Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί ο Ερντογάν πρέπει να είναι πολύ ανήσυχος με την εκλογή Μπάιντεν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: APImages
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: APImages

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το CNBC σε ανάλυσή του, στην οποία επισημαίνει ότι πολλά από τα πιθανά σημεία «ανάφλεξης» μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας τα τελευταία χρόνια, εξομαλύνονταν λόγω της φιλικής σχέσης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου προέδρου.

«Το μόνο πράγμα που διατηρούσε ζωντανή τη σχέση των δύο χώρων τα τελευταία χρόνια ήταν η προσωπική σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Με την απομάκρυνση του Τραμπ, ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ ανήσυχος», υποστήριξε ο Ρούμπιν.

Μεταξύ των σημείων τριβής είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, για την οποία διαμαρτύρονται οι Δημοκρατικοί. Επιπλέον η αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 εξόργισε την Ουάσιγκτον ενώ στρατιωτική δράση της Άγκυρας εναντίον των Κουρδών συμμάχων της Αμερικής στη βόρεια Συρία και υποστήριξη των ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων, για τους οποίους η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν είναι τρομοκράτες, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στις ΗΠΑ

Το CNBC κάνει λόγο, επίσης, για επιθετικές κινήσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ αναφέρει ως ένα ακόμη σημείο αμερικανικής δυσαρέσκειας τον όχι και τόσο ξεκάθαρη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ιράν.

Με βάση τις κατά καιρούς δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, το CNBC εκτιμά ότι θα υπάρξει μια πιο σκληρή γραμμή από την Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξη τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ερντογάν «μονάρχη», επέκρινε τις ενέργειές του κατά των Κούρδων και είπε ότι ο Τούρκος ηγέτης «πρέπει να πληρώσει τίμημα». Πρότεινε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους Τούρκους ηγέτες της αντιπολίτευσης ώστε «να είναι σε θέση να νικήσουν τον Ερντογάν όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσα από εκλογική διαδικασία».

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για την Τουρκία και ένα ζήτημα που οι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν να θίξουν εδώ και έναν αιώνα. Επιπλέον, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές έχουν υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κάτι που θε είχε καταστροφικές συνέπειες για την ήδη χειμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ