Νέα
  • ΓΔ: 871.66 +0.45%
  • Τζίρος: 2,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χ. Σταϊκούρας: Με την Κύπρο πορευόμαστε με πυξίδα το κοινό όραμα για ειρήνη και ασφάλεια

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Στους άρρηκτους δεσμούς της Ελλάδας και της Κύπρου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη.

«Είναι δεδομένο ότι Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, συνδεόμαστε με άρρηκτους δεσμούς. Δεσμούς εθνικούς, ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως «πορευόμαστε με σταθερή πυξίδα το κοινό όραμα για ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία του Ελληνισμού και ολόκληρης της περιοχής μας. Εργαζόμαστε συνετά και αταλάντευτα για να αποτελούμε βασικούς παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες, όπως πιστοποιήθηκε, επανειλημμένα, το τελευταίο διάστημα.

Πιστοποιήθηκε με την 5ετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, στην οποία γίνεται – για πρώτη φορά – ειδική μνεία στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζεται ως εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη.

Πιστοποιήθηκε με τη Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, με κύριο πυλώνα την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, θωρακίζοντας τη χώρα μας έναντι απειλών και αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική ισχύ της».

«Και πιο πρόσφατα, πριν από τρεις ημέρες, πιστοποιήθηκε με την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας, οι τρεις χώρες υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη και έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, ενώ υπέγραψαν Μνημόνια για τη διασύνδεσή τους στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας:

«Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018, με χρηματοδότηση από πόρους που συγκεντρώθηκαν από συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας και δωρεές Κυπρίων πολιτών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ