Νέα
  • ΓΔ: 891.16 +0.43%
  • Τζίρος: 43,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνογαλλική συμμαχία: Rafale και φρεγάτες αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Rafale φρεγάτες

Την αναβάθμιση της αμυντικής συμμαχίας της Ελλάδας με τη Γαλλία επισφράγισαν το πρωί της Τρίτης οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, με την υπογραφή της συμφωνίας για Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια των δύο χωρών.

►Γαλλική ασπίδα στο Αιγαίο: Τι προβλέπει η στρατηγική συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα αγοράζει τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μια ενώ προβλέπεται παράλληλα η άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Πλέον, με την προμήθεια των γαλλικών πλοίων το Πολεμικό Ναυτικό, ενισχύεται σημαντικά η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε συνδυασμό με τα 24 Rafalle που θα παραλάβει συνολικά η χώρα μας από τη Γαλλία. 

►Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποκτά 3+1 φρεγάτες Belharra

Αναβάθμιση της ναυτική δύναμης

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες. 

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. 

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες. 

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Πλεονέκτημα στον αέρα

Όσον αφορά τα Rafale, τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη αναβαθμίζουν την αεροπορική ισχύ της χώρας. Είναι εύκολα στην οδήγηση για να εστιάζει ο πιλότος στην αποστολή του και όχι στον έλεγχο του αεροσκάφους και μπορεί να φέρει 1,5 φορά το βάρος του σε οπλισμό. Τα Rafale φέρουν μαζί τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, ένα όπλο, οι δυνατότητες του οποίου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θεωρούνται οι πλέον προηγμένοι στο δυτικό οπλοστάσιο με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ'όλη τη διάρκεια της πτήσης. Εκτός από τον Meteor τα ελληνικά Rafale  θα αξιοποιήσουν και το απόθεμα του οπλοστασίου που φέρουν τα Mirage 2000-5Mk2. Πρόκειται για τους πυραύλους MICA και Exocet και τον υποστρατηγικό πύραυλο  κρούσης SCALP, όπλα για τα οποία θα απαιτηθεί η επαναπιστοποίηση τους. Η ταυτόχρονη παρουσία των 18 Rafale και των Mirage 2000-5Mk2 σε απόλυτες διαθεσιμότητες ύστερα από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης τους θα αποτελέσουν τον γαλλικό επιχειρησιακό βραχίονα κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ήδη προβληματίζει την Αγκυρα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ