Νέα
  • ΓΔ: 944.64 -1.23%
  • Τζίρος: 61,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα κρυφά οφέλη Μητσοτάκη από την αναβολή του Συνεδρίου της ΝΔ

Η αλματώδης αύξηση κρουσμάτων και θανάτων και η πίεση του ΕΣΥ από την αύξηση των διασωληνωμένων, καθώς και ο φόβος για την «άγνωστη» μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού οδήγησαν τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων, να αποφασίσει την αναβολή του 14ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επρόκειτο να διαρκέσει από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 5 του μηνός, για ευθετότερο χρόνο, εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς.

Οι πολιτικές πτυχές της αναβολής

Ωστόσο η απόφαση αυτή έχει και πολύ σημαντικές πολιτικές πτυχές, που δεν είναι αναγνωρίσιμες με την πρώτη ματιά, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο εντόνων διεργασιών στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον προσανατολισμό αυτών των δυο κομμάτων. Αυτό με τη σειρά του θα μεταβάλει και τους ευρύτερους πολιτικούς συσχετισμούς αλλά και τις συνθήκες εντός των οποίων η χώρα θα οδηγηθεί στις επόμενες εκλογές, που σύμφωνα με όλες τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα διεξαχθούν το 2023.

Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταγράψει τις εντελώς νέες συνθήκες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε η ασθένεια και η εκδημία της Φώφης Γεννηματά και τη στροφή μερίδας των πολιτών προς αυτές τις εξελίξεις, η οποία αποτυπώνεται ήδη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με αύξηση των ποσοστών του τρίτου σε δύναμη κόμματος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ήδη θεωρείται ως σταθερά των σεναρίων που παράγονται ως προς τα επόμενα στάδια των πολιτικών εξελίξεων η ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο προφανώς θα επιστρέψει στο αρχικό του όνομα, ΠΑΣΟΚ, μετά και τα χθεσινά αποκαλυπτήρια της εισόδου στη Χαριλάου Τρικούπη, που υπήρξαν πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δημιουργεί ήδη νέα δεδομένα στην πολιτική μας σκηνή, τα οποία χρειάζονται απαντήσεις από την κυβερνητική παράταξη. Αυτές θα αποφασιστούν μετά την αποσαφήνιση του εκλογικού αποτελέσματος και τις πρώτες ενδεικτικές πολιτικές πρωτοβουλίες του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ήδη, όμως, η ηγετική ομάδα της κυβέρνηση και της Νέας Δημοκρατίας εργάζονται εντατικά πάνω σε αυτό το θέμα.

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερο κεντρικό πολιτικό γεγονός είναι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγέλθηκε -μετά από πολλές αναβολές λόγω κορονοϊού- για το πρώτο δίμηνο του 2022. Παράγοντες της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι μόνο απρόσμενες εξελίξεις -που ως σήμερα δεν έχουν καταγραφεί, πλην ίσως της αφρικανικής μετάλλαξης του ιού- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αναβολή το Συνέδριο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τη διεξαγωγή του, καθώς σε αυτό σκοπεύει να εντάξει οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και μέσω αυτών να σηματοδοτήσει την τελεσίδικη απόφασή του για άνοιγμα του κόμματος στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Οι επιδιώξεις αυτές γίνονται πιεστικότερες μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη διαμόρφωση από τον νέο πρόεδρο της καινούργιας φυσιογνωμίας του κόμματος αυτού, η οποία αναμένεται να επηρεάσει έτσι κι αλλιώς -θετικά ή αρνητικά, θα εξαρτηθεί- την πολιτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για επανάκαμψη και διεκδίκηση της νίκης στις εκλογές. Κεντρικός μοχλός για την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «νέο ΠΑΣΟΚ» θα είναι το Συνέδριο.

Τα αυριανά δεδομένα που σήμερα είναι ζητούμενα

Έχοντας όλα αυτά υπόψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άδραξε την ευκαιρία με τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του ιού και την επέλαση του νέου κύματος της πανδημίας, για να προχωρήσει σε αναβολή του Συνεδρίου του, καθώς στις παραπάνω εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει τις δικές της πολιτικές «απαντήσεις» και ο πρωθυπουργός θέλει να έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα ώστε αυτές να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Στο Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί για τον Μάρτιο της νέας χρονιάς, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ως δεδομένα αυτά που σήμερα είναι ζητούμενα (το πρόσωπο του νέου προέδρου και η νέα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, η απήχηση των πρώτων κινήσεών του, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Συνεδρίου του και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κόμματος του πολιτικού μας συστήματος καθώς και η στάση σημαντικών τμημάτων του εκλογικού σώματος όπως οι μετριοπαθείς κεντρώοι, οι νέοι και όσοι έχουν χαλαρή σχέση με την πολιτική προς την κυβερνητική πολιτική και το πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού) ώστε να προετοιμάσει τις απαντήσεις του.

Γι' αυτό άλλωστε αναβάλλει, μεν, το Συνέδριο, αλλά αλλάζει ήδη από τώρα το πρόσωπο του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, επιλέγοντας τον ως τώρα πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη γι' αυτή τη θέση, χωρίς να περιμένει το Συνέδριο της ΝΔ. Με δυο λόγια, αναδιατάσσει το κομματικό επιτελείο από τώρα, και αφήνει το Συνέδριο για μετά τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ