Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η κυβέρνηση ετοιμάζει αντεπίθεση για το θέμα των συντάξεων

Πηγή: Eurokinissi

Με την έναρξη της νέας χρονιά η κυβέρνηση -δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας- ετοιμάζει την αντεπίθεσή της στο καυτό θέμα των συντάξεων, μετά από μήνες προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς από τον Κωστή Χατζηδάκη και τους συνεργάτες του. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το καυτό αυτό ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μπορεί να αποτελέσει βασικό όπλο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιχειρήματα, που τις επόμενες ημέρες τα στελέχη της θα εξηγήσουν στα διάφορα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά debates, το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά για τον ΕΦΚΑ με περίπου 225.000 απονομές συντάξεων, που συνιστά αύξηση 82% σε σχέση με το 2019, κάτι που ισάριθμοι πολίτες και οι οικογένειές τους θα μπορούν να επιβεβαιώσουν. Ταυτόχρονα, λένε κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών προς τους συνταξιούχους, αφού δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών υποθέσεων από τις οποίες προέρχονται οι μεγαλύτερες οφειλές.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά 50.000 μέσα σε ένα 12μηνο, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να διαμορφωθούν σε 83.090. Το ίδιο διάστημα, οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν κατά 56% κι από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 έπεσαν σημαντικά στα 278 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2021.

Στη συνέχεια τα κυβερνητικά στελέχη συγκρίνουν τη μείωση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων με την αύξηση των νέων αιτήσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το πρώτο 11μηνο του 2021 ανέρχεται σε 191.062, ενώ το 2019 ανήλθαν σε 170.111. Σε μία ένδειξη της ανταπόκρισης του μηχανισμού στις αυξημένες αιτήσεις, τον Νοέμβριο εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, συντείνουν στην επίτευξη του στόχου για εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων προ του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και για εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου 2022.

Πώς επετεύχθη αυτό; Οι κυβερνητικοί απαντούν ότι η σημαντική επιτάχυνση στο έργο του ΕΦΚΑ ήταν εν πολλοίς απόρροια σειράς νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021.

Μεταξύ άλλων, συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων και τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα.

Δημιουργήθηκε επίσης η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης και ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.

Στο μέτωπο της υλικοτεχνικής υποδομής, ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά, αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για το 2022 προγραμματίζεται η προμήθεια 2.000 ακόμη υπολογιστών.

Παράλληλα, θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Ήδη πάνω από 300 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξησή τους το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές, η αλήθεια είναι ότι αυτό που υλοποιείται τώρα προβλέπεται ρητά τόσο στον νόμο Κατρούγκαλου όσο και στον νόμο Βρούτση. Με άλλα λόγια κάθε συνταξιούχος δικαιούται μία εθνική σύνταξη, η οποία προστίθεται στην ανταποδοτική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων, και όχι εισφορές των ασφαλισμένων.

Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα υπήρχαν περιπτώσεις συνταξιούχων που λάμβαναν παραπάνω της μιας εθνικές συντάξεις (λόγω γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας). Αποτέλεσμα: ενώ σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων λαμβάνει μία εθνική σύνταξη, ελάχιστοι λαμβάνουν δύο, με χρήματα των φορολογουμένων και κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Η θέσπιση μιας εθνικής σύνταξης ανά συνταξιούχο δεν είναι, άλλωστε, ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά πάγια ευρωπαϊκή πρακτική. Αποτελεί ένα δίκαιο και ενισχυτικό του εισοδήματος μέτρο για τον κάθε συνταξιούχο.

Σε κάθε περίπτωση, από την ενεργοποίηση του νόμου δεν θα ζητηθούν αναδρομικά ποσά, όπως εσφαλμένως διαδίδεται, για τους μήνες που οι εν λόγω συνταξιούχοι λάμβαναν διπλές εθνικές συντάξεις.

Το παράδοξο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για την εφαρμογή ενός νόμου, του αποκαλούμενου νόμου Κατρούγκαλου, που η ίδια νομοθέτησε ως κυβέρνηση. Αν στην Κουμουνδούρου είναι τόσο πολέμιοι του νόμου που διατυμπάνιζαν ως λύση για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ας βγουν να το πουν στους πολίτες και στον πρώην Υπουργό της κυβέρνησής τους.

Κατά τα άλλα, καταλήγουν τα κυβερνητικά στελέχη, φαίνεται πόσο ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι όταν υποστηρίζει κάτι που λαμβάνουν λίγοι κατά παράβαση του νομικού πλαισίου. Πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση προσφυγής στον εύκολο λαϊκισμό, σε βάρος σχεδόν του συνόλου των συνταξιούχων αλλά και των φορολογουμένων, που επωμίζονται το κόστος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ