Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνίες και αγκάθια στα μέτρα για ακρίβεια και αισχροκέρδεια

Μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτή που συγκαλείται αύριο και την Παρασκευή, με κύριο θέμα την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από τη διεθνή κερδοσκοπία στις τιμές της ενέργειας, που έχουν εκτινάξει τους λογαριασμούς σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να έχει μειωθεί η προσφερόμενη ποσότητα ενέργειας.

Για την καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκε άλλη μια άτυπη Σύνοδος πριν από περίπου 15 ημέρες, ενώ στο μεσοδιάστημα υπήρξαν και επιμέρους συνεννοήσεις, όπως αυτή των τεσσάρων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) την περασμένη εβδομάδα.

Απόφαση για κοινή προμήθεια τον επόμενο χειμώνα 

Οι διαβουλεύσεις καταλήγουν στην απόφαση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου για τον επόμενο χειμώνα, έτσι ώστε οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνουν εκ μέρους της ΕΕ από θέση ισχύος, καθώς θα αναφέρεται σε περίπου 500 εκατομμύρια καταναλωτές και θα επιδιώξει πολύ χαμηλότερη συνολική τιμή, από όση θα μπορούσε να επιτύχει κάθε κράτος ξεχωριστά.

Πρόκειται για την ίδια πρακτική που ακολουθήθηκε στην προμήθεια εμβολίων για την πανδημία του κορονοϊού κι έχει εκφραστεί στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της αυριανής και μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάθε χρόνο πριν την έλευση του χειμώνα. Σημειώνεται ότι τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται μόλις στο 26%.

Παράλληλα, πρόθεση των μελών της Συνόδου Κορυφής είναι να κάνουν σαφές και δημοσίως ότι προτίθενται να δεσμευθούν για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

►Διαβάστε και: EE: Πράσινο φως για έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Χωρίς συμφωνία επί της πρότασης Μητσοτάκη

Ωστόσο, οι «27» δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία επί της προτάσεως Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, δηλαδή, ενός εύρους διακύμανσης στις τιμές του TTF, της τάξεως του +/- 10%.

Αυτό συνέβη διότι η Ευρώπη δεν βρήκε «απάντηση» στο τι θα γίνει εάν υπάρξει πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου λόγω χαμηλής τιμής. Γι' αυτό δεν δέχθηκε την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, όπως επίσης δεν δέχθηκε και την παραπλήσια πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν 80 ευρώ τη μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο.

Επίσης, είναι φανερό ότι υπάρχει συμφωνία που θα εκφραστεί στη Σύνοδο Κορυφής για τη φορολόγηση των «έκτακτων κερδών» (υπερκέρδη), η οποία όμως δεν μπορεί να είναι «οριζόντια» καθώς κάθε τεχνολογία παραγωγής ρεύματος έχει διαφορετικά κέρδη (φυσικό αέριο, πυρηνική ενέργεια, ΑΠΕ, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά κ.λπ.)

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει δώσει το «ΟΚ» για την βραχυπρόθεσμη επιβολή φορολογίας στα έκτακτα αυτά κέρδη ανά χώρα, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις δικαστικές δυνατότητες των εταιρειών, ενώ προηγουμένως πρέπει να υπάρχει σαφής απεικόνιση των «υπερκερδών» στα αποτελέσματα του 2021 και του πρώτου τριμήνου του 2022, που ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί.

Συζητήσεις επίσης γίνονται στους κόλπους της ΕΕ και για τη λεγόμενη «διατίμηση» των εσόδων κάθε παραγωγού ρεύματος, δηλαδή επιβολή ενός άνω ορίου τιμής εσόδων ανά τεχνολογία για κάθε παραγόμενη μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας (από φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά, λιγνίτη, ΑΠΕ, πυρηνική ενέργεια κ.λπ.). Αυτό έχει ιδιαίτερη δυσκολία για χώρες όπως η δική μας, που έχει υπερέκθεση στο φυσικό αέριο.

Στήριξη μέσω δανείων

Πέραν των παραπάνω, μάλλον αυτό που πρέπει να αναμένουμε είναι ενός είδους χαμηλότοκα δάνεια -διότι επιδοτήσεις δεν θα δοθούν- σε χώρες των οποίων οι πολίτες χρειάζονται περαιτέρω στήριξη. Σε αυτές ανήκει η Ελλάδα, η οποία όμως έχει τα δικά της προβλήματα: Με το τεράστιο δημόσιο χρέος και την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα μας είναι η πιο επικίνδυνη μέσα στην Ευρώπη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό σε περίπτωση νέου εκτεταμένου δανεισμού, έστω και χαμηλότοκου.

Αυτό το δύσκολο πλέγμα προβλημάτων καλούνται να επιλύσουν μέσα σε δύο ημέρες -Πέμπτη και Παρασκευή- οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, χωρίς τη θαρραλέα αμοιβαιοποίηση του χρέους που έγινε με τη συναίνεση της Γερμανίας (επί Μέρκελ) και με πολυεπίπεδα θέματα προς επίλυση που αναφύονται σε κάθε πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι.

►Διαβάστε και: ΡΑΕ: Παρέμβαση για αυξήσεις στο ρεύμα με σταθερό τιμολόγιο - Πότε είναι καταχρηστικέ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ