Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διμέτωπος αγώνας του Τσίπρα προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις κάλπες

Πηγή: Eurokinissi

Η επίκαιρη φράση «μετά τη Σαρακοστή ακολουθεί η Ανάσταση» δείχνει να ταιριάζει πολύ στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, καθώς μια σειρά εσωτερικών τριβών, που όμως έχουν ευρύτερη απήχηση, διαδέχεται η προσυνεδριακή περίοδος και η προσπάθεια του προέδρου Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει τις κομματικές και ευρύτερες πολιτικές του πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξάγει έναν άτυπο μεν, αλλά σκληρό πόλεμο σε δύο μέτωπα: Το πρώτο είναι στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκοπό την πολιτική και εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήδη η χώρα έχει εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

Το δεύτερο μέτωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι η προσπάθεια να σταματήσει τις εσωκομματικές «παραφωνίες», να επουλώσει πληγές και να δημιουργήσει συνθήκες ουσιαστικής πολιτικής και οργανωτικής ενότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει και του Συνεδρίου του, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνολικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ και πορείας του προς τις εκλογές με αέρα και προοπτική νίκης.

Η άνιση μάχη στα media

Στο πρώτο μέτωπο ο κ. Τσίπρας έχει, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι συνομιλητές του, να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «τεράστια μιντιακή ανισορροπία» υπέρ των κυβερνητικών θέσεων. Σύμφωνα με το επιτελείο του, είναι πολλά τα Μέσα Ενημέρωσης που παραβλέπουν τις θέσεις του, τις διαστρεβλώνουν, δίνουν πολύ λιγότερο χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ από όσο απαιτεί η θεσμική του θέση στην αξιωματική αντιπολίτευση και, αντίστοιχα, δημιουργούν ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον στον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα.

Κεντρικό επιχείρημα της Κουμουνδούρου για αυτή την κατάσταση στα media, η οποία όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές γίνεται επικίνδυνη όχι μόνο για την εμβέλεια των θέσεων του κ. Τσίπρα, αλλά, όπως λένε συνεργάτες του, «για την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας», είναι η περίφημη «λίστα Πέτσα».

Παρ' όλα αυτά, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αξιοποιεί το βήμα που έχει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, τις συνεντεύξεις του και, κυρίως, την πρωτογενή επαφή του με τους πολίτες, η οποία είχε αραιώσει το προηγούμενο διάστημα λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, ωστόσο στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ενταθεί.

τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι, με δεδομένη την κατάσταση στα media, τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα έχουν ικανοποιητική αποδοχή από τους πολίτες.

Οι «παραφωνίες» στο κόμμα   

Το δεύτερο μέτωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει τις κακοφωνίες που προέρχονται από στελέχη του κόμματος και που δημιουργούν αρνητική εικόνα στα μάτια της κοινής γνώμης. Τους προηγούμενους μήνες ο πρώην πρωθυπουργός άφησε να εξελιχθεί μια αδιέξοδη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματός του μεταξύ των τάσεων αλλά και μεμονωμένων στελεχών για το αν η δηλωμένη πρόθεση του προέδρου του κόμματος για διεύρυνση προς τη Σοσιαλδημοκρατία αναιρεί ή όχι την αριστερή ταυτότητα ή τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει την αυτοκριτική του για αυτή την ανοχή που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο τώρα είναι υποχρεωμένος να συμβιώσει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και επικεντρώνει τις προσπάθειές του στο να μην κυριαρχήσει η εσωστρέφεια και η πολιτική παραφιλολογία και κατά την προεκλογική περίοδο.

Μόλις το τελευταίο δεκαήμερο ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα: Από τις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «αστική αυτοπεποίθηση» που δίνουν στον πρώην υπουργό οι σπουδές του (ενώ ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται για το ότι ο ίδιος, που τέλειωσε ένα πολυκλαδικό δημόσιο σχολείο, έφτασε να γίνει πρωθυπουργός της χώρας) και παράγουν σενάρια συμμετοχής του κ. Τσακαλώτου σε ενδεχόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας (πλήττοντας το κεντρικό αφήγημα Τσίπρα ότι με αυτή τη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργάζεται) έως τις ατυχείς αναφορές του βουλευτή και εξαδέλφου του προέδρου, Γιώργου Τσίπρα, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεργαστεί με το «υγιές» κομμάτι της Δεξιάς ή ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.

Το τελευταίο ελέχθη στο πλαίσιο των έντονων συζητήσεων στη Βουλή για τις πρόσφατες εξοπλιστικές συμφωνίες της κυβέρνησης, ωστόσο μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει ο φόβος νέας αξιοποίησής του από κυβερνητικά χείλη.

Το Συνέδριο που θα κρίνει πολλά

Παρά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που δημιουργούν ορισμένοι στο εσωτερικό του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλήξει στο ότι το προσεχές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα θέσει τα θεμέλια της πολιτικής επιστροφής του κόμματος σε νικηφόρα εκλογική πορεία.

Η δυνατότητα που δίνει στην οργανωμένη βάση του κόμματος να ψηφίσει απευθείας τόσο για τη θέση του προέδρου, όσο -κι αυτό είναι το πολιτικά κρίσιμο- για τις θέσεις της νέας Κεντρικής Επιτροπής και μάλιστα ανά Περιφέρειες, ώστε να εκπροσωπείται ολόκληρη η ελληνική επικράτεια κατά τρόπο αναλογικό στη νέα σύνθεση του καθοδηγητικού οργάνου, κρύβει την πρόθεση Τσίπρα να κινητοποιήσει την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μέσω αυτής να επιτύχει την υπέρβαση των τριβών, των προσωπικών στρατηγικών και της πολιτικής φθοράς που το κόμμα υφίσταται από αυτά.

Ο χρόνος από τώρα έως το Συνέδριο, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, θα είναι καθοριστικός για αυτά τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και για τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ έως τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ