Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρ. Στυλιανίδης: Θα αγοραστούν νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας

Την αγορά νέων εναέριων μέσων σε βάθος πενταετίας προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια του «1st Καθημερινή Summits - ESG» που ξεκίνησε σήμερα. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, σε ορίζοντα 4-5 χρόνων θα αγοραστούν συνολικά 7 Canadair, εκ των οποίων ένα θα προέρχεται από το πρόγραμμα της ΕΕ, RESCEU. 

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το RESCEU», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών και φοιτητών που προέρχονται από την πυρόπληκτη Εύβοια ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι άνθρωποι στην Εύβοια βίωσαν ένα πολύ τραυματικό καλοκαίρι, μία τραυματική εμπειρία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να σας απολογηθούμε εμείς οι μεγαλύτεροι που λαμβάνουμε αποφάσεις για εσάς, τη νέα γενιά, γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό που έγινε», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε ότι αν στην Εύβοια είχε γίνει ένας καλός καθαρισμός του δάσους, υπήρχε μια άλλη διαχείριση του δάσους, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, θα είχε αποφευχθεί μεγάλο ποσοστό των επιπτώσεων. «Ο ρόλος της πολιτείας σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός και την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν, για να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι».

«Να μην έχουμε ξανά άλλη Εύβοια ή άλλο Μάτι»

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι στο επίκεντρο του υπουργείου βρίσκονται πρακτικά ζητήματα, άμεσα και κρίσιμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην «ξαναέχουμε άλλη Εύβοια ή άλλο Μάτι». Όσον αφορά τα δάση χρειάζεται την επόμενη περίοδο όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης να φτιαχτούν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες καθώς επίσης και να καθαριστούν τα δάση. Επιπλέον, όπως τόνισε, όσοι άνθρωποι γνωρίζουν ή δουλεύουν στα δάση θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν.

«Να τους αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε ομάδες και επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το δάσος και ενδεχομένως να τις συνδέσουμε και με μια λογική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομάζας. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα αλλού, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Αυτό είναι το κομμάτι διαχείρισης του δάσους», σημείωσε.

«Την ίδια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε κάτι ανάλογο με αυτό που κάναμε στο Αλεποχώρι που φοβόμαστε ότι μια πλημμύρα μπορεί να μας δημιουργούσε θύματα, εξαιτίας της μεγάλης ροής του νερού διότι το δάσος είχε καεί», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν ασκήσεις εκκένωσης του πληθυσμού και να ενημερωθεί ο κόσμος ώστε να ξέρει τι κάνει την στιγμή της κρίσης.

Ακόμη αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων ενώ τόνισε ότι χρειάζεται σύστημα και οργάνωση γι' αυτές. Παράλληλα μίλησε για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που, όπως είπε, «προνοεί μια νέα σχολή Πολιτικής Προστασίας εθελοντών. Εκεί ο κάθε εθελοντής θα έχει μια εξειδίκευση που θα του δώσει ρόλο στην κρίσιμη στιγμή». «Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τρέχει με ταχύτητα για να μπορέσουμε να την προλάβουμε πρέπει να κάνουμε άλματα, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Τα άλματα χρειάζονται να γίνουν με αγορά τεχνολογίας, θα πάρουμε τα λεγόμενα early warning systems, θα πάρουμε ανιχνευτές, είναι στο σχεδιασμό, έχουν εγκριθεί, είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι θα αναβαθμίσουμε την ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας αλλά αν δεν είναι παρών ο πολίτης μέσα σε όλα αυτά, αν η κοινωνία είναι απούσα δεν θα κάνουμε τίποτα. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό που έρχεται με τη λογική της τεχνολογίας ή των εναέριων μέσων ή των μηχανημάτων. Αυτή η κρίση θέλει τον πολίτη στο επίκεντρο και ειδικά τους νέους ανθρώπους», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ