Νέα
  • ΓΔ: 787.76 -0.30%
  • Τζίρος: 29,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμβολιασμοί: Κερδίζει έδαφος το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Πηγή: APImages

Κερδίζει έδαφος η καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, μετά το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα επιτρέπει στους κατόχους τους να ταξιδεύουν ελεύθερα. Η πρόταση κερδίζει όλο και περισσότερη υποστήριξη, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ άλλος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι υπάρχει αντίδραση από άλλες κυβερνήσεις και ότι οι όποιοι περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης στη βάση αυτή μπορεί να είναι παράνομοι. 

Με τις εκστρατείες για τους εμβολιασμούς να κινούνται με ρυθμούς χελώνας, η απόφαση να δοθούν προνόμια για όσους έχουν κάνει εμβόλιο, το οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για όλους στην ΕΕ, λόγω της περιορισμένης προσφοράς, είναι πιθανό να μη ληφθεί άμεσα.

Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να ζητήσουν πρόταση από την Κομισιόν  

Ωστόσο, χώρες που θέλουν με κάθε τρόπο να υπάρξει μία μερική επαναφορά της ταξιδιωτικής κίνησης, θα μπορούσαν να κινηθούν από μόνες τους, καθώς οι συνοριακοί έλεγχοι είναι στην αρμοδιότητα των χωρών και ο συντονισμός στην ΕΕ, αν και επιδιώκεται, δεν είναι υποχρεωτικός. 

«Είμαστε σε ενεργές συζητήσεις με τα κράτη μέλη για την αποδοχή πιστοποιητικών εμβολιασμών, όπως όλοι μας εργαζόμαστε για την αποδοχή των τεστ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Μεταφορές και την Υγεία, προσθέτοντας ότι αυτό είναι σημαντικό θέμα για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ηγέτες είναι πιθανό κατά τη βιντεοδιάσκεψη να ζητήσουν από την Κομισιόν να καταθέσει πρόταση για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ θα την καλέσουν επίσης να λάβει μέτρα για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα. 

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ