Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια στο ρεύμα: Αύριο οι ανακοινώσεις - Κλείδωσαν οι αποφάσεις για πλαφόν και επιδότηση

Κλείδωσαν οι αποφάσεις για το μηχανισμό μείωσης των λογαριασμών στο ρεύμα και αναμένονται αύριο, Πέμπτη 5 Μαΐου, από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή τα μέτρα θα εξειδικευθούν από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο Πέμπτη 5 Μαΐου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Μείωση για όλους 

Με ανάρτησή του στο Instagram ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης προανήγγειλε, μάλιστα, τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Πατέλης ανάρτησε φωτογραφία με ένα ψαλίδι και έγραψε χαρακτηριστικά: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να φέρει στη Βουλή το θέμα της ενεργειακής κρίσης. 

Η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν 16-18 Μαΐου.

Το σχέδιο για τον Μάιο

Όπως έχει γράψει η «Η», για τον Μάιο έχει κλειδώσει η συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το ύψος της επιδότησης για τις πρώτες 300 kWH αναμένεται να είναι μικρότερο από τον προηγούμενο μήνα και να μην ξεπεράσει τα 65 ευρώ (72 ευρώ ήταν η επιδότηση για τον Απρίλιο), καθώς η μέση χονδρική τιμή του Απριλίου έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή του Μαρτίου και ειδικότερα στα 246€/mWH από 272€/mWH. 

Στο ίδιο ύψος θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις (130€/ mWH), καθώς εκτιμάται πως δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα λόγω του ενεργειακού κόστους.   

Το σχέδιο για τον Ιούνιο

Για τον Ιούνιο, το σχέδιο προβλέπει εφαρμογή του νέου μηχανισμού που επεξεργάζεται εδώ και καιρό το κυβερνητικό επιτελείο και αφορά στην επιβολή πλαφόν στην χονδρική αγορά του ρεύματος, ώστε να ξεφουσκώσουν συνολικά οι λογαριασμοί για όλους τους καταναλωτές οριζόντια.  

Ειδικότερα, ο μηχανισμός προβλέπει επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 100€/mWH, ώστε οι τιμές λιανικής να επιστρέψουν στα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού, δηλαδή στα 0,15 – 0,16 ευρώ την κιλοβατώρα. Ο μηχανισμός του πλαφόν θα ισχύσει φυσικά οριζόντια για όλους και για όλες τις συνδέσεις, καθώς θα επηρεάσει συνολικά την λιανική τιμή για κύριες και μη κατοικίες όπως επίσης και για όλες τις επιχειρήσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μαζί με το πλαφόν στην χονδρική, να συνεχιστεί και η επιδότηση των λογαριασμών είτε για το σύνολο των καταναλωτών είτε για τους πλέον ευάλωτους. 

Μάλιστα, εξετάζεται η επιδότηση να ισχύσει και για καταναλώσεις πάνω από τις 300 kWH. Στο τραπέζι βρίσκεται η διεύρυνση του ορίου ώστε να επιδοτούνται μεγαλύτερες καταναλώσεις, για παράδειγμα έως 500kWH. Κι αυτό καθώς διαπιστώνεται πως για υψηλότερες καταναλώσεις από 300 kWH το υπάρχον σύστημα των επιδοτήσεων αποδεικνύεται αναποτελεσματικό.   

Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η αλλαγή να έρθει από τον Μάιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ