Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες - Όλο το παρασκήνιο

Μητσοτάκης, Μακρόν χθες στο Λούβρο
Μητσοτάκης, Μακρόν χθες στο Λούβρο / Πηγή: ΑΡ

Από χθες το πρωί τα τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν «πάρει φωτιά»: «Ο Μητσοτάκης δεν πήγε μόνο για να εγκαινιάσει με τον Μακρόν μια έκθεση στο Λούβρο. Θα έχουμε εξελίξεις στα εξοπλιστικά» έλεγαν οι πληροφορίες, τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε «ας κάνουμε λίγη υπομονή».

Πράγματι, ο πρωθυπουργός, μετά από αρκετό διάστημα αμφιβολιών για το αν πρέπει να καταλήξει στην αμερικανική ή τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, εδώ και μερικές ημέρες φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην απόφαση να αγοράσει τέσσερις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra και επιπλέον τρεις κορβέτες Gowind. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από τους κ. Μητσοτάκη και Μακρόν.

Οι συζητήσεις με την Ουάσιγκτον

Είχε προηγηθεί η συνεννόηση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον με τη μεσολάβηση του γερουσιαστή Μενέντεζ για πιθανή προμήθεια δύο αμερικανικών καταδρομικών κλάσης Ticonderoga τα οποία έχει αποσύρει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Πρόκειται για θηριώδη πλοία, τα οποία επειδή δεν θα χωρούσαν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, θα ελλιμενίζονταν στη Σούδα -άρα πολύ κοντύτερα στις περιοχές που θα ήταν απαραίτητα αυτά τα μεγαθήρια. Πράγματι τα «Tico» θεωρούνται game changers και θα άλλαζαν καθοριστικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο, αφού μπορούν να κάνουν τις επιχειρήσεις της τουρκικής αεροπορίας εξαιρετικά προβληματικές για τους εξ Ανατολών γείτονές μας. Εάν προσθέσουμε, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, την παράμετρο της στενής συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο, τότε η Ανατολική Μεσόγειος με τα αμερικανικά «Τico» θα μπορούσε να γίνει πεδίο κυριαρχίας των ελληνικών συμφερόντων.

Έως την περασμένη εβδομάδα, η προμήθεια δύο καταδρομικών Ticonderoga ήταν το πιθανότερο σενάριο για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τη διερεύνηση του κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και κάποια από τα «LCS Freedom» (Littoral Combat Ship) που οι ΗΠΑ αποσύρουν. Πρόκειται για κορβέτες που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες στη θάλασσα, είναι ελαφρά πλοία και συμπλήρωναν, στο ελληνικό σκεπτικό, την προμήθεια των μεγαθηρίων Ticonderoga.

Τα γεγονότα που άλλαξαν τις ισορροπίες

Ωστόσο τρία ήταν τα γεγονότα που άλλαξαν δραματικά τις ισορροπίες και οδήγησαν στην τελική απόφαση για προμήθεια 3+1 Belharra και ακόμα 3 Gowind.

Το ένα ήταν οικονομικό, το άλλο επιχειρησιακό και το τρίτο, πολιτικό. Συγκεκριμένα:

  1. Η απόφαση της Ρουμανίας να ακυρώσει την παραγγελία της προς τη Γαλλία για τη ναυπήγηση 4 κορβετών Gowind οδηγούσε τη γαλλική πολεμική βιομηχανία Naval ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, μετά την ακύρωση της παραγγελίας-μαμούθ εκ μέρους της Αυστραλίας, που μετέχει στη νέα συμμαχία AUKUS. Αποτέλεσμα: Το Παρίσι προχώρησε την Παρασκευή σε νέα, βελτιωμένη πρόταση προς την Αθήνα για την προμήθεια από την Ελλάδα των επτά πολεμικών πλοίων (3+1 Belharra και 3 Gowind) σε ένα τίμημα που ίσως δεν ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ (θα τα μάθουμε αυτά αργότερα σήμερα). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία από τη Naval και οι κορβέτες στην Ελλάδα, ίσως στον Σκαραμαγκά. Οι φρεγάτες αξιοποιούν την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας, πράγμα που προσδίδει τεράστιο πλεονέκτημα στην Ελλάδα, ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για ευρύτερη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, οι παράμετροι των οποίων παραμένουν άγνωστες έως τώρα. Ωστόσο αυτό που τεκμαίρεται από γνώστες των πραγμάτων είναι κάποιου είδους ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου, δηλαδή πιθανή στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας εάν η εθνική μας κυριαρχία ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα απειληθούν.
  2. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού «έγερναν» υπέρ της προμήθειας των γαλλικών πλοίων.
  3. Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για δημιουργία της συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία) εναντίον της Κίνας, αφήνοντας την Ευρώπη απέξω, επανέφερε δυναμικά τη συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα εκτιμά ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Άλλωστε η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ήταν ένα από τα θέματα που ανέπτυξε διεξοδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπροσθέτως, στη χθεσινή του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμο» το αίτημα για δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τη στάση της Ουάσιγκτον σχετικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, καθώς άλλες φέρουν την αμερικανική ηγεσία να έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις, και άλλες υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ συναίνεσαν σιωπηρά στην ελληνογαλλική συμφωνία, προκειμένου να μετριαστεί η οργή του Παρισιού για την AUKUS. Το τι ακριβώς συμβαίνει θα φανεί από το περιεχόμενο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου για την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και από την τύχη του αμερικανικού νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ