Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυσικό αέριο: Μοντέλο Αιγύπτου θα ακολουθήσει η Ελλάδα για τα κοιτάσματά της

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ως μια κορυφαία απόδειξη νέας εθνικής αυτοπεποίθησης αλλά και του αναβαθμισμένου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, θεωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την όσο το δυνατόν γρηγορότερη προώθηση της προσπάθειας εξόρυξης των υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας.

Γι' αυτό τον λόγο θα βρεθεί σε λίγο (10:15 π.μ.) στη συνάντηση εργασίας στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, με θέμα την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι πολιτικές διαστάσεις

Οι πολιτικές διαστάσεις της επιχείρησης αυτής, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται προς το τέλος της δεκαετίας του ’20, μεταβάλλουν την Ελλάδα σε κρίσιμο παράγοντα τόσο στην ενεργειακή της επάρκεια μεσοπρόθεσμα, όσο και στην τροφοδοσία της υπόλοιπης Ευρώπης, κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως θα τονίσει σε λίγη ώρα ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα με την «επιθετική» πολιτική στον τομέα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων εντός της επικράτειάς της, πρώτα απ' όλα αποδεσμεύεται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, αφού θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αυτό με τη σειρά του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις γεωπολιτικών κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε αυτές τις ημέρες και που αναμένεται να προκύψουν αλυσιδωτά στο μέλλον.

Επίσης, πέραν της κάλυψης των εγχώριων αναγκών, η χώρα μας μπορεί να γίνει και προμηθευτής των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντελώντας καθοριστικά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτή η νέα δυνατότητα της Ελλάδας θα την κάνει πολύ πιο ευέλικτη κι αποτελεσματική στις όποιες διακρατικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες προς επίλυση τοπικών ή περιφερειακών προβλημάτων, ενώ παράλληλα θα τονώσει αποφασιστικά τις ελληνικές θέσεις σε ζητήματα που αποτελούν παράγοντες μόνιμης τριβής με την Τουρκία, όπως π.χ. οι θαλάσσιες ζώνες, η αποφυγή μονομερών ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, και γενικότερα η εφαρμογή του Διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση του ΙΕΝΕ

Αυτή η πολιτική πλατφόρμα είναι βασισμένη σε έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που παρουσιάζει ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες τα κοιτάσματα είναι αξιόλογα, με συνολική αξία που εκτιμάται περί τα 250 δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και τη νέα δομή του κράτους για αυτό το θέμα, με μια καινούργια κρατική εταιρεία η οποία θα αναλάβει το σύνολο των εργασιών για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, με προοπτική αυτοί να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς πριν το 2030.

Πιλότος η Αίγυπτος

Πιλότος θα είναι ο τρόπος που λειτούργησε η Αίγυπτος, η οποία κατάφερε μέσα σε περίπου δυόμισι χρόνια να αξιοποιήσει τους πόρους των κοιτασμάτων Ζορ και Τούνα. Για να εκμεταλλευτούμε ως χώρα την αιγυπτιακή εμπειρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ταχύτητα στις αδειοδοτήσεις προκειμένου να προωθηθεί γρήγορα αλλά και χωρίς ελλείψεις η σχετική προετοιμασία.

Στο καθαρά πολιτικό κομμάτι, ο κ Μητσοτάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων ως πολιτικό όπλο κατά της αντιπολίτευσης και να της ζητήσει να στηρίξει και να ψηφίσει όλα τα νομοθετήματα που θα φέρει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση για την προώθηση του σχεδίου αυτού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ