Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ξανά η Δικαιοσύνη στο «μύλο» της πολιτικής αντιπαράθεσης

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά δεν κατέστη δυνατό να μείνει εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων, αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση την εμπλέκουν στις πολιτικές τους επιδιώξεις, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μετά την κλήτευση σε απολογία του δημοσιογράφου και εκδότη Κ. Βαξεβάνη, ο Άρειος Πάγος και συνολικά η Δικαιοσύνη δέχονται πρωτοφανείς επιθέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όσοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν δημόσια κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ουσιαστικά αμφισβητούν τη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν ότι απέναντι σε όλα αυτά, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου υπογραμμίζει ότι η Δικαιοσύνη είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη, καταγγέλλει πως όσοι κάνουν απαξιωτικές κρίσεις επιχειρούν να την εργαλειοποιήσουν και τονίζει ότι πρέπει να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι κυβερνητικοί κύκλοι συνδέουν το συγκεκριμένο συμβάν με παλαιότερες επιδιώξεις της Κουμουνδούρου. Λένε δηλαδή ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν στις ευθείες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης πρωταγωνίστησαν επίσης στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει δικό του καθεστώς στα ΜΜΕ.

«Εμφανίζονται δηλαδή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο διαπρύσιοι κήρυκες της ελευθεροτυπίας, την οποία κάποτε επιχείρησαν να συρρικνώσουν για πολιτικό όφελος», προσθέτουν και γίνονται συγκεκριμένοι: «Ο Νίκος Παππάς έχει παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, μετά από πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα στοιχεία που προέκυψαν, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μεθόδευσε τη χειραγώγηση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Δεν προξενεί καμία εντύπωση λοιπόν η παρουσία του, όπως κι εκείνη του κ. Πολάκη ο οποίος καλούσε σε συγκέντρωση. Οι απόψεις τους για το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της δημοκρατίας είναι γνωστές, κι όχι μόνο λόγω των πρόσφατων τοποθετήσεών τους».

Ξανθόπουλος: Δημοσιογράφοι διώκονται επειδή κάνουν τη δουλειά τους

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος, που ρωτήθηκε για τη Novartis, είπε: «Δεν σχολιάζω τις επιλογές της Δικαιοσύνης. Η ευθύνη ανήκει στη κυβέρνηση, που αναπαράγει συνεχώς με τα περί σκευωρίας και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενώ τα πραγματικά γεγονότα βοούν, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ αμερικανικού δημοσίου και Novartis όπου ομολογούνται οι παράνομες πράξεις την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ασκούμε πολιτική κριτική στη κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό ασκήθηκαν οι διώξεις. Βλέπουμε ότι δημοσιογραφικές οργανώσεις παρεμβαίνουν γιατί οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Σε καμία περίπτωση αυτού του τύπου η δημοσιογραφία δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενη. Με αφορά το είδος της δημοσιογραφίας που έχει ανάγκη η κοινωνία και η πολιτεία και το οποίο διώκεται.

Αντί να πούμε ότι η ερευνητική δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για το πολιτικό σύστημα, δίνεται λάθος μήνυμα, ότι όποιος ενοχλεί την κυρίαρχη αφήγηση θα καθίσταται κατηγορούμενος με ότι αυτό συνεπάγεται. Και επειδή με αφορά ως πολιτικό και ως πολίτη η άσκηση ερευνητικής δημοσιογραφίας και όχι μιας δημοσιογραφίας δημοσίων σχέσεων, ανησυχώ από το γεγονός ότι όποιος αντιστρατεύεται το κυρίαρχο αφήγημα θα έχει συνέπειες».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ