Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Γιατί οι Μητσοτάκης -Τσίπρας επέλεξαν την όξυνση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Νέα σύγκρουση με φόντο την παιδεία και την οικονομία της χώρας
Πηγή: Eurokinissi

Μια ακόμα κοινοβουλευτική αναμέτρηση γεμάτη εντάσεις, σφοδρές συγκρούσεις, επιθετικές αναφορές και, τελικά, διαφορετική στάση της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτυλίχθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο χθες, με κεντρικούς πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Οι δυο πολιτικοί ηγέτες επεδίωξαν την κάθετη αντιπαράθεση, ο μεν πρωθυπουργός επειδή θεώρησε ότι τα επιχειρήματά του είναι τόσο ισχυρά, ώστε να μην φοβάται την κατά μέτωπο επίθεση, ο δε αρχηγός της αντιπολίτευσης διότι με την επιθετική ρητορική και την όξυνση πέτυχε τόσο τη συσπείρωση του κόμματος γύρω από τις θέσεις της ηγεσίας, όσο και την προνομιακή έκφραση όλων εκείνων των δυνάμεων που δεν θέλουν την υπογραφή της συγκεκριμένης Συμφωνίας.

Η εκκίνηση Μητσοτάκη

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην πρωτολογία του υπήρξε ιδιαίτερα οξύς στις επιθέσεις του κατά του πολιτικού του αντιπάλου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα στοιχεία που τον κάνουν να θεωρεί βέβαιο το εθνικό συμφέρον που προκύπτει από τη Συμφωνία: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη.

Και όλοι ξέρουμε -όπως υπενθύμισε και ο κ. Υπουργός χθες- ποιος απειλεί ποιόν με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μία πολύ ισχυρή, νομική αμυντική δικλίδα, με ρητή αναφορά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η χώρα μας, άλλωστε, διαπραγματευόταν από το 1974, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μία τέτοια συμφωνία. Και να που σήμερα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…».

Η πρώτη απάντηση Τσίπρα

Άμεση ήταν η απάντηση Τσίπρα: «σήμερα δεν μας παρουσιάσατε απλά μία ελληνογαλλική συμφωνία η οποία, κατά την άποψή μας, είναι κακή, η οποία δεν καλύπτει κατά την άποψή μας τα εθνικά μας συμφέροντα και μας εμπλέκει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα αναδείξατε και ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ένα δόγμα που αποστασιοποιείται από τη λογική που για χρόνια τώρα βρίσκεται η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τη λογική του πυλώνα σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Ένα δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις χρόνων που είχαμε στην εξωτερική πολιτική…».

Με αυτό τον τρόπο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας «έκοψαν από νωρίς» κάθε γέφυρα που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει την συναινετική προσέγγιση, δημιουργώντας και πάλι ένα σκηνικό ρήξης στο Κοινοβούλιο και μια ακόμα διαίρεση ενώπιον μιας συμφωνίας η οποία επηρεάζει τα μέγιστα την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Δεύτερη επίθεση Μητσοτάκη

Δεν έμειναν όμως εκεί. Ο πρωθυπουργός σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας είπε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:: «…Κύριε Τσίπρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνομαι σε εσάς διότι έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας πρόθεση, παρακολουθώντας και τη συζήτηση στην Επιτροπή, και σας καλώ ευθέως σήμερα, την κάθε μία και τον κάθε έναν ξεχωριστά να την αναθεωρήσετε. 

Μην επαναλάβετε το λάθος το οποίο κάνατε στη Συμφωνία με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπου ψηφίσατε «παρών». Μη μας ξαναπείτε πάλι ότι θέλατε αλλά «δεν προκάνατε», όπως στη Συνθήκη με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Και μην οχυρωθείτε πάλι πίσω από το αμήχανο «παρών» που ψηφίσατε στη Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής αρωγής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως σας είπα, είναι μία Συμφωνία με πολλές ομοιότητες με την Ελληνογαλλική. Θα επαναλάβω και σήμερα ότι το «παρών» σημαίνει «απών» από το Εθνικό Μέτωπο, ενώ το συμφέρον της χώρας μας θέλει σήμερα όλους παρόντες.

Άλλωστε, κ. Κατρούγκαλε, στην αρχική σας ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ορθές επιλογές τόσο την αμυντική σύμπραξη με την Γαλλία όσο και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Τι μεσολάβησε ακριβώς και μέσα σε λίγα 24ωρα αυτό το «ναι» έγινε «ίσως» και μετά -από ό,τι αντιλαμβάνομαι- γίνεται «όχι». Αλήθεια, τι φωνές ακούστηκαν στις κομματικές σας συνάξεις και στις συνεδριάσεις των βουλευτών σας; Και ποιος τελικά αποφάσισε να εμφανιστείτε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;

Άκουσα ότι προβάλετε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να υπάρξουν -λέτε- δεσμεύσεις ότι η γαλλική συνδρομή θα αφορά τις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και την υφαλοκρηπίδα των δύο κρατών. Απαντώ: γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μία διεθνή Συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν. Δεύτερον, γνωρίζετε -φαντάζομαι- πολύ καλά ή θα σας τα έχει εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος, κ. Τσίπρα, ότι ο όρος «επικράτεια», την οποία ρητά προστατεύει η εταιρική σχέση, περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. 

Και τρίτον, η Συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, που καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προσθέσω επίσης ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει μία γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης, ανεξάρτητα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, από τόπο ή αφορμή. Γι’ αυτό και η αναφορά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι τόσο σημαντική». 

Νέα απάντηση Τσίπρα

Στην προσπάθεια Μητσοτάκη να εξηγήσει τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας απάντησε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του: «Η διαπραγμάτευσή μας είχε στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην βάση της λογικής της επαρκούς άμυνας και πάντα στη βάση συγκεκριμένων εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων. Είχε στόχο την αξιοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και όχι να γίνουν αποκλειστικά στο εξωτερικό, σε γαλλικά ναυπηγεία, και λάμβανε σαφώς υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Μια χώρα που τη χρεοκοπήσατε -οι δικές σας κυβερνήσεις- και βρέθηκε για οκτώ ολόκληρα χρόνια σε μια μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια ο ελληνικός λαός! Δεν μάθαμε τίποτα απ’ αυτό; Οκτώ χρόνια στα μνημόνια μετράγαμε και το τελευταίο ευρώ και βγάλαμε τη χώρα απ’ αυτή τη δύσκολη θέση με τη ρύθμιση του χρέους.

Όταν, λοιπόν, διαπραγματευόμασταν εμείς, είχαμε πάντοτε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά ταυτόχρονα και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Kαι η έγνοια μας ήταν να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς όμως, να ξαναβάλουμε τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες. Γι’ αυτό, άλλωστε, αν θυμάστε τότε από τα δημοσιεύματα της εποχής, τι συζητούσαμε; Συζητούσαμε ακόμα και την πιθανότητα χρηματοδότησης αγοράς φρεγατών από την επιστροφή των διακρατούμενων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες.

Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να ψωνίζει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα. Γελάει!

Όταν θα βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση εξαιτίας των δικών σας επιλογών, δεν θα είστε εσείς εδώ, βεβαίως, θα είστε κάπου αλλού, αλλά ο ελληνικός λαός θα βρεθεί πάλι σε αυτή τη δύσκολη θέση σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες… Στο άρθρο 25 της συμφωνίας που μας φέρνετε σήμερα υπάρχει μόνο μία ευχή: «Κατά το δυνατόν», λέει, «θα επιδιώκονται αμυντικές βιομηχανικές συνεργασίες». Δηλαδή μιλάμε για περίπου 7 δισεκατομμύρια στη Γαλλία, χωρίς καμία εγγύηση στην αμυντική συμφωνία που συνάψατε για αξιοποίηση της αμυντικής μας βιομηχανίας, μιας βιομηχανίας που έχετε παραμελήσει τόσο ώστε να χάνει και συμβόλαια αποκλειστικότητας τα οποία είχε. Η ΕΑΒ είχε συμβόλαιο αποκλειστικότητας με τη Lockheed για την παραγωγή τριών ανταλλακτικών για τα F-16 και έχασε πια αυτό το πλεονέκτημα…

Και το ερώτημα που σας απευθύνουμε και σας ζητάμε μια απάντηση είναι πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό. Γιατί δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, που πράγματι αποτελούσαν -σε αυτό έχετε δίκιο- διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού. Υπήρχαν εισηγήσεις για τις φρεγάτες, γι’ αυτό και διαπραγματευόμασταν γι’ αυτές. Εδώ έχουμε και φρεγάτες, έχουμε και κορβέτες, που ακόμα δεν ακούσαμε πόσο θα κοστίσουν. Είχαμε και τα πρώτα δεκαοκτώ Rafale που πήρατε χωρίς να αποτελούν προτεραιότητα των επιτελείων. Είναι και τα έξι επιπλέον Rafale που ανακοινώσατε τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ χωρίς καν να το γνωρίζουν τα επιτελεία.

Είναι και η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα F-35 με την προοπτική νέας αγοράς πανάκριβων αεροσκαφών. Είναι και ο εκσυγχρονισμός επιπλέον F-16 με 700 εκατομμύρια ευρώ αντί για 450 που προβλέπαμε εμείς. Είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ για 450 εκατομμύρια αντί για 150 που προβλέπαμε εμείς. Και σας ερωτώ: Θα δώσετε αποδείξεις για την αναγκαιότητα των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα; Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε. Αλλά είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που φεύγει από το δημόσιο ταμείο…».

Μητσοτάκης: Διμερές υπόδειγμα δράσης η συμφωνία 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε: «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα που να αμφισβητεί την ιστορική σημασία της νέας Συμφωνίας Ελλάδος - Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια. Πρόκειται για μία ασπίδα προστασίας μας, προστασίας της ακεραιότητάς μας απέναντι σε απειλές που προέρχονται δυστυχώς από χώρες που τύποις, στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είναι σύμμαχοί μας. Αποτελεί όμως, και όπως σας εξήγησα, και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Είναι μία προβολή σταθερότητας και ειρήνης στην Μεσόγειο. Ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδη αναφορά…».

Τσίπρας: Γιατί λέμε όχι στη Συμφωνία

Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να πει «όχι» σε αυτήν την Συμφωνία: «Αυτή έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Είναι μεν θετικό και δεν το παραγνωρίζουμε ότι η Γαλλία σε διμερές επίπεδο στηρίζει την ελληνική επικράτεια και ελπίζουμε αυτή η στήριξη να είναι έμπρακτη, ειδικά στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, γιατί πολύ σωστά είπατε ότι επικράτεια είναι η θάλασσα –προσέξτε, τα έξι μίλια όμως, εκεί έχουμε κυριαρχία και τα δώδεκα στο Ιόνιο- και ο αέρας, εκεί που έχουμε δηλώσει τον εναέριο χώρο μας.

Τι προβλέπει, όμως, το άρθρο 2 για τη θάλασσα, εκεί που το τελευταίο διάστημα είχαμε την κλιμάκωση των προκλήσεων και των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα έξι ναυτικά μίλια. Η Τουρκία, όμως, δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα έξι ναυτικά μίλια ούτε στο Καστελόριζο, ούτε στη Ρόδο, ούτε στην Κρήτη. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα ήταν μια κρίση που αφορούσε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, στην οριοθετημένη μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι στα δώδεκα μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και σας ερωτώ ευθέως: Αν είχαμε αυτή τη Συμφωνία που μας φέρνετε σήμερα και την είχαμε επικυρώσει πριν την περίοδο της κρίσης το καλοκαίρι του 2020 με το Oruc Reis μαζί με τουρκικά πολεμικά πλοία έξω από το Καστελόριζο και τη Ρόδο, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο βάσει της Συμφωνίας που μας φέρνετε να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι: Όχι.

Αν είχαμε αυτήν τη Συμφωνία όταν τα ίδια συνέβησαν ανατολικά της Κρήτης και πάλι παρενοχλήθηκε, μάλιστα από τουρκικό πολεμικό σκάφος, γαλλικό ερευνητικό σκάφος στην περιοχή ανάμεσα στα έξι και τα δώδεκα μίλια, τότε που δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς μας ή όταν τουρκικό πολεμικό παλαιότερα παρενόχλησε στην οριοθετημένη μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, γαλλικό ερευνητικό, τότε που η κυβερνητική εκπρόσωπος βγήκε και είπε ότι δεν μας αφορά το θέμα, είναι ζήτημα της Γαλλίας, η Γαλλία βάσει Συμφωνίας θα ήταν υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι: Όχι.

Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που πρόσφατα ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία παρανόμως διαρκώς αμφισβητεί την συμφωνία μας με την Αίγυπτο με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι βάσει Συμφωνίας υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι: Όχι».

Μητσοτάκης: Θα καταγγείλετε τη συμφωνία αν εκλεγείτε; 

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αναδείξει τα ισχυρά σημεία των επιχειρημάτων του και παράλληλα να καταρρίψει τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από την πλευρά Τσίπρα: «Είπατε ότι η Συμφωνία είναι κακή. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, με βάση τη Συμφωνία, διότι σωστά επισημάνθηκε ότι είναι Συμφωνία, όχι συνθήκη που παράγει Διεθνές Δίκαιο, η παρούσα Συμφωνία (όπως αναφέρεται) στο άρθρο 31 παράγραφος 4 κ. Τσίπρα -θα σας εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος τη διαφορά- μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της.

Θα την καταγγείλετε; Πείτε «ναι» ή «όχι»; Να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν δυστυχώς και οι Τούρκοι, οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται με την υπογραφή αυτής της Συμφωνίας. Οφείλετε, λοιπόν, να δώσετε μία ειλικρινή απάντηση στον Ελληνικό λαό εάν και αυτή τη Συμφωνία «με ένα νόμο και με ένα άρθρο» θα την καταγγείλετε εφόσον ο Ελληνικός λαός σας εμπιστευτεί και πάλι τις τύχες του τόπου».

Τσίπρας: Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες

Η απάντηση Τσίπρα ήταν σε εξίσου υψηλούς τόνους: «πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν αυτό, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει σταδιακά όχι την αποχώρησή της από την περιοχή, αλλά και τη συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεων της. Γιατί; Διότι μέσα σε έξι χρόνια πενήντα τρία φέρετρα με τη γαλλική σημαία, με Γάλλους στρατιώτες, ταξίδεψαν από την υποσαχάρια Αφρική στο Παρίσι.

Η γαλλική κοινή γνώμη αρχίζει να έχει διαφορετική αντίληψη και η Γαλλία η ίδια ανακοινώνει τη μείωση στο μισό των πέντε χιλιάδων Γάλλων στρατιωτών και ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες. Και οι G5 της περιοχής, οι πέντε κρίσιμες χώρες εκεί, αντιδρούν σε αυτή τη μείωση και παίρνουν, μάλιστα, Ρώσους μισθοφόρους για να καλύψουν το κενό. Κι εσείς ως πρόθυμος, κύριε Μητσοτάκη, δηλώνετε ότι, μεταξύ άλλων, το κενό της αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων θα το καλύψουν Έλληνες στρατιώτες. Και σας ερωτώ: Ω μη γένοιτο, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις, οι Έλληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές;

Ζητάτε τη γλώσσα της αλήθειας. Θα σας την πούμε, λοιπόν, τη γλώσσα της αλήθειας. Διότι οι Έλληνες στρατιώτες ιστορικά μάχονται και θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, να υπερασπιστούν το πάτριο έδαφος. Στην περιοχή του Σαχέλ, όμως, τι ακριβώς θα υπερασπίζονται, για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;..».

Ένας τέτοιος έντονος διάλογος, φυσικό ήταν να οδηγήσει σε διαφορετικές θέσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όπου η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση υπερψήφισαν το νομοσχέδιο και οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 είπαν «όχι».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ