Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΟΙΚ: Συνδέει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με την Εφορία

ΥΠΟΙΚ: Συνδέει τις ιδιωτικές πληρωμές με την ΑΑΔΕ – Η εφορία θα γνωρίζει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων
Πηγή: Intime

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ένταξη των ταμειακών μηχανών και των POS στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις δημόσιες φορολογικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν συνδέσει τις φορολογικές τους πληρωμές με τις ταμειακές μηχανές και τα POS.

Η εν λόγω δράση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να έχει γνώση των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Ωστόσο άγνωστος θα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η πληρωμή (μετρητά, κάρτα κ.λπ.).

Σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, εντός του έτους θα διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Δηλαδή θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).

Ο σχετικός διαγωνισμός για τη δημιουργία των λογισμικών θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα και αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή, και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Πρόκειται για ένα όπλο στα χέρια του ελεγκτικού μηχανισμού, το οποίο θα προσπαθεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, δηλαδή το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών.

Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν το 2021, αλλά θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός μηχανισμός ο οποίος θα μπορέσει να αποδώσει σημαντικά οφέλη στη φορολογική διοίκηση. Πολλές χώρες στην ΕΕ ήδη χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοστεί στο σύνολο της φορολογίας. Συγκεκριμένα θα καλύπτει:

  • περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος
  • ΦΠΑ
  • δασμούς
  • ειδικούς φόρους κατανάλωσης
  • ενδοομιλικές απάτες

Σημασία, όπως προαναφέρθηκε, έχει το κατά πόσο το σύστημα θα εξελίσσεται με δεδομένα τα οποία θα προστίθενται στη βάση του, αλλά και πώς θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ