Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «επιστροφή» στο λιγνίτη δεν ακυρώνει το στόχο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο Κ. Μητσοτάκης στα χτεσινά εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

Ως μία ακόμα -την πολλοστή- αναγκαστική αναβολή στην εφαρμογή της πολιτικής του στον τομέα της ενέργειας θεωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υποχρεωτική λόγω των εξελίξεων παράταση λειτουργίας ορισμένων λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 (αντί του 2023 και του 2025 που ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει η λειτουργία τους).

Ήδη έχει δώσει εντολή στους στενούς πολιτικούς του συμβούλους να καταγράψουν με λεπτομέρειες τις αλλεπάλληλες κρίσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και τον υποχρέωσαν να τροποποιήσει ή να αναβάλει ορισμένες από τις μεταρρυθμιστικές του πολιτικές. Κι αυτό διότι όταν η χώρα θα εισέλθει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση θέλει να εξηγήσει στους πολίτες ότι «καμία άλλη κυβέρνηση μετά την Μεταπολίτευση δεν αντιμετώπισε τόσο πολλές και τόσο οξείες κρίσεις ταυτόχρονα». Αυτό το επιχείρημα θα το τεκμηριώσει με το προϊόν της δουλειάς που έχει αναθέσει στο επιτελείο του.

Τα εγκαίνια στην Κοζάνη

Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να ανακοινώσει αυτή την «υποχρεωτική ανάσχεση» της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής στον ενεργειακό τομέα κατά τα εγκαίνια ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, το οποίο, όπως είπε, «συμβολίζει μια συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι επιμένει στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάβαση της χώρας στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο κεντρικός του πολιτικός στόχος παραμένει η παραγωγή φθηνής και καθαρής ενέργειας από τον ήλιο, από τους ανέμους, από τα νερά, από τη γεωθερμία, εκεί όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Γι' αυτό και στην ομιλία του θύμισε όχι μόνο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αγορά ενέργειας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και άλλες κρίσεις, όπως το ότι αναγκάστηκε να οδηγήσει τη χώρα σε lockdown λόγω της πανδημίας, μόλις δύο μέρες αφότου είχε εξαγγείλει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης που εγκαινιάστηκε χθες. Ένα έργο που συμβάλλει καθοριστικά στην εφαρμογή της κεντρικής ενεργειακής του πολιτικής, που είναι η μετάβαση στις ΑΠΕ. Το πάρκο της Κοζάνης είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Παράγει ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 75.000 νοικοκυριών, ενώ απαλλάσσει τον πλανήτη από 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται εδώ, σε αυτή την πολύ όμορφη περιοχή, ότι ένα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με την κτηνοτροφία, με τις παραδόσεις του τόπου, χωρίς η μία χρήση να ανταγωνίζεται την άλλη».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό αναπληρωτή Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος έχει και τη συνολική εποπτεία του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ώστε τα κυβερνητικά που σήμερα είναι στα χαρτιά, να μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη το συντομότερο δυνατό.

Η κρίση κρατάει την κυβέρνηση προσωρινά δέσμια του λιγνίτη

Στο σχέδιο του πρωθυπουργού ήταν να ανακοινώσει την παράταση της λειτουργίας ορισμένων λιγνιτικών μονάδων (της Πτολεμαΐδας 5 και ίσως άλλων δύο) στα εγκαίνια ενός εμβληματικού έργου στην πορεία προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και αποκάλυψε ότι το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών για παρόμοιες δραστηριότητες στην περιοχή «θα μπορέσει να αναπληρώσει την απώλεια των θέσεων εργασίας από τον λιγνίτη».

Απέκρουσε την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνησή του προχώρησε σε «βίαια απολιγνιτοποίηση», αφού αυτή η διαδικασία έχει δρομολογηθεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια με την προγραμματισμένη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ απάντησε και στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι ο λιγνίτης είναι φθηνός: «Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Πάντα ακριβότερος από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω, προσωρινά- πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε (ως αντίδοτο στην υποχρεωτική παράταση της παραγωγής λιγνίτη) την επιτάχυνση κατά το δυνατόν της αδειοδότησης και της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ