Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Β. Ζελένσκι: Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή

ΖΕΛΕΝΣΚΙ

«Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα». Με αυτό μήνυμα ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Ουκρανίας, αλλά και στη μαρτυρική Μαριούπολη ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

Το ελληνικό κοινοβούλιο υποδέχθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος ζήτησε περισσότερη βοήθεια και οπλισμό ώστε «να σώσουμε την Ουκρανία και τον ελληνικό πληθυσμό».

Β. Ζελένσκι: Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στρατιωτική βοήθεια και τη συμμετοχή σας στις κυρώσεις 

«Για πάνω από ένα μήνα των ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έμεινε κτίριο που να μην έχει βληθεί. Μαιευτήρια, νοσοκομεία, ακόμα και το θέατρο. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί το έχουν δει όλοι. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε το λίκνο του ελληνισμού, που ζούσε ειρηνικά και έχτιζε το μέλλον της. Η παρουσία Ελλήνων στην χώρα μας χάνεται στο χρόνο. Εκχρηστιανιστήκαμε από τους Έλληνες».

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Αυτό λέμε κι εμείς σήμερα»

«Απειλείται και η Οδησσός, επίσης κέντρο της ελληνικής διασποράς, που ωστόσο σήμερα είναι σχετικά ασφαλής δεδομένου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους». 

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια και για τη συμμετοχή της στις κυρώσεις» 

«Δεν θα πρέπει να γίνει η Μαριούπολη «νέες Θερμοπύλες», που όλοι θα χάσουν τη ζωή τους. Πρέπει να διώξουμε τους Ρώσους, να μην κερδίσουν»

Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφηκαν μόνο κατά τις Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας την ενέργεια, δημιουργούν ελλείμματα»

«Οι λαοί μας ήταν πάντα στενά συνδεμένοι, είμαι σίγουρος ότι θα φέρουμε την ειρήνη».

«Θα κερδίσουμε, μαζί όμως. Το πιστεύω» κατέληξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, καταχειροκροτούμενος από το ελληνικό κοινοβούλιο!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε βίντεο από δυο μαχητές που πολεμούν αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, ένας εκ των οποίων είναι Ελληνο-ουκρανός.

«Είμαι ελληνικής καταγωγής και συμμετέχω στην Άμυνα της Μαριούπολης», λέει μαχητής ελληνικής καταγωγής που μάχεται με το Τάγμα Αζόφ στην πόλη. 

Παρόντες είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα παραστούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ με έναν βουλευτή θα εκπροσωπηθεί το Μέρα25.

Σημειώνεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει τα μηνύματά του στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στη γερμανική Μπούντεσταγκ, στη Βουλή της Ιαπωνίας, στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, στη Βουλή του Καναδά, στην ισραηλινή Κνεσέτ, στο ιταλικό Κοινοβούλιο και στο αντίστοιχο της Αυστραλίας, ενώ στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει και στην Κυπριακή Βουλή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ