Νέα
 • ΓΔ: 900.65 -0.31%
 • Τζίρος: 57,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υπ. Περιβάλλοντος: Αλλαγές σε κτηματολόγιο, δασικές εκτάσεις και ζώνες απολιγνιτοποίησης

Τροπολογία για αντιμετώπιση ελλείμματος ΕΛΑΠΕ / Πηγή: Pixabay
Τροπολογία για αντιμετώπιση ελλείμματος ΕΛΑΠΕ / Πηγή: Pixabay

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί μετά από δύο συνεδριάσεις την ερχόμενη ημέρα Παρασκευή, 04/12/2020. 

Κλείνοντας την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στην επικείμενη κατάθεση τριών τροπολογιών, που σχετίζονται με τον ΕΛΑΠΕ, με χωροταξικά θέματα και με θέματα απολιγνιτοποίησης. 

Η πρώτη τροπολογία αφορά σε μέτρα αντιμετώπισης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί από τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η δεύτερη τροπολογία για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας: 

 • Εισαγάγει Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) των δήμων, αλλά και τις προβληματικές/αντιφατικές ερμηνείες μεταξύ των ΥΔΟΜ 

 • Τροποποιεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας σε δύο σημεία: 1ον, για να προσθέσει στις ολοκληρωμένες μητροπολιτικές παρεμβάσεις και την ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 2ον για να προβλέψει ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στον παράκτιο χώρο (τροποποίηση της ονομασίας του) 

 • Προβλέπει την προσωρινή χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων από δήμους 

 • Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο, οι οποίες επιδιώκουν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής ηλεκτρονικών διαδικασιών 

 • Περιλαμβάνει άρθρο για τη διευκόλυνση εγκατάστασης δομών υπηρεσιών υποδοχής και ταυτοποίησης σε δάση και δασικές εκτάσεις 

 • Προβλέπει παρατάσεις πολεοδομικών προθεσμιών λόγω του νέου κορονοϊού (covid19) 

 • Περιλαμβάνει άρθρο για την έγκριση μελετών από τρία υπουργεία, οι οποίες εκπονούνται εδώ και καιρό, για την Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

Η τρίτη τροπολογία, αφορά θέματα απολιγνιτοποίησης.  

 • Γίνεται ορισμός του όρου «ζώνη απολιγνιτοποίησης». Προσδιορίζονται αυτές οι ζώνες, που είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και ο δήμος Μεγαλόπολης. Προβλέπεται ότι σε αυτές τις ζώνες μπορεί να γίνονται ειδικά πολεοδομικά σχέδια για τον καθορισμό νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων στις περιοχές ιδιοκτησίας ΔΕΗ. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα προωθηθούν μέσω της ΔΕΗ, με προγραμματική σύμβαση με το υπ. Περιβάλλοντος. 

 • Παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ, στις περιοχές των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, να προχωρήσει και σε κάποιες αναπλάσεις και αναβαθμίσεις της υφιστάμενης κατάστασης, και, τέλος, να διευκολύνεται η υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας & και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), μέσα στις ζώνες απολιγνιτοποίησης. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ