Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα 3+1 πρόσωπα-κλειδιά που ετοιμάζουν τη Νέα Δημοκρατία για τις εκλογές

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει προσθέσει στις μέριμνές του -που έως τώρα ήταν αμιγώς κυβερνητικές- και την επιχείρηση προετοιμασίας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου το κόμμα να επιτύχει το καλύτερο δυνατόν στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ίσως όμως και στο τέλος της νέας χρονιάς.

Η εσωκομματική νηνεμία που έχει επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με την ηγεμονία του στο πολιτικό σκηνικό, του επέτρεψαν όλο αυτό τον καιρό να αφοσιωθεί στο κυβερνητικό του έργο και να μην ξοδέψει πολύ χρόνο σε κομματικά ζητήματα (εκτός βέβαια των απρόβλεπτων, όπως ήταν η διαγραφή Μπογδάνου). Τώρα, όμως, που πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, διαπίστωσε συγκεκριμένες αδυναμίες στο κόμμα τις οποίες αποφάσισε να αντιμετωπίσει εγκαίρως. Ειδικότερα, τα τοπικά και περιφερειακά γραφεία είχαν ατονήσει τις δράσεις τους με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να έχει περιορισμένη δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες, ενώ και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν αναπτυχθεί τριβές, παράπονα βουλευτών για αδιαφορία της κυβέρνησης στα αιτήματά τους για τις εκλογικές τους περιφέρειες αλλά και μη επαρκή αξιοποίησή τους.

Ο ρόλος Μπακογιάννη και Μαρινάκη

Τα προβλήματα σωρεύτηκαν, ο χρόνος προς τις εκλογές πλησιάζει και έτσι οι αποφάσεις έγιναν αναπότρεπτες. Αφού συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αναθέσει σε 3+1 πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του την επιχείρηση «Ελκυστική Νέα Δημοκρατία στις κάλπες».

Πρώτη είναι η πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία «μετατέθηκε» στη Βουλή προκειμένου να λειάνει τις διαμαρτυρίες και την ενόχληση των βουλευτών και να τους προετοιμάσει για τη νέα εκλογική μάχη που θα δώσουν. Η πρώην υπουργός έχει πλήρη γνώση των συσχετισμών και της συνολικής «ακτινογραφίας» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι με αυτή την κίνηση λύνει τα όποια προβλήματα υπήρχαν στους κόλπους της.

Δεύτερος είναι ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης. Νέος και ταυτόχρονα πολιτικά έμπειρος, ο κ. Μαρινάκης αναλαμβάνει από τη νέα του θέση το project της ανασύνταξης του κομματικού μηχανισμού, τόσο σε επίπεδο περιφερειακών επιτροπών, όσο και στα συνδικαλιστικά όργανα και τις θεματικές οργανώσεις που απευθύνονται στην κοινωνία με θέματα όχι αμιγώς πολιτικά (αιμοδοσία, φιλοζωία κ.λπ.).

Πώς θα συνδράμουν Νέζης και Δημητριάδης

Τρίτο πρόσωπο είναι ο στενότερος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν απλός βουλευτής, ο Θανάσης Νέζης. Σε αυτόν ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει εδώ και καιρό και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας τη διερεύνηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες για ανεύρεση νέων προσώπων, με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, διάθεση να εμπλακούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και με πιθανότητες εκλογής. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα με τους υπάρχοντες υποψηφίους, προετοιμάζει και τον εμπλουτισμό των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων με «νέο αίμα» που θα οπτικοποιήσει την πολιτική ανανέωση την οποία επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός.

Όλο αυτό το πλάνο απαιτεί, όπως είναι φυσικό, σχεδόν καθημερινή παρακολούθηση, κάτι που εκ των πραγμάτων ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να κάνει, λόγω των αυξημένων κυβερνητικών του καθηκόντων. Τη στενή επιτήρηση ότι το σχέδιο εξελίσσεται κανονικά έχει αναθέσει, λοιπόν, στον διευθυντή του Γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος τον ενημερώνει σε τακτική βάση για την εξέλιξη της προσπάθειας.

Παρά το γεγονός ότι η συνεργασία μερικές φορές δημιουργεί εντάσεις και τριβές, ωστόσο η όλη εξέλιξη του σχεδίου πηγαίνει ικανοποιητικά, σύμφωνα με την αντίληψη που έχει εμπεδωθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ