Νέα
  • ΓΔ: 815.1 -0.24%
  • Τζίρος: 78,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα εν μέσω εκκλήσεων για συναίνεση

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime

«Δείχνετε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι λίγο πριν φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς είχε μιλήσει για επέκταση χωρικών υδάτων, αλλά πριν την …. Τι έγινε όμως μετά την αποχώρηση Κοτζιά; Γράφει στο βιβλίο του: «Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους» και συνέχισε την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν έκανε, τελικά, τίποτα για να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα. Και ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Γιατί δεν το κάνατε; Είχε δίκιο ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος;… Τελικά επιλέξατε την πολιτική τη δημιουργικής αδράνειας».

Για την υπόλοιπη κριτική των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μέσα σε 18 μήνες υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική: Συμφωνία με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, συμφωνία με Αλβανία μετά την επέκταση χωρικών υδάτων για παραπομπή της διαφοράς μας σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, ενίσχυση όλου του πλέγματος των συμμαχιών της χώρας με Ισραήλ, Αίγυπτο, τριμερείς συνεργασίες, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, βελτίωση σχέσεων με τις ΗΠΑ που επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία κλπ

Τέλος, απαντώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι από το 2018 έλεγε πως είναι βλαπτική ,αλλά εάν ψηφιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί, όπως και γίνεται.

Ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι τα γεγονότα στο Καπιτώλιο θύμισαν το 2011 με την ένωση των «πάνω» και των «κάτω» στην πλατεία Συντάγματος, με τον λαϊκισμό, τον τοξικό λόγο και την περίπου κανονικοποίηση της βίας.

Αμέσως μετά τον λόγο για δεύτερη φορά έλαβε ο κ. Τσίπρας που υπογράμμισε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων χρειάζεται 151 ψήφους, αλλά όταν ήλθε το θέμα στη συζήτηση των κομμάτων η απάντηση της ΝΔ ήταν αρνητική. Τέλος, ζήτησε αυτονόητο κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης, που ως αντιπολίτευση η ΝΔ δεν παρείχε, ενώ επανέλαβε ότι στο Καπιτώλιο και στα επεισόδια του 2018 έξω από την ελληνική Βουλή το κοινό σημείο είναι η ακροδεξιά.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έδωσε μια σύντομη απάντηση στα όσα ανέφερε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, ρώτησε αν προετοιμάστηκε για την επέκταση με Προεδρικό Διάταγμα, για ποιο λόγο δεν ζήτησε τη στήριξη της ΝΔ και, κυρίως, γιατί τέτοια συναίνεση δεν επιδίωξε ο τότε πρωθυπουργός στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατηγόρησε δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ότι χωρίς συναίνεση τη Συμφωνία των Πρεσπών την προχώρησε, αλλά την επέκταση των χωρικών υδάτων, όχι. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ