, στα οποία σχεδόν ταυτίζονται SPD και Πράσινοι, αλλά βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Δεν συμφωνούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους και στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά αντίθετα ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο «μικρός Σόιμπλε»

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως σύμφωνα με γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης ο επικεφαλής το FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, τον οποίο οι Financial Times χαρακτηρίζουν «μικρό ανερχόμενο Σόιμπλε», αξιώνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.  

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Λίντνερ συμμετείχε σε συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πρασίνους, όμως τελικά έκανε πίσω για να μην δυσαρεστήσει την εκλογική βάση του κόμματός του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούσε να προωθήσει στην κυβερνητική ατζέντα τις προτεραιότητες του κόμματός του.

Πρόσφατα μάλιστα ο Λίντνερ δήλωσε πως «θα συμμετάσχουμε μόνο σε κυβέρνηση του κέντρου. Με το FDP δεν θα υπάρξει αριστερή στροφή στη γερμανική πολιτική. Αδυνατώ να φανταστώ τι θα μας προτείνουν το SPD και οι Πράσινοι που να είναι ελκυστικό για το FDP και ταυτόχρονα αποδεκτό από τους Σοσιαλδημοκράτες και το οικολογικό κόμμα. Το FDP αποκλείει την επιβολή υψηλότερων φόρων στις επιχειρήσεις και τη χαλάρωση του χρέους καθώς και μια πολιτική η οποία βασίζεται σε απαλλοτριώσεις (για οικολογικές εγκαταστάσεις), η οποία έχει στο επίκεντρό της απαγορεύσεις, δηλαδή την αριστερή πολιτική».

Παράλληλα, ο Λίντνερ τόνισε ότι «το ισχυρότερο κόμμα δεν θα σχηματίσει αυτόματα κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πρέπει να αναμένουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα στην περιοχή των 20% συν Χ το καθένα. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος καγκελάριος δεν θα έχει εκλεγεί από το 70% των Γερμανών ... Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε. «Από αυτή την άποψη, δεν θα έχει τόση σημασία ποιος θα έχει κάτι παραπάνω από 20%, αλλά αποφασιστικής σημασίας θα είναι ποιος μπορεί να συγκροτήσει έναν συνασπισμό», πρόσθεσε.

«Οι Φιλελεύθεροι μπορούν να μάθουν από τους άλλους και μπορούν κάνουν συμβιβασμούς, αλλά το FDP είναι επίσης σε θέση να λάβει σκληρές αποφάσεις όταν αμφισβητούνται οι βασικές του θέσεις ή όταν οι δυνητικοί σύμμαχοι δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια δίκαιη συνεργασία», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων (συνασπισμός Τζαμάικα) μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, οι οποίες τελικά διακόπηκαν από το κόμμα του.

Ποιος είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ

Ο 42χρονος Λίντνερ εξελέγη νέος πρόεδρος του FDP έπειτα από την παραίτηση του Φίλιπ Ρέσλερ (μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2013), στις οποίες το FDP απέτυχε να ξεπεράσει το όριο του 5% για να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή, για πρώτη φορά από το 1949.

Πριν τις ευρωεκλογές του 2014, ο Λίντνερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μaρκ Ρούτε ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Όλι Ρεν και του Γκι Φερχόφστατ, τους υποψηφίους της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τελικά, οι υποψήφιοι συμφώνησαν να ηγηθούν από κοινού της εκστρατείας του ALDE για τις εκλογές. Εκείνη την εποχή, ο Λίντνερ θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει τον Ρεν.

Ο Λίντνερ ήταν εκπρόσωπος του FDP στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση που εξέλεξε τον Προέδρο της Γερμανίας το 2017, και στην οποία ψήφισε τον κυβερνητικό υποψήφιο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Την ίδια χρονιά, ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας του κόμματός του για τις κρατιδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με αποτέλεσμα το FDP να μπει στην τοπική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άρμιν Λάσετ. Ο ίδιος ο Λίντνερ δεν πήρε κάποιο αξίωμα στην κυβέρνηση αυτή, λόγω του στόχου του να οδηγήσει το FDP στην ομοσπονδιακή βουλή τον Σεπτέμβριο του 2017, πράγμα που πέτυχε με εκλογικό ποσοστό 10,7%. Μετά από αυτήν την επιτυχία εξελέγη ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας FDP στο Bundestag.

Τον Οκτώβριο του 2017, το CDU και οι Πράσινοι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το FDP για να σχηματίσουν κυβέρνηση, στην οποία ο Λίντνερ θεωρούνταν ευρέως ως ο μελλοντικός Υπουργός Οικονομικών, καθώς το CDU είχε ήδη ορίσει τον απερχόμενο υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Πρόεδρο του Μπούντεσταγκ για να αφήσει το αξίωμα ελεύθερο για το FDP.

Ένας τέτοιος συνασπισμός ήταν η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης (εκτός από έναν συνασπισμό των δύο μεγάλων κομμάτων), αλλά δεν είχε σχεδόν ποτέ δοκιμαστεί, ούτε καν σε περιφερειακό επίπεδο στη Γερμανία. Τον Νοέμβριο του 2017, μετά τα μεσάνυχτα, ο Λίντνερ και το κόμμα του εγκατέλειψαν τις ήδη παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μετά από τέσσερις ανεπιτυχείς εβδομάδες, οι οποίες συνιστούσαν την μακρύτερη διαπραγμάτευση για σχηματισμό κυβέρνησης στην γερμανική ιστορία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ