Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Αναπτυξιακό Νόμο και τη μείωση της ανεργίας επενδύει το Μαξίμου

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η υπερψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου από το Κοινοβούλιο θα αποτελέσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το έναυσμα προκειμένου να τονωθεί ακόμα περισσότερο η αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας.

Η κυβέρνηση υπερτονίζει τις δύο κύριες καινοτομίες του νόμου, καθώς με αυτόν εισάγονται δύο σημαντικές αλλαγές: Η πρώτη είναι ουσιαστικής φύσης και αφορά τη θέσπιση 13 καθεστώτων, θεματικού χαρακτήρα, σε σχέση με την οριζόντια μορφή των καθεστώτων ενισχύσεων του έως τώρα ισχύοντος νόμου. Η δεύτερη αλλαγή είναι διαδικαστικής φύσης και εισάγει σημαντικές καινοτομίες στη διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων και της έκδοσης των συναφών διοικητικών πράξεων (με ρητές προθεσμίες), προκειμένου να καταστούν δυνατές οι άμεσες ωφέλειες από τη χορήγηση των κινήτρων στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Οι πυλώνες του νέου νόμου

Πέραν αυτών, ο νέος νόμος βασίζεται σε πυλώνες που στόχο έχουν να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενισχύονται οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές, ο τομέας της αγροδιατροφής. Ταυτόχρονα ο νέος νόμος προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, επιδιώκει με στοχευμένα κίνητρα την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, και εισάγει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η μείωση της ανεργίας ως προεκλογικό όπλο

Αποτελεί πάγια άποψη του Μεγάρου Μαξίμου ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα συντείνει αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση δείχνουν ότι η μείωση των ανέργων συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 12,7%, έναντι 13,3% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 17,3% τον Ιούλιο του 2019. Στα ίδια στοιχεία καταγράφεται επίσης μείωση της ανεργίας των νέων, από 37% τον περασμένο Νοέμβριο στο 30,5% τον Δεκέμβριο.

Η μείωση της ανεργίας κατά 4,5 μονάδες σε βάθος διετίας έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με την ηγεσία της κυβέρνησης, παρά τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας και τη σταδιακή απόσυρση των προστατευτικών μέτρων, δηλαδή δεν αποτελεί τυχαίο αποτέλεσμα. Είναι προϊόν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής. Έχει να κάνει με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, την εργασιακή πολιτική που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την προστασία των εργαζομένων, τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βάζει τα θεμέλια για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων χάρη στη σημαντική ανάπτυξη. Ωστόσο, έως τώρα η αύξηση του κατώτατου μισθού υπολείπεται των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια και αντί για λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας στη διάρκεια της πανδημίας, η Ελλάδα πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι χάρη στην προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης, με αυξημένες αποδοχές, ενώ άρχισε ήδη η επιστροφή νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα οι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων έναντι ενδεχόμενης εργοδοτικής ασυδοσίας βρίσκεται στον πυρήνα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία διετία. «Δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις εταιρείας στη Νέα Μηχανιώνα, στη Θεσσαλονίκη, προχθές Τρίτη.

«Ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μας εργατικής μεταρρύθμισης αφορά ακριβώς στο να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όχι απλά καλές συνθήκες εργασίας, αλλά για εκείνους τους εργοδότες οι οποίοι μπορεί να έχουν μία προδιάθεση να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους να έχουν οι εργαζόμενοι όλα τα εργαλεία στη διάθεσή τους ώστε να μπορούν να αμύνονται και κυρίως να καταγράφουν τον πραγματικό χρόνο εργασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ