Νέα
  • ΓΔ: 788.36 -2.18%
  • Τζίρος: 45,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι κρύβει το «πρωινό εργασίας» Δένδια - Μπορέλ στις Βρυξέλλες σήμερα;

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα νωρίς το απόγευμα.

Πριν από αυτό, όμως, σε λίγη ώρα από τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών διοργανώνει πρωινό εργασίας εκ μέρους της προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία ασκεί η χώρα μας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν ομόλογοί του υπουργοί Εξωτερικών από αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, όσοι συμμετέχουν στην Διαδικασία και η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας, κυρία Ματζλίντα Μπρέγκου.

Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του οποίου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή του Σαχέλ.

Μετά από καιρό για πρώτη φορά θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις εξελίξεις των δυτικών Βαλκανίων με τις απειλές αποσταθεροποίησης, αλλά και το ζήτημα των Βαρωσίων, η κατάσταση στη Λευκορωσία, στην Αιθιοπία, καθώς και η κλιματική αλλαγή.

Το επίμαχο έγγραφο για τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια

Αυτό το ζήτημα θα επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι του πρωινού εργασίας ο Νίκος Δένδιας, επιχειρώντας να πιέσει τον Ζοζέπ Μπορέλ, ώστε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να καταθέσει το έγγραφο (options paper) που περιγράφει τις «απαντήσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή των Βαρωσίων.

Ωστόσο τα μηνύματα που έφτασαν τις περασμένες ημέρες στην Αθήνα είναι ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί «πρόωρη» την κατάθεση του επίμαχου εγγράφου, που θα δρομολογήσει την έναρξη διαβουλεύσεων στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την κατάφορα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης για το Κυπριακό και διατηρεί την κατοχή με τη δύναμη των όπλων ευρωπαϊκού εδάφους, όπως είναι το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους- μέλους της ΕΕ.

Με άλλα λόγια ο Ζοζέπ Μπορέλ τηρεί τη στάση που τήρησε ολόκληρη η ΕΕ όταν ανέβαλε από τη μια Σύνοδο Κορυφής στην άλλη τη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξ αιτίας της επιχείρησης εισβολής χιλιάδων μεταναστών από τον Έβρο τον Μάριο του 2020 και τις πολύμηνες προκλήσεις με το Ορούτς Ρέις. Έτσι και σήμερα ο κ. Μπορέλ σχεδιάζει να αναβάλει για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του επόμενου μήνα (Δεκέμβριος) την κατάθεση των προτάσεων για μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας.

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται την σκόπιμη κωλυσιεργία, αλλά δεν είναι σαφές ακόμα εάν αυτή προέρχεται από την κορυφή της Κομισιόν ή από προσωπικούς χειρισμούς του Ζοζέπ Μπορέλ. Είναι πιθανό ένας από τους σκοπούς του σημερινού «πρωινού εργασίας» που διοργανώνει ο κ. Δένδιας να αφορά και στην αποσαφήνιση αυτού του σημείου. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε ενώπιον μιας επιχείρησης νέας αναβολής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συζήτησης που αφορά σε πράξεις καθαρά μονομερείς και προκλητικές εκ μέρους της Τουρκίας, που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι αποτελούν προσβολή προς δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ ακολούθως ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει, από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο,  στην κοινή Υπουργική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με υπουργούς Αμύνης των κρατών της ΕΕ με θέμα την εξέταση του σχεδίου κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας/ Strategic Compass».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ