Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στη ΔΙΣ: Το παρασκήνιο και οι διαπραγματεύσεις πίσω από την ιστορική συνεδρίαση

Κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος από παλαιότερη συνάντησή τους
Κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος από παλαιότερη συνάντησή τους / Πηγή: Intime

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος λαϊκός μετά τη μεταπολίτευση που την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, θα παραστεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Το γεγονός από μόνο του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε καμία άλλη φάση της σύγχρονης ιστορίας μας δεν υπήρξε κάποιος που δεν ήταν ιερωμένος (πολλώ δε μάλλον ο πρωθυπουργός της χώρας) που να δίνει το «παρών» σε συνεδρίαση της ΔΙΣ. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλαδικής Εκκλησίας, τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα παρακολουθήσει και μια γυναίκα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τα αιτήματα της Εκκλησίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία για αυτή την εξέλιξη που προβάλλουν προς τα έξω τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Αρχιεπισκοπή είναι η μεγάλη απειλή της πανδημίας και η ανάγκη συνεργασίας Πολιτείας - Εκκλησίας για την αντιμετώπισή της. Ήδη η Ιεραρχία της Ελλάδος, με πρωτοστάτη τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, έχει μπει το τελευταίο διάστημα ενεργά στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, σε αντιστάθμισμα για την ενεργό συμμετοχή της, η Εκκλησία διατύπωσε ορισμένα αιτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τα αποδέχθηκε στην πλειονότητά τους. Έτσι, δρομολογούνται δύο σημαντικές εξελίξεις που δυσχεραίνουν επί χρόνια τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας:

  • Πρώτη, είναι η «αποκατάσταση» περίπου 3.000 ιερέων που υπηρετούν σε εκκλησίες, ωστόσο τυπικά δεν διαθέτουν οργανική θέση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να συνταξιοδοτηθούν, αλλά ούτε και να μετάσχουν στην κοινωνική περίθαλψη. Το θέμα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, έχει συμφωνηθεί στις συναντήσεις πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου και πρόκειται να επιλυθεί με κυβερνητική τροπολογία στη Βουλή.
  • Δεύτερη, είναι το εκκλησιαστικό αίτημα για εκσυγχρονισμό του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, ο οποίος όμως απαιτεί και τη συμφωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η υπόθεση δεν είναι ακόμα ώριμη, καθώς οι αλλαγές δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ωστόσο η λύση φαίνεται συμφωνημένη και απλώς σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της δρομολόγησης.

Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση θα πιέσει για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της ιεροσύνης στη μάχη κατά της πανδημίας και υπέρ του εμβολιασμού, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη νέα πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου να αποστείλει νέα εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει αντιεμβολιαστικές αναφορές τόσο σε κηρύγματα όσο και σε εξομολογήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι η κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε περιοχές της χώρας με αρνητές ιερωμένους καταγράφονται και πολλά κρούσματα, και ως παραδείγματα φέρνουν τη Βόρεια Ελλάδα, το Αγρίνιο κ.λπ.

Τη «γέφυρα» μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου έστησαν από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, και από εκκλησιαστικής ο μητροπολίτης Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Χάρης Κονιδάρης

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ