Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό - Τα όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης

Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής / Πηγή: Intime

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, με όλα τα κόμματα -πρωτίστως την κυβέρνηση, την οποία αφορά άμεσα η υπερψήφισή του- να έχουν ετοιμάσει τα κεντρικά τους επιχειρήματα που θα ακουστούν από τους βουλευτές στη συζήτηση του Κοινοβουλίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι αυτές τις ημέρες θα αναδειχθεί για μια ακόμη φορά η αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Ο νέος προϋπολογισμός, θα υποστηρίξουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ανταποκρίνεται στις βασικές κυβερνητικές στοχεύσεις:

  • Για ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα που θα αποδώσει καρπούς σε όλους τους Έλληνες. Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι θα μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο και σε ευημερία για όλους.
  • Για ένα οικονομικό μοντέλο φιλικό προς την ανάπτυξη, που φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες με έμφαση στη πράσινη ανάπτυξη. Εδώ βέβαια η κυβέρνηση δεν απαντά στη βασική κατηγορία της αντιπολίτευσης, ότι η ανάπτυξη που δεν διαχέεται σε όλη την κοινωνία (αφού ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευχολόγιο το κυβερνητικό μότο «ανάπτυξη για όλους») απλώς αυξάνει τις ανισότητες.
  • Για ένα κράτος που κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.
  • Για ένα προστατευτικό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας με στοχευμένες δράσεις, με ουσιαστικές πολιτικές υποστήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών, εξαγγελίες όμως που μένει να αποτυπωθούν με συγκεκριμένο τρόπο από την κυβερνητική πλευρά και όχι σε επίπεδο γενικόλογων ευχών.

Ειδικές στοχεύσεις

Η Νέα Δημοκρατία θέλει με εργαλείο τον προϋπολογισμό να απευθυνθεί σε ειδικά κοινά τα οποία την ενδιαφέρουν πολιτικά και εκλογικά, γι' αυτό θα επισημάνει ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, των νοικοκυριών και της νέας γενιάς.

Ανάμεσα στα άλλα, θα υπογραμμίσουν οι εισηγητές εκ μέρους της κυβέρνησης, περιλαμβάνει: 

  • Την εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.
  • Την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον  50.000 νέες θέσεις. 
  • Την κατάργηση (που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021) του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.
  • Τη μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% στο 10% και την πλήρη κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.
  • Την επέκταση της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος για τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
  • Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
  • Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.
  • Τη μείωση -που άρχισε από την 1η Οκτωβρίου- του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
  • Κίνητρα -συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης του φόρου- για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. 
  • Τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Σύνδεση με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα, όπως είναι φυσικό, θα επεκταθούν και πέραν του προϋπολογισμού, σε όλα τα σημεία της οικονομίας τα οποία ευνοούν το Μέγαρο Μαξίμου και την πλατεία Συντάγματος:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ και για το 2022 στο 4,5%.
  • Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022  φτάνει στο 11,7%, που σημαίνει ότι ότι κατά το 2022 όχι μόνο θα αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%.
  • Χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020 σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • Ο ρυθμός πληθωρισμού εκτιμάται για το σύνολο του 2022 στο 0,8%, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις του 2021 αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα.
  • Το  έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,0% του ΑΕΠ το 2021 και σε 1,4% το 2022.
  • Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 206,3% το 2020 σε 197,1% το 2021 και σε 189,6% το 2022.
  • Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) σε 65,59 δισ. ευρώ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2022-2025. Ως κύριες αιτίες της αύξησης η κυβέρνηση θεωρεί την πρόβλεψη επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και τις αυξημένες παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  • Η δαπάνη για την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προϋπολογίζεται για το 2022 σε 3,19 δισ. ευρώ.

Ετοιμες και οι απαντήσεις στην αντιπολίτευση

Πριν καν ακουστούν οι θέσεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής, η κυβέρνηση έχει παραγάγει ήδη τις απαντήσεις της, που μεταξύ άλλων θα είναι οι εξής: Οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς αβάσιμοι και σκόπιμα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα σε μια προσπάθεια αξιοποίησης -όπως κάνει μονίμως η αξιωματική αντιπολίτευση- της πανδημίας για κομματικά οφέλη.

Η κυβερνητική άποψη είναι ότι τα κονδύλια για την Υγεία στον νέο προϋπολογισμό είναι αυξημένα έναντι του 2021 και φτάνουν συνολικά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης στο 6,3% του ΑΕΠ. Οι τακτικές δαπάνες για το υπουργείο Υγείας ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ. Οι κυβερνητικοί σημειώνουν ότι το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας, επιπλέον των παραπάνω, κατά 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την Υγεία στο πλαίσιο της πανδημίας της τάξεως των 736 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, η δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνεται κατά 759 εκατ. ευρώ (από τα 43,29 δισ. ευρώ το 2021 σε 44,05 δισ. ευρώ το 2022), ενώ οι τακτικές δαπάνες του ΟΠΕΚΑ (εξαιρουμένων των δαπανών για τον κορονοϊό – πρόγραμμα «Γέφυρα») αυξάνονται κατά 155 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ