Νέα
 • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
 • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Εθνικό σχέδιο σε 5 πυλώνες για τις τιμές - Τι θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης

Το περίγραμμα, το πολιτικό σκεπτικό και τις κύριες παραμέτρους μιας πολυεπίπεδης κυβερνητικής παρέμβασης στην ενεργειακή κρίση θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Ελληνες πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε χθες το μεσημέρι, στην τελευταία σύσκεψη που έκανε για το θέμα με μόνο τρία κυβερνητικά στελέχη να μετέχουν (ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θάνος Πετραλιάς) στην τελική μορφή αυτού που θα ονομάσει «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων» έναντι της ακρίβειας.

Αμέσως οργανώθηκε νέα σύσκεψη με μοναδικό θέμα τον χρόνο και τον τρόπο των εξαγγελιών. Σε αυτήν επικράτησε τελικά η άποψη οι εξαγγελίες να γίνουν σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και οι εξειδικεύσεις των αρμόδιων υπουργών αύριο έως το μεσημέρι, ώστε το απόγευμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να ανοίξει το 14ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος με «καθαρό ορίζοντα» κατά τη διατύπωση στενού συνεργάτη του, χωρίς δηλαδή να υπάρχει η πίεση και η δυσθυμία από την ακρίβεια που καλπάζει και την αντιπολίτευση που ασκεί σκληρή κριτική.

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» στήριξης

Η πολυεπίπεδη αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης θα έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Η», τις εξής παραμέτρους:

 1. «Πλαφόν» στην τιμή της χονδρικής: Ουσιαστικά θα τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή της χονδρικής από τον Ιούνιο, με σκοπό να αδρανοποιηθεί η περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής», την οποία επικαλούνταν οι εταιρείες παροχής ενέργειας προκειμένου να αυξάνουν τους λογαριασμούς. Εάν οι τιμές αγοράς πρώτων υλών κινηθούν πάνω από το ανώτατο όριο, η Πολιτεία θα καλύπτει τη διαφορά, όχι όμως αυτόματα, αλλά κατόπιν διερεύνησης και ελέγχου.
 2. Επιδότηση στην τιμή της λιανικής: Πέραν του «μαχαιριού» στη χονδρική, έρχεται και επιδότηση στη λιανική ήδη από τον Μάιο, με τρόπους που θα εξηγήσουν οι υπουργοί αύριο. Το καινούργιο εδώ είναι ότι υπάρχει πληροφορία που αναφέρεται στην αναδρομικότητα του μέτρου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό (τι ποσοστό των λογαριασμών θα επιδοτείται και πώς) και σε ποιο βάθος χρόνου (αν, δηλαδή, θα αφορά τους τελευταίους πολύ αυξημένους λογαριασμούς ή αν η αναδρομικότητα θα εκτείνεται και πιο πίσω, στις απαρχές του κύματος ακρίβειας το φθινόπωρο του 2021). Για παράδειγμα, η αναδρομικότητα θα μπορούσε να αφορά την επιδότηση των λογαριασμών για την κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες. Τα μέτρα αυτά υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών για ένα διάστημα έως το τέλος του 2022 σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του Εθνικού Σχεδίου εκτιμάται έως τα τέλη του 2022 να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.
 3. Η στήριξη θα είναι οριζόντια: Εως τώρα η στήριξη αφορούσε όσους έκαναν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, ενώ με το «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων» η επιδότηση θα αφορά οριζόντια όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και επαγγελματικούς και όλα τα ακίνητα, δηλαδή, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και εξοχικά κ.λπ.
 4. Οι επιδοτήσεις που δίνονται έως τώρα, θα συνεχιστούν: Κάθε μορφής οικονομική στήριξη που έχει δοθεί στοχευμένα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα θα συνεχιστεί, καθώς η περαιτέρω στήριξη όσων έχουν πραγματικό πρόβλημα κρίνεται απαραίτητη και εφικτή με βάση τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
 5. Αποκοπές ρεύματος μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές: Ουσιαστικά σταματούν για τους καταναλωτές που προφανώς δεν μπορούν να εξοφλήσουν αμέσως τους λογαριασμούς τους οι αποκοπές ρεύματος. Ωστόσο, δεν διακόπτονται τελείως, προκειμένου να μην υπάρξει νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών, που θα «κρυφτούν» πίσω από τη συνολική απαγόρευση αποκοπών και δεν θα πληρώνουν, ενώ μπορούν. Πάντως με έναν τρόπο όσοι έχουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών, θα προστατεύονται.

Τα άλλα μηνύματα της εμφάνισης Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του αναμένεται επίσης να αναφερθεί:

 • Στις έως τώρα προσπάθειες που έχει κάνει προκειμένου η Ευρώπη να αποφασίσει την από κοινού αντιμετώπιση της πανευρωπαϊκής ακρίβειας που δοκιμάζει τις αντοχές και την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων καταναλωτών.
 • Στην πορεία της οικονομίας που επιτρέπει αυτή την τεράστια κρατική παρέμβαση χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ελλείμματος, την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας, την υψηλή ανάπτυξη και την (μικρή) αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
 • Στον κυβερνητικό στόχο να υποχωρήσει ο πληθωρισμός μετά από λίγο καιρό εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου, πράγμα που σταδιακά θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ