Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενεργειακό κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία - Ευκαιρίες και δυνατότητες

Ο Κ. Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία
Ο Κ. Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία / Πηγή: Intimenews

Για τις σημαντικές επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στη χώρα για την πράσινη μετάβαση, στο ρόλο της Ελλάδας ως πύλη ενεργειακής εισόδου προς την Ευρώπη, στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά, τις δυνατότητες πράσινων ενεργειακών υποδομών σε κάποια νησιά, αλλά και στην ελληνική ναυτιλία που πρωτοστατεί στις επενδύσεις και την καινοτομία για μείωση των εκπομπών στον κλάδο, μίλησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο Middle East Green Initiative Summit .

«Δίνω ιδιαίτερη έμφαση», είπε, «στη θέση της Ελλάδας ως σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας προς την ευρωπαϊκή αγορά», και τόνισε ότι με τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου θα μπορεί η φθηνή πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο να μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα εισόδου LNG και υδρογόνου και αν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγωγής στην Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει τις εξαγωγές αυτές», σημείωσε.

Στόχος 2 GW από πλωτά αιολικά ως το 2030

Μίλησε για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά, που θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και είπε ότι θα παράγονται 2 GW από πλωτά πάρκα μέχρι το 2030. «Για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση θα κινητοποιήσουμε επενδύσεις 25 δισ. ευρώ ενώ έχουμε και τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης με 32 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά την ενέργεια», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποια από τα νησιά μας να γίνουν μηδενικών εκπομπών νωρίτερα από την ηπειρωτική χώρα, και γι' αυτό το σκοπό προχωρά σε συνεργασίες για τη δημιουργία υποδομών ενέργειας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Τροποποίηση ταξιδιού

Η αιφνιδιαστική απώλεια της Φώφης Γεννηματά υποχρέωσε, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό να συντομεύσει το εξαιρετικά κρίσιμο ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκαστικά επιστρέφει σήμερα το βράδυ, προκειμένου αύριο να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Απέραντη θλίψη για τη Φώφη της προσφοράς, των αγώνων και της ευπρέπειας

Γι' αυτό έσπευσε χθες να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας μας για την προστασία του περιβάλλοντος, «πλέκοντας» μέσα και τα κυριότερα εθνικά μας θέματα. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ιδιότητα της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή των «27» που έχουν δεσμευθεί να καταστήσουν τη Γηραιά Ήπειρο την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Στόχος είναι να μειωθούν τα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Προκειμένου να πετύχει η Ευρώπη αυτό τον φιλόδοξο στόχο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αναλαμβάνουμε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πιο σημαντική από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η διασφάλιση ότι θα σταματήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028. Καταβάλλουμε, επίσης, σημαντική προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι θα είμαστε μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε το σχετικό νομοθετικό κείμενο έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων. Στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030. Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης».

Α. Σκέρτσος: Σχέδιο για κοινωνική κατοικία στο κέντρο της Αθήνας

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει ώθηση στην προώθηση αυτής της πολιτικής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο που αφορά στην κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης το οποίο θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο. Ταυτόχρονα, φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Κάλεσμα στους Eλληνες εφοπλιστές

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης παρότρυνε τους Έλληνες πλοιοκτήτες να μπουν στη μάχη: «Θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι η Ελλάδα είναι η κορυφαία δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελέγχουμε το 50% του εμπορικού στόλου στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω και τους εφοπλιστές μας να βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα της Ναυτιλίας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόκληση, όπως γνωρίζετε, η οποία θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και σημαντική καινοτομία. Ελπίζω, όμως, ότι θα διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως γνωρίζετε, είμαστε επίσης μια νησιωτική χώρα και πιστεύω ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τι σημαίνει να έχουμε νησιά που καθίστανται κλιματικά ουδέτερα, ακόμη και πριν από την ηπειρωτική χώρα. Και βρισκόμαστε στη διαδικασία της συνεργασίας με διάφορους ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους φορείς για τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων που θα οδηγήσουν, ειδικά τα μικρότερα νησιά μας, προς την κλιματική ουδετερότητα».

Πώς ο Παπανδρέου μπορεί (από τώρα) να χαλάσει τα σχέδια Μητσοτάκη

Εξίσου σημαντική είναι η προσπάθεια -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- της ανταπόκρισης σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και στην ακόλουθη δημιουργία ειδικού υπουργείου Κλιματικής Κρίσης υπό τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Και τέλος, ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή είναι το λίκνο του πολιτισμού, εμπλέκοντας στο θέμα τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και να αφιερώσουμε περισσότερη ενέργεια στη μελέτη των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά. «Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι όσα μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές θα παραμείνουν άθικτα. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σκεφτούμε δημιουργικά για το το πώς θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ